marianaxan@yahoo.gr
Ανείπωτη και ανυπολόγιστη σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικόεπίπεδο είναι η καταστροφή που βιώνει η Ιαπωνία μετά τον χτύπημα τουΕγκέλαδουτων 9 Ρίχτερ, το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε που είχε σαν αποτέλεσμαναχαθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και να ισοπεδωθούν πόλεις καιεπιπρόσθετα μεορατό τον κίνδυνο πυρηνικού δυστυχήματος με τις δύο τελευταίες εκρήξειςστουςαντιδραστήρες (Νο 4 και Νο 2) του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.
Παγκόσμια ανησυχία για τη ραδιενέργεια
Χθες ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος έφτασε το 6στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα, σύμφωνα με τη γαλλική Αρχή ΠυρηνικήςΑσφάλειας.Το συνεχιζόμενο θρίλερ στην πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα έχειπροκαλέσειδιεθνή φόβο για την πυρηνική ενέργεια αλλά και διεθνείς αντιδράσειςσχετικά μετο κατά πόσον είναι ασφαλής. Κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτηεπανεξετάζουν τοθέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, καθώς τα βλέμματα όλου τουκόσμουείναι στραμμένα στο «θρίλερ» που βρίσκεται σε εξέλιξη στον πυρηνικόσταθμόΦουκουσίμα Νταΐτσι- μία ιστορία που ανακαλεί μνήμες πυρηνικών εφιαλτώνόπως τοΘρι Μάιλ Άιλαντ (1979)καιτοΤσέρνομπιλ(1986). Παράλληλα ο σεισμός χαρακτηρίστηκε «παγκόσμιος» καισεδιεθνές επίπεδο υπήρξαν φωνές επιστημόνων που εξέφρασαν φόβους γιαπιθανήενεργοποίηση πολλών ρηγμάτων που θα προκαλέσουν σεισμογένεση σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Δεν μας επηρεάζει ο σεισμός στην Ιαπωνία
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για ενεργοποίηση των ρηγμάτωντου ελλαδικού χώρου από τον σεισμό στην Ιαπωνία», τονίζει με βεβαιότηταο αντιπρύτανηςτου ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, του οποίου το γνωστικόαντικείμενο αφοράστην αντισεισμικότητα. Η βεβαιότητά του έχει την αιτιολόγησή της στηντεράστιααπόσταση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας – Ιαπωνίας. Επισημαίνει όμως ότι τομέγεθοςτου σεισμού είναι τέτοιο που πιθανόν να επηρεάσει περιοχές όπως η Κίνα,οΚαναδάς ή η Ρωσία.
«Πρακτικά αδύνατο να επηρεαστεί η Ελλάδα από τη διαρροήραδιενέργειας», δηλώνει στο «Ε» και ο καθηγητήςτου ΕργαστηρίουΠυρηνικής Τεχνολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Γιώργος Νικολάουπροσυπογράφοντας τηνανακοίνωση της ΕλληνικήςΕπιτροπής Ατομικής Ενέργειας όπου σημειώνεται: «Η ΕΕΑΕ ενημερώθηκε απότο σύστημαέγκαιρης ειδοποίησης (ENAC)του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και από το σύστημαέγκαιρηςειδοποίησης (ECURIE)της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι Ιαπωνικές Αρχές ανέφεραν πυρκαγιά ηοποίαξέσπασε σε δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στημονάδα 4 τουσταθμού Fukushima Daiichi.Η πυρκαγιά προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας απευθείας στην ατμόσφαιρα.Ρυθμοίδόσης της τάξης των 400mSv/h μετρήθηκανεπιτόπου. Ηπυρκαγιά αποδίδεται σε έκρηξη υδρογόνου. Ο ΔΟΑΕ ζήτησε από τη Διεθνή MετεωρολογικήΥπηρεσία (World MeteorologicalOrganisation)να κοινοποιήσει στα Κράτη Μέλη τα αποτελέσματα μοντέλων διασποράς τηςεκλυθείσας ραδιενέργειας».
Σημείωση: Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχήκαι συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίολειτουργείαπό το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στονδιαδικτυακότόπο της ΕΕΑΕ (http://www.eeae.gr), όπου επίσηςυπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκόδίκτυο EURDEPγια τονέλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και ενώ οι επιστήμονες αποκλείουν την πιθανότητα σεισμογένεσης ήάμεσης επίδρασης της χώρας μας από την έκλυση ραδιενέργειας στηνΙαπωνία ωστόσοαφήνεται αναπάντητο το αν υπάρξει επίδραση σε διεθνές επίπεδο μέσω τηςτροφικήςαλυσίδας καθώς όπως είναι γνωστό η μόλυνση από ραδιενεργούς ρύπους όπωςτοκαίσιο έχει μακροβιότατο χρόνο ζωής.
