marianaxan@yahoo.gr
Ένα σημαντικό εγχείρημα επιχειρείται σ’ όλα τα νοσοκομεία της χώραςκατόπιν εγκυκλίου του υπ. Υγείας που εκδόθηκε στις 27/1/2011. Πρόκειταιγια τηνκαταγραφή όλων των δεδομένων σε όλες τις υγειονομικές μονάδες πουλειτουργούνανά νομό – νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία – που αφορούν στις κτιριακέςυποδομές, στοιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, στον εξοπλισμό, στηνοικονομικήδιαχείριση και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Τα στοιχεία είναι τόσολεπτομερήπου αναφέρουν ακομη και πόσοι ασθενείς εξετάστηκαν στα Επείγοντα ή σταΕξωτερικά ιατρεία ή νοσηλεύτηκαν στις κλινικές καθώς επίσης και πόσουςασθενείςεξέτασε κάθε γιατρός του Ε.Σ.Υ. Το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί στηνκατάρτιση τουυγειονομικού χάρτη της χώρας που θ’ αποτελέσει ένα εργαλείο για τηνεξυγίανσηκαι την αναδιάρθρωση του χώρου με πιθανές συγχωνεύσεις μονάδων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε οΑν. Λοβέρδος, την 1ηΑπριλίου θα ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για τις συγχωνεύσεις τωνμονάδων,ενώ την 1η Ιουλίου θα εκδοθεί η πρώτη σχετική απόφαση του υπουργούΥγείας.
Συντονιστής της προσπάθειας καταγραφής για το νοσοκομείο Ξάνθηςείναι ο διοικητικός υπάλληλος κ. Στέφανος Ντώκος ο οποίος και τηΔευτέρα στηνΑθήνα – όπως μας πληροφόρησε – κατέθεσε τα στοιχεία πρώτηςπροτεραιότητας όπωςζήτησε σε αρχική φάση το υπουργείο ενώ μέχρι τέλος Μαΐου – όπωςορίζεται απότην εγκύκλιο – θα κατατεθούν και τα υπόλοιπα που είναι εξόχως λεπτομερή.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το νοσοκομείο Ξάνθης και τωνΚέντρωνΥγείας
Ο διοικητικής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Θανάσης Μπαμπαλίδης κληθείςνα περιγράψει τον υγειονομικό χάρτη των μονάδων της Ξάνθης τόνισε: «Όπωςφαίνεται και από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί το νοσοκομείο τηςΞάνθης έχειένα πολύ καλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Να σκεφτεί κανείς ότιμέσα στο2010 πέρασαν από το τμήμα των Επειγόντων 80.000 ασθενείς! Στονοσοκομείο μαςπροστρέχουν και ασθενείς από γειτονικές πόλεις (Χρυσούπολη – Δράμα καιΚομοτηνή) λόγω του υψηλού γνωστικού επιπέδου των γιατρών μας. Επίσης τοΚέντροΥγείας Αβδήρων αξιολογείται ως απόλυτα επιτυχημένη η λειτουργία του.Σημειωτέονότι μέσα σ’ έναν χρόνο λειτουργίας του το επισκέφτηκαν 30.000 ασθενείς.Δενπαρουσιάζουν την ίδια εικόνα τα κέντρα Υγείας Εχίνου και Σταυρούπολης.Παρόλααυτά εκτιμώ πως στην Ξάνθη δεν θα έχουμε συγχωνεύσεις μονάδων. Ούτελόγοςβέβαια για το νοσοκομείο Ξάνθης που αναβαθμίζεται και σε στελέχωση αλλάκαι σεεξοπλισμό».
19 προλήψεις γιατρών τον Απρίλιο – Νέος αξονικός 16 τομώνκόστους350.000 ευρώ
Επεξηγώντας την αναφορά του σε «αναβάθμιση του νοσοκομείου Ξάνθης οκ. Μπαμπαλίδης σημείωσε ότι τον επόμενο μήνα θα προσληφθούν 19 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων γεγονός πουθα καλύψειόλες τις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό ενώ σε νοσηλευτικό είναι πλήρωςκαλυμμένες. Παράλληλα επεσήμανε ότι άμεσα θα εκδοθεί η προκήρυξη γιατηνπρομήθεια ενός αξονικού νέας τεχνολογίας με 16 τομές (ο παλιός πουεπίσηςλειτουργεί έχει μια τομή) προϋπολογισμού 350.000 ευρώ ενώ μέχρι τέλοςΜαϊου θαβγουν προκηρύξεις για την προμήθεια ακτινολογικού και αναισθησιολογικούεξοπλισμού προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ
Λειτουργεί κανονικά το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης
Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Μπαμπαλίδης το πιλοτικό πρόγραμμα του ενόςμηνός για το Στρατιωτικό νοσοκομείο Ξάνθης έληξε και η λειτουργία τουσυνεχίζεται κανονικά καθώς δεν κρίθηκε σκόπιμο να κλέισει. Όμως έναμέρος τουιατρικού του προσωπικού προσφέρει τις υπηρεσίες του με ειδικέςσυμβάσεις καιστο νοσοκομείο Ξάνθης.