Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Ο νέος δρόμος θα ενώσει τους κατοίκους της Ροδόπης»

«Ο νέος δρόμος θα ενώσει τους κατοίκους της Ροδόπης»

0

Λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του ΈλληναΠρωθυπουργού ΓιώργουΠαπανδρέου στο Δημάριο του νομού Ξάνθης, απ’ όπου ενημέρωσε για τιςεξελίξειςστην κατασκευή του κάθετου άξονα, ο Νομάρχης της περιοχής Σμόλιαν τηςΒουλγαρίας κ. Στέφαν Στάικοφ έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο «Ε» γιατησπουδαιότητα αυτού του έργου, τις προοπτικές που ανοίγονται για τις δύοχώρεςσε οικονομικό επίπεδο, αλλά και την ανάπτυξη επαφών με ποικίλα οφέληγια τοσύνολο των κατοίκων της Ροδόπης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρατηςΝομαρχίας Σμόλιαν με τη συνδρομή του ξανθιώτη Φώτη Σιδερίδη από τηνελληνικήπλευρά και του Γκεόργκι Τσιλιγγίροφ από τη βουλγαρική, ο οποίος καιεκτέλεσεχρέη διερμηνέα.
 
«Ε»: κ. Νομάρχα, ας ξεκινήσουμε συστήνοντάς σας στουςξανθιώτες.Πόσα χρόνια είσαστε Νομάρχης Σμόλιαν;
Σ.Σ.: Δούλεψα πολλά χρόνια στη Βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα στοΜαρόκο, όπου σύστησα τεχνική εταιρία, πριν από 20 περίπου χρόνια, τηνοποία καισυνεχίζουν τώρα τα δύο μου παιδιά. Νομάρχης στο Σμόλιαν είμαι από το1999 μέχρισήμερα.
 
«Ε»: Δώστε μας μερικά πληθυσμιακά στοιχεία για το νομόΣμόλιαν.Πώς διαρθρώνεται;
Σ.Σ.: Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη Σμόλιαν με 32.000 κατοίκους.Συνολικά, απαρτίζεται από 10 δήμους και σε αυτή τη χρονική περίοδοπεριμένουμετο δικό μας «Καλλικράτη», τη διοικητική μεταρρύθμιση δηλαδή που είναιαναγκαίαγια την οικονομική ανάπτυξη όλης της χώρας. Κι επειδή εσείς το κάνατεπριν απόεμάς είμαστε σίγουροι ότι θα μας βοηθήσετε και θα έχουμε το δικό σαςπαράδειγμαώστε να περιορίσουμε τα λάθη.
 
«Ε»: Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε τοΔημάριο,απ’ όπου ενημέρωσε για τη διάνοιξη του κάθετου άξονα που θα συνδέσειτηνπεριοχή μας με τη δική σας. Πώς σχολιάζετε το γεγονός αυτό΄, του «νέουδρόμου»που αναζητά η περιοχή;
Σ.Σ.: Παρακολουθούμε τις επισκέψεις αυτές του Γ. Παπανδρέου στηνπεριοχή αυτή που είναι κοντά μας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εντύπωσήμας είναιότι ποτέ μέχρι τώρα οι άνθρωποι που ζούνε στη Ροδόπη δεν είχανε τόσομεγάληχαρά και ικανοποίηση όσο με την τελευταία επίσκεψη Παπανδρέου. Εμείςκαι τώρακαι παλιά στις συναντήσεις μας με τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδαςείχαμεεκφράσει την θέση μας ότι δεν υπάρχει πιο σημαντικό σημείο για τηνανάπτυξη καιτις μεταξύ μας επαφές από δρόμο αυτό. Ακόμη θεωρούμε ότι ο δρόμος θασυνεχίσειεκτός του Σμόλιαν προς Φιλιππούπολη, Ρουμανία και Ρωσία. Και αυτό θααποτελέσειμία σύνδεση της Βαλκανικής με τη βόρεια θάλασσα.
Να σας ενημερώσω ότι εμείς κάναμε αυτό που χρειάζεται για να γίνειμέχρι τώρα με μεγάλη θέληση και τώρα ο δρόμος από τη δική μας πλευράείναιέτοιμος μέχρι τα σύνορα.
Για διάφορους λόγους η ελληνική πλευρά άφησε λίγο πίσω αυτό το θέμα,και γι’ αυτό διαπιστώνουμε με ικανοποίηση την προσοχή που δείχνει τώραοΠαπανδρέου. Εμείς πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό είναι η δημιουργίατου δρόμουαυτού. Και γι’ αυτό θα προτείναμε στην Ελλάδα να δώσει προτεραιότηταστοκομμάτι από το Δημάριο έως τα σύνορα , ώστε να ανοίξει ο δρόμος και ναεξυπηρετείται ο κόσμος και μετά να συνεχίσουν οι εργασίες για τουπόλοιπο μέροςτου δρόμου. Είμαστε σίγουροι ότι με αυτό τον τρόπο και οι δύο χώρες θακερδίσουν δρόμο.
 
