Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Εκδήλωση για την πομάκικη ιστορία και πολιτισμό στο Βόλο

Εκδήλωση για την πομάκικη ιστορία και πολιτισμό στο Βόλο

0

Ο ξανθιώτισσα φιλόλογος Δήμητρα Κατάκη με μακρόχρονη καισημαντική παρουσία στο χώρο της εκπαίδευσης της μειονότητας στην ορεινήπεριοχή, καθώς εργάζεται στο Βόλο τα τελευταία τρία χρόνια, διοργανώνειεκείεκδήλωση για την ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό των Πομάκων, θέλονταςνααναδείξει και σε εκείνη την περιοχή τις ιδιαιτερότητες και να προβάλειτηνπεριοχή μας, μιας και τα θέματα της Θράκης, όπως και η ίδια σημειώνεισεεπιστολή της, έχουν συγκεντρώσει πανελλαδικό ενδιαφέρον. Μάλιστα,θεωρώνταςδεδομένη την ευαισθησία πολλών ξανθιωτών σε αυτό το ζήτημα καλεί όσουςενδιαφέρονται να συνδράμουν οικονομικά σε μια εκδήλωση που περιλαμβάνειεισηγήσεις ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών, οπτικοακουστικό υλικό,θεατρικό καιμουσικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου.
Στην επιστολή της η Δήμητρα Κατάκη αναφέρει:
«Αγαπητοί φίλοι, γεια σας.
Τα 3 τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στο Βόλο. Φέτος γιατελευταία χρονιά. Πριν φύγω λοιπόν αποφάσισα να διοργανώσω στο Βόλο μίαεκδήλωση με θέμα:¨ “ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝΠΟΜΑΚΩΝ” .
 Η εκδήλωση θα γίνει9Απριλίου 2011 και θα τη συνδιοργανώσουν:
Ο Σύλλογος Θρακών Μαγνησίας σε συνεργασία με: τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ξάνθης και το 3ο Γυμνάσιο Βόλου
 Η εκδήλωση θαπεριλαμβάνει:
– Εισήγηση από διδάκτορα αρχαιολογίας για την ιστορία τωνΠομάκων.
– Εισηγήσεις από εκπαιδευτικούς της ορεινής περιοχής Ξάνθηςγια το ρόλο των σχολείων στη διάσωση και προβολή του λαϊκού πολιτισμούτωνΠομάκων.
– Προβολή λαογραφικού υλικού
– Θεατρικό από τη θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου.
– Μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια των Πομάκων από συγκρότημαλαϊκής μουσικής από την Ξάνθη.
Με το θέμα αυτό των Πομάκων ,όπως γνωρίζετε, έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα και στη συνέχεια και άλλοι εκπαιδευτικοί και τααποτελέσματατων παρεμβάσεών μας πρόβαλαν γενικά την περιοχή μας και κατά συνέπειαάγγιξανθετικά και πολλούς επαγγελματίες της περιοχής μέσα στους οποίουςπιστεύω ότισυγκαταλέγεστε και σεις.
Στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία το θέμα των Πομάκωνπαρουσιάζει και πάλι  πανελλαδικόενδιαφέρον αλλά “καίει” κυρίως εμάς τους Θρακιώτες , γι’ αυτόαποφάσισα να μη φύγω από την πόλη αυτή χωρίς να το αναδείξω με τοναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο το έκαμα ως τώρα.
Στην προσπάθεια αυτή και θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησίασας για τα θέματα της Θράκης μας ζητώ ως συμπαράσταση από σας τηνοικονομικήστήριξη στην εκδήλωσή μας. Να είστε βέβαιοι ότι θα καταβάλλουμε κάθεπροσπάθειαγια την καλύτερη δυνατή προβολή της περιοχής μας και ότι η προσφορά σαςδε θαείναι τελικά παρά μία έξυπνη επένδυση για σας.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε τιςπροσφορές σας θα παρακαλούσα να έρθετε σε επαφή μαζί μου είτε μέσω τουηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις: dimkataki@sch.gr, katakidim@gmail.com , ή στα τηλέφωνα:24210 49704 και:  6947973253
Φιλικά,
Δήμητρα Κατάκη»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…