Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Αποχαιρέτα το δρομολόγιο που χάνεις

Αποχαιρέτα το δρομολόγιο που χάνεις

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Σε προσωρινή αναστολή- διακοπή κυκλοφορίας του δρομολογίου  Αθήνα– Αλεξανδρούπολη –Αθήνα, μεταξύ άλλων,προχωρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά χρέη ύψους700εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση καταγράφει διαρθρωτικές αλλαγές πουεπιχειρήθηκαν από την άνοιξη του 2010, οπότε και ανέλαβε, με σκοπό τηνεξυγίανση του σιδηροδρομικού οργανισμού εν γένει και την προσπάθεια πουκαταβάλλεται για να εξυπηρετείται όσο γίνεται καλύτερα το επιβατικόκοινό.
«Το Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενέκρινε ένα ισορροπημένο και ρεαλιστικόεπιχειρησιακό σχέδιο (Ε.Σ.), το οποίο προβλέπει την αναδιάρθρωσηεξαιρετικάζημιογόνων δρομολογίων, καθώς και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίωνσεανταγωνιστικές διαδρομές, που μέχρι σήμερα παρέμεναν σε ιδιαίτεραχαμηλάεπίπεδα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στα πλαίσια του νέου πλέγματος δρομολογίων που προγραμματίζει για τοτρέχον τρίμηνο (από 1/1/11), ανάμεσα σε άλλες δράσεις, σκοπεύει ναυλοποιήσειτη σύνδεση των τρένων με το λιμάνι του Πειραιά, από το καλοκαίρι του2011 και ηανταπόκριση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, συνδέοντας έτσι τα νησιάτωνΚυκλάδων και την Κρήτη με την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι: «όλα τα προσωρινά καταργηθένταδρομολόγια θα αξιολογηθούν συστηματικά και θα μελετηθούν δράσεις που θαμετατρέψουν τις γραμμές από ζημιογόνες σε βιώσιμες ή θα βρεθούνσυμπληρωματικοίπόροι προκειμένου να ενταχθούν και πάλι στο δίκτυο. Τέτοιες δράσεις θαπεριλαμβάνουν την ανάπτυξη θεματικών τρένων προσανατολισμένων σεστοχευόμενεςομάδες επιβατών (π.χ. σχολικές εκδρομές σε Ναύπλιο και Φλώρινα) όπωςκαιτουριστικές διαδρομές σε Θρησκευτικούς και Πολιτιστικούς προορισμούς.Πόροι θααναζητηθούν επίσης από Δήμους, Περιφέρειες και μεγάλες βιομηχανίες πουλειτουργούν στις περιοχές με τα καταργηθέντα δρομολόγια».
Παρόλα αυτά παράλληλα με την αναστολή του δρομολογίου Αθήνα-Αλεξανδρούπολη-Αθήνα, στη δρομολογιακή πολιτική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ εντάσσεται και ηλειτουργίαδύο ζευγών αμαξοστοιχιών για Θεσσαλονίκη – Δίκαια – Θεσσαλονίκη.
Στα δρομολόγια που ανεστάλησαν- διακόπηκαν περιλαμβάνονται και οιδιεθνείς γραμμές από Θεσσαλονίκη για Σκόπια, Βελιγράδι, Σόφια,Βουκουρέστι καιΚωνσταντινούπολη.
 
Τιμές ΚΤΕΛ στα τρένα
Ακόμη, η διοίκηση του ΚΤΕΛ φαίνεται ότι αξιολογεί χαμηλά την αύξησητης κίνησης στα τρένα εξαιτίας του χαμηλού αντιτίμου σε συνδυασμό μετηνοικονομική κρίση. Προφανώς, προσανατολίζεται, -το πόσο είναι ρεαλιστικόμένεινα κριθεί- στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού σιδηροδρομικού δικτύου,χωρίςακόμη να προβλέπει βελτιώσεις των υποδομών και της λειτουργίας τωναμαξοστοιχιών και των γραμμών. Συχνό φαινόμενο είναι οι καθυστερήσειςκαι οιβλάβες που μειώνουν την αξιοπιστία του μέσου.
Ανάμεσα στα σχέδιά της για τη νέα χρονιά λοιπόν, είναι η αλλαγή τηςτιμολογιακής πολιτικής, με σκοπό οι τιμές των τρένων να των κοινώναμαξοστοιχιών να είναι ανταγωνιστικές των τιμών των αντίστοιχωνδρομολογίων τουΚΤΕΛ.
Σημειώνεται ωστόσο, στην ανακοίνωση ότι: «πρόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναινα εφαρμόσει σύντομα ένα σύστημα διαχείρισης εσόδου (yield management)που θαπαρέχει εκπτώσεις σε επιβάτες που κλείνουν έγκαιρα εισιτήριο (π.χ. 20%έκπτωσηγια 3 μέρες προ-πώληση) και βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση τουτροχαίουυλικού και σε πελάτες που χρησιμοποιούν συχνά το τρένο μέσω τουσυστήματοςηλεκτρονικού εισιτηρίου και δεν επιβαρύνουν την εταιρεία με το κόστοςέκδοσηςεισιτηρίου».
 
Καμία ενημέρωση, καμία αλλαγή στην Ξάνθη
Κι ενώ αυτές οι αλλαγές είχαν ημερομηνία έναρξης την πρώτη του νέουχρόνου στην Ξάνθη δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Τα δρομολόγια και οιτιμέςπαραμένουν ως έχουν. Ο προϊστάμενος του σταθμού της Ξάνθης κ.ΠαναγιώτηςΤσιάκας, αναφέρει ότι αυτές τις πληροφορίες έχει και ο ίδιος από ταΜέσαΕνημέρωσης, αλλά τίποτα επίσημο δεν έχει φτάσει ακόμη στα χέρια τους.Παραδέχεται ωστόσο, ότι η κίνηση στα τρένα τον τελευταίο καιρό είναιαυξημένη,με εξαίρεση τις ημέρες των γιορτών.
Σήμερα, από το σταθμό της Ξάνθης περνούν 4 ζεύγη αμαξοστοιχιών, προςΑθήνα_ Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη- Δίκαια.
Για Αθήνα φεύγει: 8.00 IC,17.00 απλό και 21.50 ICκαι για Θεσσαλονίκη φεύγει στις 10.00 το απλό.
Προς την άλλη κατεύθυνση για Αλεξανδρούπολη δρομολόγια έχει: 5.30 IC, 11.45 απλό,15.55 IC καιγια Δίκαια 19.40 απλό τρένο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…