«Ε»: Η κοινωνία της περιοχής επιθυμεί αυτή τη συνεργασία τωνδύοχωρών;
Σ.Σ.:  Η τοπικήκοινωνία θέλειτη συνεργασία. Μπορεί να βρισκόμαστε σε μία περίοδο που μας έχειχτυπήσει ηκρίση, αλλά βλέπουμε ότι τώρα με τους πολίτες κάνουμε ότι είναι δυνατόνγια ναγίνει πραγματικότητα το έργο αυτό.
Εμείς έχουμε πολύ σωστή πληροφόρηση ότι ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τοσεβασμό που υπάρχει στο πρόσωπό του από τη δική μας πλευρά. Εγώ προσωπικά πολλές φορές άκουσα  τον πρωθυπουργό τηςΒουλγαρίας ΜπόικοΜπορίσοφ και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου να μιλούνγια υψηλέςαξίες μεταξύ των δύο χωρών.
Και οι δικές σας επαφές, ως ΜΜΕ, δίνουν αποτελέσματα στη δική μαςπροσπάθεια. Και οι δύο πρωθυπουργοί κρίνουν με βάση την πραγματικότητα.Ανεξάρτητα από το ότι είμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειεςκαι οι δύοκαταλαβαίνουμε ότι ζούμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια και πρέπειναπροχωρήσουμε μπροστά.
 
«Ε»: γεωγραφικά εσείς είστε η Νότια Βουλγαρία κι εμείς ηΒόρειαΕλλάδα, αλλά μαζί είμαστε η Ροδόπη. Τι μπορεί να σημάνει αυτή ησυνεργασία;
Σ.Σ.: Ακριβώς έτσι είναι. Εμείς είμαστε νέο μέλος της ΕΕ. Υπάρχουνκαι κάποιες διαφορές στην ιστορία. Η Ελλάδα είναι πολλά χρόνια στηνΕυρώπη,έχει και μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά προγράμματα και έργα από την ΕΕ.Εμείς,όντας στην αρχή έχουμε δυσκολίες και προβλήματα και ακριβώς γι’ αυτόχρησιμοποιούμε τη δική σας εμπειρία και το δρόμο που περάσατε μέχριτώρα, με τοσκεπτικό ότι είστε οι πιο κοντινοί μας γείτονες προς τους οποίους εμείςέχουμεαγάπη εδώ και πολλά χρόνια. Ζούμε σε ένα βουνό, τη Ροδόπη, η γειτονίαμαςυποχρεώνει να είμαστε και καλοί φίλοι. Αυτό μας άφησαν οι πρόγονοι μαςωςπαρακαταθήκη.
Εγώ προσωπικά, εκπροσωπώντας την τοπική εξουσία, κάνω ότι είναιδυνατόν για να έχουμε τις πιο καλές επαφές και συνεργασία στο επίπεδοτηςπεριοχής μας και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τηνανάπτυξη. Σεαυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Α. Γιαννακίδη και τονκ. Φ.Καραλίδη και τον κ. Α.Τσαρτσάρα για τις συναντήσεις που είχαμε πριν τηνεπίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και πραγματικά μας γέμισαν ικανοποίησηαπό τηνπροσπάθειά τους. 
 
«Ε»: Πού αλλού μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Ξάνθηςκαιτου Σμόλιαν, με αφορμή και την αδελφοποίηση των δύο περιοχών;
Σ.Σ.: Ο πληθυσμός την περιοχής θέλει να μάθει πώς ζούνε οι γείτονες,αναζητούν την πληροφόρηση. Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, όλοι οιβούλγαροικάτοικοι σχεδιάζουν διακοπές στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Και σύμφωνα με τιςδικέςμας εκτιμήσεις, αυτή η τάση έχει αυξητική πορεία, καθώς φαίνεται ότι οιΒούλγαροι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Ελλάδα, αν και η οικονομικήκρίσηαποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Γι’ αυτό ο δρόμος μας που βρίσκεταιστην καρδιάΕλλάδας και Βουλγαρίας είναι ο πιο σημαντικός. Εμείς θέλουμε να ‘ρθούμεστιςδικές σας πολύ ωραίες παραλίες κι εσείς στο δικό μας Παμπόροβο. Έτσι,θαεξυπηρετηθεί ο  τουρισμόςκαι από τις δυοπλευρές και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πραγματικότητα.Άλλωστε, τώραέχουμε πολλά προγράμματα της ΕΕ για τον τουρισμό και το περιβάλλον(πυρκαγιέςκλπ) και αυτό πρέπει να το προστατέψουμε και να το ενισχύσουμε. Τοεπόμενο βήμαπου χρειαζόμαστε είναι να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική με κοινό σκοπόκαι κοινάπρογράμματα, για να υπάρχει και αλληλοεξυπηρέτηση και να δημιουργηθείένα κλίμαδεσμού και ενότητας στους κατοίκους της Ροδόπης.
Εδώ και δύο χρόνια, βλέπω θέληση και από τις δύο πλευρές και πιστεύωότι το έργο θα γίνει πολύ σύντομα. Και μαζί του θα έρθουν και καλύτερεςμέρεςγια τους λαούς και των δύο χωρών, γι’ αυτό και εύχομαι σε όλουςκουράγιο καιελπίδα.
 
«Ε»: Ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη κ. Στάικοβ
Γ.Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…