Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Κλειστά τα φαρμακεία επειδή «ανοίγει» το επάγγελμα

Κλειστά τα φαρμακεία επειδή «ανοίγει» το επάγγελμα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Κλειστά από χθες και μέχρι τηνΠαρασκευή θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Ξάνθης μετά από απόφαση τηςΓενικήςΣυνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης να συμμετέχει στιςκινητοποιήσειςτου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αντιδρώντας στις επιχειρούμενεςαλλαγέςπου δρομολογεί το υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση του «ανοίγματος» τουεπαγγέλματός τους.
 
Φαρμακεία ασφαλείας στην πόλη-Ανοιχτά 9-11 όλα τα φαρμακεία στα χωριά
«Σκοπός μας δεν είναι ναταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας», δηλώνει με έμφαση η πρόεδρος τουΦαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα, ενημερώνοντας μάλισταότι αντίγια 2 φαρμακεία που λειτουργούν συνήθως εκτός ωραρίου θα είναι ανοιχτάστηνπόλη 4 φαρμακεία, ενώ σε όλη την αγροτική περιοχή όλα τα φαρμακεία θαλειτουργούν 9-11 το πρωί, ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν οιάνθρωποι τωνχωριών.
Μετά τις 2 το μεσημέρι ανοιχτά θαείναι τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, όπως ορίζει τοπρόγραμμα.Στην είδοσο των φαρμακείων όλης της πόλης έχει αναρτηθεί η λίστα με ταφαρμακεία που είναι ανοιχτά προς εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς καικείμενο πουεξηγεί που έγκεινται οι διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών.
Η κινητοποίηση αναμένεται νασυνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα από την Τετάρτη έως την Παρασκευή,εφόσονδεν αλλάξει τίποτα και εμμείνει ο κ. Λοβέρδος στη θέση του για υποβολήπροςψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αφού περάσει τηνπροβλεπόμενηεσωτερική διαδικασία.
 
«Κόκκινο πανί» το ιδιοκτησιακόκαι το πληθυσμιακό
«Τα φαρμακεία όλης της Ελλάδαςπαραμένουν κλειστά γιατί το ελληνικό φαρμακείο οδηγείται σε κλείσιμοκαι ηβιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων σε κατάρρευση», γράφει στην είσοδοκάθεφαρμακείου η ανακοίνωση του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης. Η κ. Κάλφαεξηγείότι σφοδρά αντιδρούν οι φαρμακοποιοί στην αλλαγή του ιδιοκτησιακούκαθεστώτος,«με την οποία διαφαίνεται ότι το υπουργείο θέλει να δώσει τη δυνατότητακαι σεσούπερ-μάρκετ και σε μεγαλοβιομηχανίες να παρέχουν φάρμακα εφόσονπροσλαμβάνουνφαρμακοποιό, τη στιγμή που μέχρι σήμερα τα φάρμακα τα χορηγεί μόνοαδειούχοςφαρμακοποιός».
Άλλο ένα θέμα που τίθεται από τηνπλευρά των φαρμακοποιών είναι ο πληθυσμιακός περιορισμός, για τον οποίοο κ.Λοβέρδος εμπίπτει σε αντίφαση, όπως υποστηρίζει η κ. Κάλφα, αφού: «απότη μιαμας λέει, και ισχύει, ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα φαρμακεία στηνΕυρώπη, δηλαδήέχει 12.000 φαρμακεία τη στιγμή που η Ιταλία έχει 17.000 και ότι κάθενέοφαρμακείο εκτινάσσει τη φαρμακευτική δαπάνη και από την άλλη στηρίζειτοάνοιγμα του επαγγέλματος».
Η πρόεδρος των φαρμακοποιών τηςΞάνθης ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν αποτελεί περιορισμό το κληρονομικόδικαίωματων φαρμακείων, αφού η άδεια επιστρέφεται και ο απόγονος φαρμακοποιόςαιτείταινέα άδεια και από το γονέα παίρνει μόνο την επιχείρηση: «δεν είναιλογικό ναθέλουμε να μεταβιβάσουμε την επιχείρηση; Δουλεύοντας χρόνια κάναμε μιαπελατεία, κάναμε έξοδα, ράφια, μηχανήματα, δε θα πρέπει να κάνουμεαπόσβεση;»,αναρωτιέται η κ. Κάλφα, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής πρόβλημαυπάρχει μόνοστα μεγάλα αστικά κέντρα, στο νομό της Ξάνθης υπάρχει ακόμη χώροςπεριφερειακάγια να γίνουν νέα φαρμακεία. Άλλωστε, 380 πτυχιούχοι είναι οιεναπομείναντες σεόλη την Ελλάδα που πρέπει να απορροφηθούν, δεν είναι δηλαδή κλάδος μεσοβαρόπρόβλημα, γι’ αυτό και δεν πάει κανένας στις θέσεις που προκηρύσσουν οικλινικές για φαρμακοποιούς».
Ως προς τους νέους φαρμακοποιούςεπετεύχθη σύγκλιση μεταξύ του Συλλόγου και του υπουργείου στη λύση τηςσυστέγασης νέων πτυχιούχων με φαρμακοποιούς που ήδη διαθέτουν φαρμακείοκαιμάλιστα θα προβλεφθεί και υποχρέωση αποδοχής συστέγασης εφόσον τοφαρμακείοέχει μεγάλο τζίρο. Έτσι και το εν λόγω φαρμακείο θα έχει επιπλέον έσοδααπόδιπλές εφημερίες και διπλές διανυκτερεύσεις. Οι επιμέρους παράμετροιαυτού τουκαθεστώτος αναμένεται να διαμορφωθούν, ωστόσο η αρχική συμφωνία θαενταχθεί στοσχέδιο του νομοσχεδίου. Υπουργείο και φαρμακοποιοί «τα βρήκαν» ακόμηστο θέματου rebate (επιστροφή χρημάτων), καθώς και στο θέμα τουωραρίου που υπάρχει διαφωνία αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποιος τελικόςσυμβιβασμός.
Η πρόεδρος του φαρμακευτικούσυλλόγου Ξάνθης, καταλήγοντας σημειώνει: «όσο υπάρχει αυτή η ιδιάζουσαφύση τουφαρμακείου δε μπορούμε να μιλάμε για όρους ελεύθερης αγοράς. Τοφαρμακείο δενπρέπει να γίνει ανταγωνιστικό, καθώς υπάρχουν και σωστά υπάρχουνπεριορισμοί,για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως είναι η απαγόρευσηδιαφήμισηςφαρμάκων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…