marianaxan@yahoo.gr
Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μπαίνουν οιδραστηριότητες και οι οικονομικές απολαβές από προγράμματα κοινοτικάκαι«επιδοτήσεις» από εθνικούς πόρους 528 συνολικά Μη ΚερδοσκοπικέςΟργανώσεις (ΜΚΟ)προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και να διευκρινιστεί το ύψος τωνκονδυλίων πουδιαχειρίστηκαν καθώς και αν η διαχείριση τους είναι σε αντιστοιχία μετο σκοπότης ίδρυσής τους όπως τουλάχιστον καθορίζεται από την ισχύουσανομοθεσία.
Στα άδυτα των ΜΚΟ
Σημειώνουμε ότι στονόμοπροβλέπεται ότι οι ΜΚΟ είναι «μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικούδικαίου,που έχουν ως αντικείμενο κυρίως την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής,επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας προς τους πληθυσμούςαναπτυσσόμενωνχωρών, προκειμένου να συντελέσουν στην οικονομική και κοινωνικήανάπτυξη αυτώντων χωρών».
Τον έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία όλων των ΜΚΟ που έχουν ιδρυθείαπό το 1997 μέχρι σήμερα ζήτησε με παραγγελία του προς το οικονομικότμήμα τηςΕισαγγελίας Πρωτοδικών ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ιω.Σακελλάκος.Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου και αναφορά πουκατατέθηκε στην Εισαγγελία για χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ χωρίς κανέναν έλεγχοκαι τοαίτημα είναι να εξακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί αδικήματα απάτης σεβάρος τουΔημοσίου και της Ε. Ε. Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλης, γνωστοποίησε ότιτον Απρίλιο θαφέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο από επτά υπουργεία για το θέμα τουεθελοντισμούπροκειμένου να υπάρξει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία τωνΜΚΟ.Πρόσθεσε επίσης ότιτο 2010 απότα 26 εκατ. ευρώ που εντέλει χρησιμοποιήθηκαν από το σχετικό κονδύλι1,5 εκατ.δόθηκε σε ΜΚΟ για προγράμματα που συνεχίζονταν και τα υπόλοιπα στοπλαίσιο τωνδιεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την αναπτυξιακή βοήθεια. Με το νέοπλαίσιο θα«ξεκαθαριστούν» οι υπό την αρμοδιότητά του ΜΚΟ, αλλά παραδέχθηκε ότιείναιδύσκολος ο καταλογισμός και η επιστροφή χρημάτων από εθνικούς πόρους,όταν«πολλές από αυτές τα παίρνουν και εξαφανίζονται».
ΟΙ ΜΚΟ Αν. Μακεδονίας – Θράκης…
Στην περιφέρεια μας υπό έλεγχο τίθενται οι εξής ΜΚΟ
– Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης
-Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-παράρτημα Ν. Ροδόπης
-Ταμιείον Θράκης
-Οικολογική και Πολιτιστική Εταιρεία Μουσικών, Συγγραφέων καιΚαλλιτεχνών Θράκης
-Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής
-Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης
-Εταιρία Παιδαγωγικών Επιστημόνων Κομοτηνής
-Δημοσιογράφοι Κοντά στα Σύνορα
-Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Π.Ε. Μελέτης – Προστασίας- Ανάδειξης Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Καβάλας
-Οικολογική Κίνηση Δράμας
ΠΑΚΕΘΡΑ και Ταμιείον Θράκης υπό έλεγχο
Δύο απ’ αυτές, τοΠΑΚΕΘΡΑ καιτο Ταμιείον Θράκης που έχουν το ίδιο ιδρυτή και συγκεκριμένα τονΚαθηγητής τουΔ.Π.Θ,. κ. Γιώργο Παύλου, έχουν έδρα τη Ξάνθη και δραστηριοποιούνταιαπό το1992 το ΠΑΚΕΘΡΑ και 1994 το Ταμιείον στον τομέα της εκπαίδευσης και τουπολιτισμού υλοποιώντας ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Ο νυν πρόεδροςτουΠΑΚΕΘΡΑ κ. Στέλιος Σκιάς μιλώντας στο «Ε» τόνισε ότι το ΠΑΚΕΘΡΑ είναιανοιχτόσε οποιοδήποτε έλεγχο και ότι η λειτουργία είναι απόλυτα διαφανής:«Τηρούμεπάντα τις λογιστικές καταστάσεις και τις νόμιμες διαδικασίες. Έχουμευλοποιήσει2 – 3 ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία τηρήσαμε όλες τις νόμιμεςδιαδικασίες. Τακύρια έσοδά μας προέρχονται από συνδρομές των 40 μελών μας από φίλουςχορηγούςκαι από την πώληση των 50 συνολικά βιβλίων που έχουμε εκδώσει. Οιδραστηριότητές μας όπως εκμάθηση της πομακικής γλώσσας , ή ταπολιτιστικά ταξίδιασε Τουρκία και Βουλγαρία έγιναν από ίδιους πόρους του ΠΑΚΕΘΡΑ. Κάθεφοράπαρουσιάζουμε τις δραστηριότητές μας».
Ο πρόεδρος του Ταμιείον Θράκης κ. Γιώργος Παύλου επισημαίνει ότι τοΤαμιείον είχε ελεγχθεί παλιότερα από το ΣΔΟΕ και μάλιστα έλαβε εύσημαγια τοντρόπο λειτουργίας του και για το έργο που παράγει και κατά συνέπεια μεχαράδέχεται τον οποιοδήποτε έλεγχο: «Το Ταμιείον Θράκης έχει δημιουργηθείτο 1994πολύ πριν θεσμοθετηθούν οι ΜΚΟ. Έχουμε επιτελέσει ένα πρωτοποριακό έργοστοτομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Έχουμε λειτουργήσει 15 ΔιεθνήΣχολείαΕκμάθησης Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε ομογενών – αλλοδαπών απ’όλο τον κόσμο.¨Έχουμε λειτουργήσει 10 κέντραστήριξης και εκμάθηση γλώσσας σε μουσουλμάνους και Ρομά. Τα έσοδά μαςπροέρχονταιαπό ευρωπαϊκά και εθνικά ανταγωνιστικά προγράμματα καθώς επίσης και απόχορηγίες φίλων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Με χαρά δεχόμαστε κάθεέλεγχοκαι όλα ταοικονομικά μας στοιχεία και ηδράση μας είναι στη διάθεση της πολιτείας και των πολιτών μέσα από τηνιστοσελίδα μας (www.tamieion.gr)».