elenidfn@yahoo.com
«Δωράκι» για τη νέα χρονιά και με το που κινήθηκε λίγο η αγοράεπεφύλαξε το υπουργείο Οικονομικών για επαγγελματίες και εμπόρωναυξάνονταςκατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το ΦΠΑ από την 1ηΙανουαρίου σε βασικάείδη καθημερινής χρήσης και πρώτης ανάγκης. Ο Φόρος ΠροστιθέμενηςΑξίας, πουαυξάνεται από 11% σε 13% αποτελεί ουσιαστικά έμμεσο «ψαλίδι» σε μισθούςκαισυντάξεις, αν υπολογίσει κανείς τα είδη στα οποία επιβάλλεται ο φόρος.Σύμφωναμε υπολογισμούς καταναλωτικών οργανώσεων σε ετήσια βάση το πρόσθετοκόστος γιαένα νοικοκυριό από την τρίτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ μέσα στο 2011 θαείναιπερίπου 300 ευρώ. Ωστόσο από το νέο έτος υπάρχουν και δύο κατηγορίεςπροϊόντωνκαι υπηρεσιών με μειωμένο συντελεστή. Τα φάρμακα και τα τουριστικάκαταλύματαεπιβαρύνονται σήμερα με ΦΠΑ 6,5% από 11%.
Ωστόσο, οι έμποροι φαίνονται αποφασισμένοι να μην επιβαρύνουν μεαύξηση τιμών τον τελικό καταναλωτή και να απορροφήσουν για μια ακόμηφορά τοφόρο οι ίδιοι.
Με αυτό το σκεπτικό φαίνεται να διαγράφεται το κλίμα και στην Ξάνθη,όπου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμιος Μίλκογλουμιλά από τημια για μια σκληρή προσπάθεια από μέρους των εμπόρων να διατηρηθεί μίαισορροπία στην αγορά και από την άλλη για μία ανασφάλεια που γεννάταιαπό τασυνεχή νέα μέτρα με τα οποία επιβαρύνεται ο πολίτης. «Είναι ειρωνεία»,σημειώνει ο κ. Μίλκογλου, «μόλις 3 εβδομάδες πριν λέγαμε πόσο ωφέλιμηγια τονκαταναλωτή είναι η πτώση τιμών που αποφάσισε με κάποιες εταιρίεςβασικών ειδώνκαι πόσο σημαντική είναι η μείωση από την κορυφή της αλυσίδας πώλησης».Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι στην Ξάνθη το 99% των εμπόρων θα προχωρήσεισεαπορρόφηση του ΦΠΑ, κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να μην πάρουνανοδική πορείακαι οι τιμές. «Αν και», όπως σχολιάζει, «η αλυσίδα διαταράσσεται απόόλη αυτήτην οικονομική στενότητα και επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο όταν οιεπαγγελματίες έρχονται σε δεινή θέση. Πόσα άλλα «λουκέτα» θα δούμε;Πόσο θα«ξεζουμίσουν» ακόμη τον έμπορο; Και ποιος θα στηρίξει τα ασφαλιστικάμαςταμεία; Θα μείνει κανείς να πληρώνει τις συντάξεις για τουςσυνταξιούχους τουκλάδου μας;».
Πάντως, παραδέχεται ότι οι ημέρες των γιορτών αποτέλεσαν πολυπόθητη«ανάσα» για τους τοπικούς επαγγελματίες και η αγορά κινήθηκε αρκετάκαλά,ωστόσο εμφανής ήταν η διστακτικότητα σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογίαγια τοτι μας περιμένει.
Σε αυτή την εξέλιξη προσανατολίζονται και οι κρεοπώλες της Ξάνθηςσχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τι θακάνουμε», μαςπληροφορεί ο πρόεδρος του συλλόγου Κρεοπωλών Ξάνθης κ. ΓιώργοςΜπατζακίδης,«έχουμε ήδη απορροφήσει δύο αυξήσεις, πόσο ακόμη; Κι από την άλλη δενείναικαιρός για αυξήσεις στις τιμές. Θα συνεννοηθούμε πρώτα και πιστεύω ότιμάλλονθα απορροφήσουμε για άλλη μια φορά την αύξηση της φορολογίας».
Όσον αφορά στην κίνηση των γιορτών ο κ. Μπατζακίδης σημείωσε ότιήταν αρκετά καλή και όλοι οι πελάτες επισκέφθηκαν τα κρεοπωλεία τους,χωρίςόμως να κάνουν τις σπατάλες των παλαιότερων χρόνων για το γιορτινότραπέζι.Υπολόγισε δε, ότι η μείωση στις ποσότητες ήταν της τάξης του 10-15%.
7 χρόνια καθηλωμένες οι τιμές και στον κλάδο των ζαχαροπλαστών, όπουγια μια ακόμη φορά προετοιμάζονται να επωμιστούν οι ίδιοι το βάρος τηςφορολογικής αύξησης. Ο κ. Τάσος Μαλαγάρης, πρόεδρος των ζαχαροπλαστώνΞάνθηςκαι 42 χρόνια ζαχαροπλάστης, πρώτη φορά βλέπει τέτοια κοιλιά στονκλάδο: «Απότα 44 καταστήματα στο σωματείο μας, μόνο 2-3 ανέβασαν τις τιμές σε μίαεπταετία». Ωστόσο, όπως συμπληρώνει ο κ. Μαλαγάρης «η κρίση έχειαντίκτυπο καιστην κατανάλωση, η οποία έχει μειωθεί. Φέτος μπήκαν στο ζαχαροπλαστείοπερισσότερα άτομα, αλλά λιγότερα λεφτά σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι.Το κιλόέγινε μισό κιλό και πλέον ο κόσμος ρωτάει πόσο κάνει πριν τοπαραγγείλει».Μάλιστα, ζαχαροπλάστες της Ξάνθης δίνουν ιδιαίτερο βάρος στηνεξυπηρέτηση τηςπελατείας και διάφορες δραστηριότητες στην τοπική κοινωνία. «Σε άλλουςέχουναποτέλεσμα αυτές οι κινήσεις και σε άλλους όχι. Το θέμα είναι ότι πια οκόσμοςκαι χρήμα δεν έχει και την ψυχολογία να ξοδέψει όταν δε ξέρει τι μέλλειγενέσθαι», καταλήγει ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών.