elenidfn@yahoo.com
Κατέκλυσανοι ξανθιώτες την αίθουσα διαλέξεων του Λαογραφικού Μουσείου το βράδυτηςΤετάρτης. Πολύς κόσμος με αμείωτη προσοχή άκουγε όσα έλεγαν οι δύοψυχολόγοικαι όσα ρωτούσαν οι συμπολίτες για θέματα κατάθλιψης και ψυχικήςυγείας.Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μαθήτριες, γονείς, ακόμα και φοιτητέςψυχολογίας,ο ένας δίπλα στον άλλο «ρούφηξαν» κυριολεκτικά τη συζήτηση με τη ΣοφίαΜεσσάρηκαι την Μαρίνα Κατσικίδου, δύο ψυχολόγους που πήραν την πρωτοβουλία σεσυνεργασία με τη ΦΕΞ να πραγματοποιήσουν μια σειρά 5 διαλέξεων (μίακάθε μήνα)που θα προβληματίσουν και θα ενημερώσουν το κοινό για θέματα ψυχικήςυγείας καισυναισθηματικής ευεξίας.
Εισαγωγικά,οι δύο ψυχολόγοι εξήγησαν ότι στα πλαίσια των διαλέξεων θα δοθεί ηευκαιρία νακοιτάξουν ερευνητικά και χωρίς προκαταλήψεις τους παράγοντες πουσυμβάλουν στηδημιουργία ψυχολογικών «παγίδων»στη ζωή μας και να συζητήσουν πώςμπορούμε νααντιμετωπίσουμε αυτές τις «παγίδες» και να τις κάνουμε οδηγό για μιαγεμάτη καικαλύτερη ζωή. Γρήγορα όμως, ο κόσμος δεν περιορίστηκε σε μια τυπικήομιλία,όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος των δύο ψυχολόγων, αλλά άρχισε νασυμμετέχειενεργά, στην αρχή πιο δειλά και πιο θαρρετά στη συνέχεια παίρνονταςθάρρος καιαπό τη συμμετοχή των υπολοίπων. Στην πρώτη συνάντηση το θέμα ήταν«συνομιλώνταςμε την κατάθλιψη» και οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν απορίες και ζήτησανσυμβουλές, όσον αφορά είτε προσωπικές εμπειρίες, είτε περιστατικά μετέτοιαφαινόμενα στο σπίτι και τους οικείους.
«Λάβαμεένα πολύ αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα σήμερα», τονίζουν με έναφωτεινόχαμόγελο στο πρόσωπο η Μαρίνα Κατσικίδου και η Σοφία Μεσσάρη, «γιατίφάνηκε ότιοι άνθρωποι έχουν κάποια θέματα τα οποία μπορεί να φοβούνται να ταψάξουν αλλάαρχίζουν σιγά-σιγά να τα ακούν, να τα συζητούν και να ταεπεξεργάζονται».
ΗΜαρίνα Κατσικίδου είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Gestalt και η Σοφία Μεσσάρη είναι ΚλινικήΨυχολόγος καιΟικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια. Η πρώτη είναι ξανθιώτισσα, σπούδασε στοΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και σήμερα ασχολείται με τηνατομικήψυχοθεραπεία, τις ομάδες αυτογνωσίας, ενώ εθελοντικά προσφέρει τις υπηρεσίες της ως ψυχολόγος στοΣύλλογο Καρκινοπαθών Ξάνθης και η δεύτερη είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο τουΑνατολικούΛονδίνου, κάτοχος μάστερ οικογενειακής θεραπείας από το ΙνστιτούτοΨυχιατρικήςτου Λονδίνου και μάστερ Ψυχολογίας της Υγείας από το πανεπιστήμιο τουΣτίρλινγκτης Σκοτίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μετά από 17 χρόνια στην Αγγλία,ζει στηνΠέρνη και δραστηριοποιείται στην περιοχή Καβάλας- Χρυσούπολης- Ξάνθης.
«Σαςάρεσε η ιδέα αυτών των διαλέξεων;» είναι η πρώτη μας ερώτηση. «Μαςάρεσε πολύ»,μου απαντούν μ’ ένα στόμα, «γιατί η ιδέα ήταν δική μας! Κάναμε πρότασηστη ΦΕΞκαι το δέχθηκε. Και περισσότερο χαρήκαμε από την ανταπόκριση, γιατίνιώθουμεότι ανταμείφθηκε η προσπάθεια, οι πρόβες, οι επιλογές».
Οιδύο ψυχολόγοι γνωρίστηκαν πριν ένα χρόνο και αποφάσισαν να μπουν σε μιαδιαδικασία με κάποια βήματα που θα ευαισθητοποιήσουν την πόλη. «Οκόσμοςφοβάται την ψυχική νόσο και όλα τα «ψυ-», είναι ακόμη ταμπού», λέει ηΜαρίναΚατσικίδου και η Σοφία Μεσσάρη συμπληρώνει: «κι αυτή η νοοτροπία που,ξέρεις,είναι κάτι που το συζητάμε μυστικά σε ένα γραφείο ψυχολόγου και κανέναςδεμαθαίνει και κανένας δεν υποπτεύεται και πας σε μια πολυκατοικία πουείναι καιπολύ άλλοι γιατροί και άρα κανείς δεν ξέρει ότι πας σε ψυχολόγο είναιέκφρασητου ταμπού και καμία φορά και οι ίδιοι οι ψυχολόγοι επηρεάζονται προςτα εκεί,και κρύβονται κάπως». Όπως περιγράφουν για τις ίδιες στόχος είναι ναμιλήσουνγι’ αυτά τα θέματα με απλή γλώσσα κι όχι σαν να αποστηθίζουν έναεπιστημονικόεγχειρίδιο.
Ταθέματα που επέλεξαν για τις 5 διαλέξεις είναι: κατάθλιψη, άγχος, θυμός,ενοχές,εξαρτήσεις. «Αποτελούν θέματα που σε συνδυασμό με τη σύγχρονη κοινωνία,επιδεινώθηκαν και αυξήθηκαν, σε σχέση με το περιβάλλον μας και τιςαπαιτήσειςπου υπάρχουν γύρω μας. Μάλιστα, η Σοφία Μεσσάρη μας ενημερώνει στοτέλος τηςσύντομης συζήτησής μας: «θέλουμε να συνεχιστεί κι όταν τελειώσουν αυτέςοιομιλίες. Μπορεί να οργανώσουμε κάτι άλλο μετά, γιατί μας αρέσει αυτήεπαφή μετο κοινό και μας αρέσει να προσπαθούμε να μιλάμε με απλή γλώσσα γιαπράγματαπου μας αφορούν όλους γιατί -κακά τα ψέματα- τα ψυχικά προβλήματα είναικάτιπου το βλέπεις, που το νιώθεις που το έχεις δει γύρω σου, έχεις ακούσειγι’αυτό, είναι μέσα στη ζωή μας».