marianaxan@yahoo.gr
Κατά πως φαίνεται φέτος οι αγρότες του νομού μας θα σπείρουν…φωτοβολταϊκά στα χωράφια τους αφού από τις 74 αιτήσεις που έχουν γίνεισυνολικά έχουν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε πρώτηφάση οι52, ενώ πιθανολογείται σε δεύτερη φάση και η έγκριση των υπόλοιπων 22ανσυντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις. Στο μεταξύ στην ουρά περιμένουν καιακόμη 160– 170 αιτήσεις άλλων κατηγοριών όπως επιχειρηματιών καθώς η κυβέρνησηέδωσεπροτεραιότητα στους αγρότες!
57 MWστην Ξάνθη, 7 – 8 MWστους γειτονικούς νομούς
Ευνοημένη βγαίνει η Ξάνθη σε σχέση με τους γειτονικούς νομούς καθώςεγκρίθηκαν 57 MWωςδυνατότητα παροχής ισχύος από φωτοβολταϊκά, ενώ στους γειτονικούςνομούςΡοδόπης – Έβρου μόνο 7 – 8 MW και γι’ αυτό το λόγο εγκρίθηκανπολλές αιτήσεις. Το γιατίπαραμένει ένα ερώτημα, όμως αυτό που είναι πιο καίριο είναι αν θαμπορέσουντελικά να υλοποιηθούν όλες αυτές οι επενδύσεις από τους αγρότεςιδιαίτερα σ’αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία καθώς η επένδυση είναι πολυδάπανηκαι θαχρειαστεί οι επενδυτές αγρότες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη γιατηνεγκατάσταση των φωτοβολταϊκών καθώς και τη ΔΕΗ που έχει αναλάβει τησύνδεση τουδικτύου της με το χωράφι που θα τα εγκαταστήσουν.
Δεν είναι αστείο το ποσόν …
Όπως μας πληροφορεί ο Διευθυντής της ΔΕΗ Ξάνθης κ. Βασίλης Σαρρής τοκάθε κιλοβάτ στοιχίζει 2.500 – 3.000 ευρώ. Κατά συνέπεια μια μονάδα πουθαπαράγει 100 Κιλοβάτ αντιστοιχεί σε επένδυση 250.000 – 300.000 και μιαμονάδαμεγάλη π.χ. 2 MW(1.000KW) θααντιστοιχεί σεεπένδυση 6 εκ. ευρώ: «Πρόκειται για σοβαρές επενδύσεις. Αυτό που πρέπειναγνωρίζουν οι αγρότες είναι σ’ ότι αφορά τη ΔΕΗ έχουν απλοποιηθεί πολύοιδιαδικασίες και έχει μειωθεί πολύ ο χρόνος. Επίσης να γνωρίζουν ότι τοποσό πουθα κληθούν να πληρώσουν στη ΔΕΗ για τη σύνδεσή τους με το δίκτυό της θαεξαρτηθεί από το πόσο κοντά είναι το χωράφι τους στο δίκτυο μέσης τάσηςτης ΔΕΗποσό που θα κυμανθεί από 2.000 – 18.000 ευρώ».
Η «αξία» της επένδυσης
Σημειώνεται ότι όλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρικήενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και ο μικροπαραγωγός ενέργειαςπληρώνεται γι’ αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 /kWh), τιμή πουείναιεγγυημένη για 25 χρόνια. Ο μικροπαραγωγός ενέργειας συνεχίζει νααγοράζει ρεύμααπό τη ΔΕΗ και να το πληρώνει στην τιμή που το πληρώνει και σήμερα.Στην πράξηαυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για νακαταγράφει τηνπαραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκόπαράγειηλεκτρική ενέργεια αξίας 1.000 και η επιχείρηση καταναλώνει ενέργειααξίας 400, θα έρθει πιστωτικός λογαριασμός 600 , ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗστοντραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού.
Απλές οι διαδικασίες
Να σημειώσουμε ότι ήδη η ΔΕΗ έχει ενημερώσει τους αγρότες των οποίωνέχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους και τους έχει δώσει το χρονικόπεριθώριο των 6μηνών για να περάσουν στη β’ φάση της επένδυσης. Αυτή θα είναι ηυπογραφήσύμβαση πώλησης με τη ν Διαχειριστική Επιτροπή Συστήματος ΜεταφοράςΗλεκτρικήςΕνέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) η οποία και θ’ αναλάβει την υποχρέωση να πληρώνει τοπαραγόμενο ρεύμα κάθε μήνα ενώ η ΔΕΗ θα αναλάβει τη μέτρηση τουρολογιού αλλάόπως προειπώθηκε και την σύνδεση του δικτύου και γι αυτό θα υπογραφείσύμβασησύνδεσης των αγροτών με τη ΔΕΗ: «Απ’ τη στιγμή που θα υπογραφεί ησύμβαση με τηΔΕΗ και θα πληρωθεί το ποσό η ΔΕΗ μέσα σε 2 – 3 μέρες θα κάνει τησύνδεση»,τονίζει ο κ. Σαρρής.
Μακάρι να γίνουν …αλλά είναι πολλά τα λεφτά
Ο πρόεδρος της Ένωσης αγροτών κ. Κώστας Δαλάτσης εκφράζει τηεπιφύλαξη αν τελικά υλοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις: «Μακάρι ναγίνουν…Όμως σ’αυτή την εποχή δεν ξέρω πόσοι αγρότες διαθέτουν τέτοια ποσά για επένδυση με φωτοβολταϊκά. Θαχρειαστούν δάνειακαι δεν ξέρουμε τι επιτόκια θα δώσουν οι τράπεζες…»