elenidfn@yahoo.com
Καινοτόμα «πράσινη» ενεργειακήεπένδυση 200 εκ. ευρώ φέρνει στην Ξάνθη η ελληνική εταιρία “Defkalion Green Technologies», η οποία εγκαθιστά σε ήδη αγορασμένο εργοστάσιομονάδα βιομηχανικής παραγωγής συσκευών ηλεκτρικής και θερμικήςενέργειαςστηριζόμενων σε μια επαναστατική εφεύρεση ιταλών επιστημόνων πουβασίζεται στησύντηξη υδρογόνου και νικελίου (ψυχρή σύντηξη σε ελεγχόμενοπεριβάλλον), όπωςαναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «ο Κόσμος του Επενδυτή».
Η ελληνική πολυμετοχική εταιρία Defkalion έχει αγοράσει τα δικαιώματα για όλο τον κόσμοπλην της Αμερικής (για μη στρατιωτικούς σκοπούς) για την αξιοποίηση,βιομηχανική εκμετάλλευση της εφεύρεσης για μαζική παραγωγή μονάδων (Hyperion).
Με βάση αυτή την ανακάλυψη τωνιταλών επιστημόνων του πανεπιστημίου της Μπολόνια, Σέρτζιο Φοκάρντι καιΑντρέαΡόσι, όπως αναφέρεται, μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια, με πολύχαμηλόκόστος, αφού, σύμφωνα με την εταιρία το κόστος παραγωγής ηλεκτρικήςενέργειαςθα είναι κάτω από 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ποσό συντριπτικά μικρότεροσυγκρινόμενο με το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ που φτάνει τα 0,1ευρώ.Δηλαδή, από το Hyperion θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη κατά90% ενώ θα έχει ήδη εξασφαλιστεί ζεστό νερό για θέρμανση, οικιακή χρήσηκλπ. Τοετήσιο κόστος για υδρογόνο και νικέλιο, τα «καύσιμα» δηλαδή μιαςσυσκευήςδυναμικότητας 20 κιλοβάτ, είναι περίπου 1.300 ευρώ, όταν η αξία τηςπαραγόμενηςενέργειας σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 14.000. Μάλιστα, βάσει τουδημοσιεύματος η εταιρία θα επιδιώξει, με σχετικό αίτημα στην PAE να ενταχθεί η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγήςηλεκτρισμού στο πρόγραμμα τωνανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράγμα που σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε»θαγλιτώσει και τη ΔΕΗ από το ετήσιο πρόστιμο των 45 εκ. ευρώ επειδή δεχρησιμοποιείΑΠΕ, αφού η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια Hyperionθα διοχετεύεται και θα αγοράζεται από τη ΔΕΗ, όπως συμβαίνει με τιςοικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Ξεκινά η λειτουργία τηςμονάδας χωρίς καθυστέρηση
Αν και δεν διευκρινίζεται ποιοεργοστάσιο της Ξάνθης έχει αγοραστεί γι’ αυτό το σκοπό, η εταιρίασκοπεύει ναδώσει τον Οκτώβριο στην αγορά τα πρώτα προϊόντα. Η παραγωγικήδυνατότητα τηςεταιρίας θα είναι 300.000 μονάδες το χρόνο, οι οποίες θα προορίζονταιγια τηνελληνική και τις βαλκανική αγορά. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα200 εκ.ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν την πληρωμή των δικαιωμάτωνεκμετάλλευσης. Υπολογίζεταιότι μέχρι το2012 θα δημιουργηθούν 215 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου2.500 θααπασχοληθούν στη συνέχεια στο δίκτυο πωλήσεων- υποστήριξης σε όλη τηνΕλλάδα. Ηεταιρία θα διαθέτει και δυναμικό 25 επιστημόνων σε εξειδικευμένο ΚέντροΈρευναςκαι Ανάπτυξης (R&D),ενώ ήδη ξεκίνησε ηεργαστηριακή κατασκευή μεγάλης μονάδας της συγκεκριμένης τεχνολογίαςπου θα χρησιμοποιηθείγια τις ανάγκες του εργοστασίου της Ξάνθης. Στο μελλοντικό σχεδιασμότηςεταιρίας είναι η δημιουργία μίας ακόμα βιομηχανικής μονάδας στο Βόλο.Σύμφωναμε στελέχη της εταιρίας, η χρηματοδότηση της επένδυσης είναιεξασφαλισμένη απόεπενδυτικά funds.
«Φως στο τούνελ της κρίσης» ηεπένδυση για όλη τη χώρα
Η επένδυση εκτιμάται ότι όχι μόνοθα φέρει οικονομικά οφέλη αποφορτίζοντας την Ελλάδα από το βάρος τωνδαπανώνγια την εισαγωγή καυσίμων, αλλά είναι ικανή να αντιστρέψει και τοκλίμα, αφού ηδιάθεση απευθύνεται και στις βαλκανικές αγορές. Κάποιοι επιστημονικοίκύκλοιείναι επιφυλακτικοί σχετικά με την απόδοση της εφεύρεσης, ωστόσο οι πιοαισιόδοξοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι και μόνο η έκταση που θα πάρειτο θέμααναμένεται να δημιουργήσει θετικό κλίμα για το επενδυτικό περιβάλλοντης χώρας.Επιπλέον, αναμφισβήτητη είναι η προβολή της Ξάνθης σε επίπεδοπαγκόσμιαςενεργειακής σκακιέρας, καθώς και οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που θαδημιουργηθούνμε την επιτυχία της προσπάθειας.
Το περιβάλλον του αρμόδιουυπουργού Σωκράτη Ξυνίδη, του οποίου η μεσολάβηση για την εγκατάστασητουεργοστασίου στην Ξάνθη είναι αυτονόητη, που όσο διαρκούσε η δρομολόγησητωνπρώτων ενεργειών κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό την προσπάθεια,επιβεβαιώνειτο δημοσίευμα, προαναγγέλλοντας επίσημες ανακοινώσεις με στοιχεία,χρονοδιάγραμμα και πληροφορίες για τη λειτουργία από τον αναπληρωτήυπουργό στοάμεσο μέλλον (πιθανώς και εντός του μήνα). Μάλιστα, η δημοσιοποίηση τουεγχειρήματος θεωρείται και ως απάντηση στον τρόπο με τον οποίο οΣωκράτηςΞυνίδης επιλέγει να μεθοδεύει τη δραστηριοποίησή του, αφήνοντας τιςδεσμεύσειςνα έπονται των ενεργειών, δεδομένου ότι το πρώτο στάδιο της επένδυσηςέχει ήδηδρομολογηθεί. Και βέβαια, στο πλαίσιο της προσδοκίας που έχει κατάκαιρούςεκφράσει ο αναπληρωτής υπουργός για τη δημιουργία ενός συνολικά φιλικούκαιελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ξάνθη, οπωσδήποτε ησυγκεκριμένηεξέλιξη αποτελεί ένα αισιόδοξο βήμα.