Ώρα για (δωρεάν) τεστ ΠΑΠ

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του γυναικείου πληθυσμού για τηνπρόληψη του καρκίνου του τραχήλου, δωρεάν και χωρίς ραντεβού θα μπορούνναπραγματοποιούν το τεστ Παπανικολάου, οι γυναίκες από 15 ετών και άνω,σε όλα ταδημόσια νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του ΝοσοκομείουτηςΞάνθης που διαθέτει γυναικολογική κλινική.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να γίνει συνείδηση η ανάγκη γιαετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτραςμπορείνα προληφθεί και να ιαθεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.
Παρόλ’ αυτά αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείοπληθυσμό. Η πρόληψη είναι η μόνη λύση για τη μείωση των ποσοστών.
«Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότεροαπό δέκα λεπτά. Είναι ευκαιρία αυτή την βδομάδα οι γυναίκες σε κάθεπεριοχή τηςΕλλάδας να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους», αναφέρει σχετικήανακοίνωσητου υπουργείου Υγείας .
Το πρόγραμμα γίνεται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης τουκαρκίνου της μήτρας και θα εφαρμόζεται την τελευταία εβδομάδα τουΙανουαρίου(24-31).
Η δράση αυτή θα ισχύσει για όλη την εβδομάδα και θα πραγματοποιείταιστις ώρες λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, δηλαδή από 9.00 -13.00.Ωστόσο,στην Ξάνθη ξεκίνησε ήδη από την Πέμπτη με επίσκεψη γυναικολόγου ιατρούστοΚέντρο υγείας Αβδήρων, επειδή παρατηρήθηκε αυξημένο ενδιαφέρον καιμάλιστα 25γυναίκες από την περιοχή έσπευσαν να υποβληθούν στο τεστ. «Μακάρι ναδιαρκούσεγια μεγαλύτερο διάστημα αυτή η πρωτοβουλία και να έρθουν όσοπερισσότερεςγυναίκες γίνεται», σημειώνει η διευθύντρια της Γυναικολογικής κ.ΜατούλαΤσούλου, η οποία παρατηρεί μεν ότι η ζήτηση αρχικά φαίνεται μεγάλη,όμως μεγάλομέρος του γυναικείου πληθυσμού της τοπικής μας κοινωνίας συνεχίζει ναπαραμένειμη ευαισθητοποιημένη ακόμη και ανενημέρωτη.
«Έχουμε κάνει πάρα πολλές ομιλίες και συγκεντρώσεις σε χωριά καιστην πόλη, ώστε να ενημερωθούν οι γυναίκες, αλλά λείπει μία κεντρικήκαμπάνιααπό την πλευρά του υπουργείου που να φτάσει σε περισσότερες γυναίκες,άλλωστεβλέπουν και πολλή τηλεόραση, άρα επίσημη προώθηση πρέπει να υπάρχει καιεκεί»,προσθέτει η κ. Τσούλου, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη ενημέρωσης καιευαισθητοποίησης αφορά σε όλες τις ηλικίες ακόμη και μικρά κορίτσια.Ειδικά γιατα τελευταία, η διευθύντρια της Γυναικολογικής εξηγεί πόσο κακό κάνει ηπαντελήςαπουσία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, ώστε να πληροφορηθούνγιαθέματα πρόληψης, νοσημάτων και εξετάσεων. «Δειλά- δειλά έχουν αρχίσεικάποιαβήματα βελτίωσης, με κάποια κορίτσια που έρχονται με τις μητέρες τους,πράγμαπου δείχνει ότι αρχίζει και αναπτύσσεται επικοινωνία και ανοιχτήσυνομιλία στηνοικογένεια και γι’ αυτά τα θέματα, αλλά μεγάλο μέρος του γυναικείουπληθυσμούβρίσκεται ακόμη μακριά από αυτή τη λογική και δυνατότητα πρόληψης»,καταλήγει ηκ. Τσούλου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…