Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Σιτάρι – αλεύρι – ψωμί: Το τρίπτυχο της κερδοσκοπίας

Σιτάρι – αλεύρι – ψωμί: Το τρίπτυχο της κερδοσκοπίας

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
Μεγάλο «άνοιγμα» έχουν οι κρίκοι της αλυσίδας σιτάρι –αλεύρι – ψωμί με αποτέλεσμα να αφήνουν μεγάλα κενά για «χοντρά»  παιχνίδια κερδοσκοπίαςκυρίως στουςμεταπράτες (εμπόρους – αλευροβιομήχανους). Ενδεικτικό του πόσο μεγάλαείναιαυτά τα κενά είναι ότι η τιμή του ενός κιλού ψωμιού είναι 16πλάσια τηςτιμήςτου ενός κιλού σιταριού.  Χαμένοιοιπαραγωγοί που τον Ιούνιο πούλησαν με 9 – 11 λεπτά το κιλό το σιτάρι καισε δυομόνο μήνες η τιμή του έφτασε στα 16 – 18 λεπτά καθώς επίσης και οικαταναλωτέςπου θα αγοράζουν ακριβότερο το ψωμί – ένα από τα πιο βασικά είδηδιατροφής-  ήδη από τηνΔευτέρα.
 
Τα «κενά» τηςαλυσίδας σιτάρι – αλεύρι – ψωμί
Το πρόβλημα στην αγορά σιτηρών ανέκυψε όταν ο Πρωθυπουργόςτης Ρωσίας κ. Πούτιν ανακοίνωσε εμπάργκο στις εξαγωγές λόγω τωνμειωμένηςπαραγωγής εξαιτίας των δυσμενών κλιματικών φαινομένων και τωνκαταστροφικώνπυρκαγιών στη χώρα του. Η απόφαση αυτή και μπρος στον κίνδυνο ναστερέψει ηαγορά σιτηρών εκτίναξε στα ύψη τη χρηματιστηριακή τιμή των σιτηρών καιμέσα σελίγο διάστημα την διπλασίασε. Όπως ήταν αναμενόμενο το γεγονός αυτόπροκαλείαλυσωτές αντιδράσεις με τις αλευροβιομηχανίες να κάνουν ανατιμήσεις τηςτάξηςτου 30% στους αρτοποιούς και αυτοί με τη σειρά τους να αυξάνουν την τιμή  της φραντζόλας. Έτσι, σεμια αγορά που είναιξεκάθαρα πλεονασματική και ενώ η αγορά των πρώτων υλών από τουςπαραγωγούς έχειγίνει σε τιμές πολύ χαμηλότερες απ’ αυτές που δικαιολογούνται με βάσητιςσημερινές τιμές του ψωμιού και των ζυμαρικών, με την πρώτη αφορμήανοίγει χωρίςπεριστροφές η «κερκόπορτα» των ανατιμήσεων, με θύματα βέβαια τιςλιγότερο οργανωμένεςομάδες της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή τους καταναλωτές και τουςαγρότες.
Πως αλλιώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί η σημερινή κατάστασηόταν είναι γνωστό ότι το περισσότερο μαλακό σιτάρι που είναι διαθέσιμοστηνελληνική αγορά, έχει αγορασθεί πριν 1-2 μήνες από τους παραγωγούς σετιμέςμεταξύ 9 και 11 λεπτών το κιλό, όταν η αντίστοιχη διεθνής τιμήδιαμορφώνοντανστα 16 λεπτά το κιλό και σήμερα έχει εκτοξευθεί στα 26 λεπτά το κιλό;
 
Ακριβό μου ψωμί…
Σημειωτέον ότι η τιμή της φραντζόλας, δηλαδή των 350γραμμαρίων διαμορφώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια περί τα 70 – 80λεπτά τοκιλό, χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της τις εξελίξεις στην αγοράτης πρώτηςύλης, ειδικά όταν οι τιμές παραγωγού κινούνται σε καθοδικό κανάλι.Αρκεί νααναφερθεί ότι μετά το ανοδικό ξέσπασμα των τιμών το 2008 και για μιαδιετίαπερίπου, ενώ οι τιμές παραγωγού στα σιτηρά μειώθηκαν τουλάχιστον κατά50%, στηνΕλλάδα οι τιμές του ψωμιού παρουσίασαν σχετική άνοδο της τάξεως του 10με 15%.
 
