Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Μπαμπούγερα» στην Καλή Βρύση Δράμας

«Μπαμπούγερα» στην Καλή Βρύση Δράμας

1

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου 6 με 8 Ιανουαρίου


Το τριήμερο 6,7 και 8 Ιανουαρίου, μικροί και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού Καλή Βρύση, στην πλειοψηφία τους άντρες, (χωρίς να αποκλείονται οι γυναίκες και τα νέα κορίτσια) θα μεταμφιεστούν, θα ξεχυθούν στους δρόμους και θα γεμίσουν το χωριό με φωνές, τραγούδια και εκκωφαντικούς ήχους από τα κουδούνια, που έχουν κρεμασμένα στη μέση τους.

Τα Μπαμπούγερα έχουν τις ρίζες τους στη λατρεία του θεού Διονύσου κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού το 1996 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα σημαντικό ιερό της λατρείας του Διονύσου μόλις 2 χλμ. έξω από την Καλή Βρύση. Μια μεγάλη ομάδα επιστημονικών συνεργατών, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών καθώς και εργατών της περιοχής, εργάστηκαν με ζήλο και συνέπεια στην πολύχρονη αυτή ανασκαφική έρευνα.

Πρόγραμμα τριημέρου:

  • Στις 6/01 μετά τον αγιασμό των υδάτων κάνουν την εμφάνισή τους τα Μπαμπούγερα, περιμένοντας τον κόσμο έξω από την εκκλησία. Στη συνέχεια θα βρίσκονται στους γραφικούς δρόμους του χωριού.
  • Στις 7/01 το μεσημέρι τα τμήματα του Π.Σ Καλής Βρύσης θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια του τόπου μας. έπειτα θα ακολουθήσει χορός στην πλατεία του χωριού για όλο τον κόσμο. Το απόγευμα πλήθος Μπαμπούγερων επισκέπτονται τους εορτάζοντες του χωριού για να τους ευχηθούν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
  • Στις 8/01 που είναι και η κορύφωση του δρώμενου, από νωρίς το μεσημέρι ξεκινούν οι ετοιμασίες για την αναπαράσταση σατυρικού διονυσιακού γάμου. Ξεκινά πομπή η οποία καταλήγει στην πλατεία του χωριού με τον Θεό Διόνυσο να κάνει την σατυρική του εμφάνιση. Ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι για όλο τον κόσμο.

Αξίζει να επισκεφθείτε την Καλή Βρύση καθώς θα συμμετέχετε σ ένα δρώμενο αυθεντικό, που έχει μείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων! Να σημειωθεί ότι και τις 3 ημέρες (6,7 &8) θα υπάρχει δωρεάν κρασί στην πλατεία του χωριού καθώς και η δυνατότητα να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό ναό του Διονύσου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Β. Λάσκαρης / «Η στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού θα πρέπει να είναι πολιτική επιλογή»

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης μιλάει στο «Ε» για το έργο «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτ…