Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Copernicus: Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στην Ελλάδα

Copernicus: Ο φετινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών στην Ελλάδα

0

Τα δεδομένα του meteo για τον χειμώνα του 2023-2024


Ο θερμότερος χειμώνας που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα ήταν ο φετινός, σύμφωνα με τα ανησυχητικά δεδομένα που έρχονται από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.

Τα δεδομένα που ανέλυσε το meteo για να φτάσει να χαρακτηρίσει τον χειμώνα του 2023-2024 τον θερμότερο ποτέ στην Ελλάδα, βασίστηκαν στα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.



Κύριο χαρακτηριστικό του φετινού χειμώνα από τον Δεκέμβριου του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024, είναι ότι είχε πολύ μεγάλα διαστήματα που οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και ξεπερνούσαν για πολύ τις κανονικές θερμοκρασίες που συνήθως έχει ο χειμώνας.

Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε από το meteo, ο χειμώνα που μόλις πέρασε είναι ο θερμότερος καθώς ξεπερνάει και τον χειμώνα του 2015-2016. Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έξι από τους πιο ζεστούς χειμώνες όλων των εποχών είναι μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ακόμα, για την περίοδο του χειμώνα, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα από το 1960 μέχρι και το 2024 παρουσιάζει άνοδο κατά 1.8 °C.

Ανησυχητικά είναι επιπλέον τα δεδομένα που περιγράφονται από το meteo. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η απόκλιση από την μέση μέγιστη θερμοκρασία από την μέση τιμή όπως καταγράφηκε για τα έτη 1991-2020. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στην βόρεια Ελλάδα όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον φετινό χειμώνα ήταν 2-3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η απόκλιση ήταν στους 1-2°C. Σε κάθε περίπτωση όμως σε κανένα σημείο της επικράτειας η απόκλισης δεν ήταν κάτω από 0.5°C.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…