Η Βουλγαρία σχεδιάζει παράταση λειτουργίας των πυρηνικών στοΚοζλοντούι
Και μπορεί μεν η Ιαπωνία να είναι μακριά όμως η Βουλγαρία ιδιαίτερααπό την περιοχή μας είναι πολύ κοντά και το πυρηνικό εργοστάσιο τουΚοζλοντούιαπέχει από τα σύνορα του νομού μας μόλις 60 χιλιόμετρα. Ένα πυρηνικόεργοστάσιοπου κατασκευάστηκε στην δεκαετία του 60 ενώ το πυρηνικό της Φουκουσίμα τη δεκαετία του80 και όπως είναιφυσικό έχει πιο αναβαθμισμένες προδιαγραφές. Έτσι η είδηση ότι: « η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχειξεκινήσει ένασχέδιο για την επέκταση της ζωής των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων τηςχώρας (τηςΜονάδας 5 και της Μονάδας 6) στο Κοζλοντούι που ανακοίνωσε ο βουλευτής Martin Dimitrov από τηναντιπολίτευση του Μπλε Συνασπισμού, ο οποίος είναι και πρόεδρος τηςΚοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ενέργεια, αποκτά ιδιαίτερη σημασίαγια τηνπερειοχή μας. Να σημειώσουμε ότι οκ. Dimitrovαποκάλυψε ότι τοσχέδιο του Κοζλοντούι του παραδόθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας,Ενέργειας καιΤουρισμού Traicho Traikov.“Το σχέδιο μου παρέδωσε ο υπουργός Οικονομίας με το αίτημα ότι δενπρέπει ναδημοσιοποιηθεί γι` αυτό δεν μπορώ να παρουσιάσω λεπτομέρειες, αν καιυπάρχειένα συγκεκριμένο σχέδιο για την παράταση της ζωής των δύο αντιδραστήρωντουλάχιστον μέχρι το 2030”, δήλωσε τονίζοντας παράλληλα ότι ζήτησε τη γνώμη των καλύτερωνεμπειρογνωμόνωνστη Βουλγαρία, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγοςοι ενλόγω αντιδραστήρες να μην συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι το 2030. Ηείδησηέφτασε το Σαββατοκύριακο μέσω της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse πουενδιαφέρεται γιαεπενδύσεις στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, σύμφωναμε τονυπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού TraichoTraikov.Σε μια επίσημη επίσκεψη στηνΙσπανία το Σαββατοκύριακο, ο Traikovσυναντήθηκε με τον Jose Gutierrez,Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο για τη Νότια Ευρώπη της Westinghouse.
Η επίσκεψη ήταν στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στη Μαδρίτηαντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας. Η Westinghouse έχειεκδηλώσειενδιαφέρον να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του βουλγαρικού πυρηνικούσταθμούτου Κοζλοντούι, προκειμένου να παραταθεί η ζωή των δύο αντιδραστήρων,αναφέρθηκε από το γραφείο τύπου του υπουργείου Οικονομίας.
Σημειώνεται ότι μόνο δύο αντιδραστήρες τύπου VVER και 1000-Mw λειτουργούν στο Κοζλοντούικαθώς ηΒουλγαρία έκλεισε τους μικρούς αντιδραστήρες 1-4 δυναμικότητας 440-MW το 2002 και το2006, ωςμέρος των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ. Η βουλγαρικήκυβέρνησησυνεχίζει το παζάρι με την ρωσική Atomstroyexportγια την κατασκευή δύο αντιδραστήρων 1000 MW στο μέλλον με δεύτερημονάδα στο Μπέλενε και αγωνίζεται για να βρει ξένους στρατηγικούςεπενδυτές. Οίδιος ο Traikovέχειδηλώσει πολλές φορές ότι η Βουλγαρία θα μπορούσε να προχωρήσει στηνανάπτυξηδύο ακόμα αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα στοΜπέλενε. Το φθινόπωρο του 2010, ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι ηάδεια τηςμονάδας 5 του Κοζλοντούι λήγει το 2017 και της μονάδας 6 το 2019, αλλάηκυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να επεκτείνει τη ζωή τους». (Πηγή:Greenbusiness.gr).