Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Συνάντηση για το τοπικό επιχειρείν με τον αναπληρωτή υπουργό

Συνάντηση για το τοπικό επιχειρείν με τον αναπληρωτή υπουργό

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Σε κλίμα κατανόησης και διαλόγου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή τουΣωκράτη Ξυνίδη, ως αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης καιΑνταγωνιστικότητας, με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και ταμεταποιητικάσωματεία της Ξάνθης, το μεσημέρι της Τετάρτης, με σκοπό αφενός τηνενημέρωσητου υπουργού για τα τρέχοντα προβλήματα του επιχειρείν στην περιοχή μαςκαιαφετέρου την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση παραμέτρων. ώστε νααξιοποιηθείκάθε προοπτική του νέου Αναπτυξιακού Νόμου στην Ξάνθη.
Ως θέμα συζήτησης τέθηκε από τους εκπροσώπους της ντόπιαςεπιχειρηματικότητας το ζήτημα της καθυστέρησης στην καταβολή τωνεπιδοτήσεωντου 12%, για τις οποίες ο κ. Ξυνίδης εξήγησε, ότι από τη στιγμή πουανέλαβε τοΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση αποπληρώνονται κανονικά, ωστόσο εκκρεμή παραμένουντα μηκαταβεβλημένα ποσά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι τουεπιχειρείνυπογράμμισαν ότι οι επιδοτήσεις αυτές αποτελούν πολύτιμη «ανάσα»ρευστότηταςγια τους τοπικούς επιχειρηματίες και πλέον, καθώς έχει ολοκληρωθεί τομητρώοτων μεταποιητών στο Επιμελητήριο είναι εύκολο και να διευκρινιστούν οιδικαιούχοι.
Από μέρους του επιχειρηματικού κόσμου τέθηκε ακόμη το αίτημα τουσυμψηφισμού των επιχειρηματικών χρεών με το Δημόσιο.
 
Επιμελητήρια με νέα φιλοσοφία
Τα εργαλεία που παρέχει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος διευκρινίστηκαναπό τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος εξήγησε την πρότασή του, βάσει τηςοποίαςκάθε χρόνο την 1/1 θα βγαίνει 1 κονδύλι ύψους 1 δις ευρώ γιαεπιχειρήσεις, οιοποίες θα πρέπει έως τον Απρίλιο να καταθέτουν τα επιχειρηματικά τουςσχέδιακαι, σύμφωνα με το μηχανισμό αυτό θα εισπράττουν και την επιδότηση έωςτονΟκτώβριο του ίδιου έτους.
Η ΟΕΒΕ ζήτησε να μειωθεί η ελάχιστη επένδυση από τα 200.00 ευρώ σε100.000 ευρώ, έτσι ώστε να μικρύνουν τα μεγέθη για να μπορέσειμεγαλύτερο εύροςεπιχειρηματιών να αξιοποιήσει το νέο επενδυτικό εργαλείο.
Η συζήτηση αυτή επεκτάθηκε και στη νέα φιλοσοφία που πρέπει ναδιέπει τη λειτουργία των Επιμελητηρίων, όπως σημείωσε ο κ. Ξυνίδης, ταοποίακαι αυξάνουν τις αρμοδιότητές τους, αναλαμβάνοντας σημαντικό ρόλο στηναδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, ώστε να εμποδίζεται η δημόσια διοίκησηστηνεπίκληση γραφειοκρατικών δικαιολογιών και αργοποριών. Για τηναντιμετώπιση όμωςτης κωλυσιεργίας της διοίκησης θα πρέπει και τα Επιμελητήρια ναυιοθετήσουν μίανέα αποτελεσματική και παραγωγική λειτουργία.
Προς την κατεύθυνσης της επιχειρηματικής αναπτυξιακής πορείας τουτόπου, ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε ακόμη με βαρύτητα στην παραγωγικήσύνδεση καισυνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μία δυνατότητα πουσυνεχίζεινα μένει ανεκμετάλλευτη σε πλήρη αντίθεση με την εκ διαμέτρουδιαφορετικήνοοτροπία και συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ του χώρου τηςεπιστήμης καιτης επιχειρηματικότητας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Με τη λήξη της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. ΣωτήρηςΤσιακίρογλου ευχαρίστησε τον υπουργό για το δίαυλο επικοινωνίας πουάνοιξεμεταξύ του τοπικού επιχειρείν και της πολιτικής ηγεσίας και τόνισε τοπολύ καλόκλίμα στο οποίο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η συνάντηση.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…