Ευτυχώς δεν πούλησανστην ΕΑΣ Ξάνθης
Στα 220 ευρώ τον τόνο έχει φτάσει η τιμή του σιταριού επίπλοίου στα ξένα λιμάνια εκτός των μεταφορικών μας πληροφορεί ο πρόεδροςτης ΕΑΣκ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης, γεγονός που είναι ενδεικτικό της έκρηξηςστασιτηρά.
Στο μεταξύ «τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι που αγόρασανμε  10 – 11 λεπτάτον Ιούνιο από τοαλώνισμα ενώ χτυπούν τα κεφάλια τους οι παραγωγοί που βιάστηκαν να ταδώσουνστους εμπόρους. Η ΕΑΣ Ξάνθης που έχει στη διάθεσή της 3 εκ. κιλά σιτηράακολουθώντας μια προσεκτική τακτική που βασίζεται στη σωστή εκτίμησητωνπραγμάτων και των παραμέτρων που διαμορφώνουν τις τιμές δεν βιάστηκε ναπουλήσει και έτσι δεν χάνουν οι παραγωγοί που την εμπιστεύτηκαν καιπήραν μόνοπροκαταβολές: «Ευτυχώς δεν πουλήσαμε ακόμη. Η τελευταία πρόταση πουείχαμε ήτανγια 17,5 λεπτά. Εκτιμώ ότι θα πετύχουμε καλύτερη τιμή προς όφελος τωνπαραγωγώνπου θα πάρουν τη διαφορά. Αλλά οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οιπαραγωγοί πουπούλησαν στους εμπόρους τον Ιούνιο. Τα πήραν με 10 – 11 λεπτά τότε»,επισημαίνει ο κ. Χατζηελευθεριάδης.
 
30% πάνω η τιμή στοαλεύρι
Δεύτερος κρίκος στην αλυσίδα οι Αλευροβιομηχανίες και στο«Ε» μιλά ο αντιπρόσωπος των Μύλων Χαλκιδικής για την ΑΜΘ κ. ΤσολακίδηςΖαχαρίας.
«Υπάρχει μια αύξηση 70% στα σιτηρά και αυτό φέρνει ανατίμησητης τάξης του 30% στο αλεύρι. Η αύξηση θα γίνει το Σεπτέμβρη καθώςυπάρχουναποθέματα και με παλιές τιμές. Το παιχνίδι είναι στα σιτηρά σε διεθνέςεπίπεδοκαθώς είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Είμαστε σε αναμονή εν’ όψει τουΣεπτεμβρίουγια να δούμε πως θα διαμορφωθεί η τιμή των σιτηρών. Αν συνεχιστεί ηκούρσαεκτιμώ ότι το ψωμί θα αυξηθεί στα 10 λεπτά το κιλό».
 
Από Δευτέρα πιοακριβό το ψωμί
Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του σωματείου των αρτοποιιών κ.Παναγιώτης Αμπεριάδης επισημάνει ότι είναι στη διακρατική ευχέρεια τωναρτοποιώννα κάνουν ανατιμήσεις ή να τις απορροφήσουν την ίδια στιγμή που θ’αγοράζουνκατά 30% ακριβότερο το αλεύρι. Παρ’ όλα αυτά εκτιμά ότι οι όποιεςαυξήσεις πουμπορεί να γίνουν από την προσεχή Δευτέρα δεν θα ξεπερνούν το 15 – 20%.
Στο ερώτημα αν και οι αρτοποιοί είναι εμπλεκόμενοι σεκερδοσκοπικά παιχνίδια ανατιμώντας το ψωμί το οποίο έγινε με αλεύρι πουείχαναπόθεμα και το αγόρασαν με χαμηλότερη τιμή ο κ. Αμπεριάδης τόνισε:«Πάνω από 15μέρες δεν μπορείς να κρατήσεις αλεύρι. Άλλοι κερδίζουν δισεκατομμύρια  και φωνάζουν τουςαρτοποιούς. Να πάνε ναελέγξουν τους Μύλους. Πόσο αγόρασαν και πόσο πουλάνε…».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ότι «σάπιο» υπάρχει στο… Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης

Κάτι «σάπιο» υπάρχει στο …Βασίλειο της Δημαρχίας Ξάνθης που έχει διαβρώσει και διαποτίσει …