Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το σχέδιο για την επόμενη μέρα στον Έβρο ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα στον Έβρο ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές

0

Σκληρές κόντρες ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου διεξήχθη στην εθνική αντιπροσωπεία συζήτηση για τις μεγάλες καταστροφές σε Θεσσαλία και Έβρο


Σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή το σχέδιο ανασυγκρότησης Θεσσαλίας και Έβρου, επισημαίνοντας ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ και εξαγγέλλοντας τον διπλασιασμό των κονδυλίων κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Μητσοτάκης: Οι αποζημιώσεις που έχουν εγκριθεί φτάνουν τα 260 εκ. ενώ ήδη 107 έχουν κατατεθεί στους δικαιούχους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή το σχέδιο ανασυγκρότησης Θεσσαλίας και Έβρου, επισημαίνοντας ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών ανέρχεται στα 3,3 δισ. ευρώ και εξαγγέλλοντας τον διπλασιασμό των κονδυλίων κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

«Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται. Το κυριότερο, δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα με ένταση παρωδική, αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο με μία ένταση η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί με ακρίβεια», ανέφερε σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

«Νιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον “Ιανό”. Θα το ξανακάνουμε με τον “Daniel” σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες όπως συμβαίνει στον Εβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι μέχρι τώρα αποζημιώνονταν όλες οι ζημιές. «Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας, δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις. Μόνο την προηγούμενη τετραετία πριν τον “Ντάνιελ” καταβάλαμε 1 δισ. ευρώ. Θα χρειαστούμε ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι σημαντική η εμπλοκή των ειδικών και πως έχει ζητήσει τη μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που θα γίνει στην Κρήτη τον Φεβρουάριο.

Η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα υπάγονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνέχισε ζητώντας από όλους τους ειδικούς να είναι παρόντες. «Δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος πρόγνωσης. Όμως όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους θα καταθέτουν τις απόψεις τους. Μεγάλη προτεραιότητα αποδίδουμε στην ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας», πρόσθεσε.

«Η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στα ζητήματα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως με την επιθετική είσοδο των ΑΠΕ. Είναι σημαντικό και για την Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Η προσαρμογή στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Σ. Φάμελλος: Υποτιμήσατε την επιστήμη αλλά και την κλιματική κρίση και υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση αλλά και την αγωνία των πολιτών

Με κριτική στον πρωθυπουργό γιατί «άφησε την χώρα αθωράκιστη απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι αντίθετα με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή «δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πώς θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκαν. Άλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ζητήσαμε μία συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα τον Αύγουστο. Ζητήσαμε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και κάνετε μία συζήτηση για όλα και για τίποτε συγκεκριμένο. Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση για την Θεσσαλία και τον Έβρο όπως και για την κλιματική κρίση».

Ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι «ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023. Αφήσατε αθωράκιστη την χώρα στις φυσικές καταστροφές ενώ υπήρχαν τα εργαλεία που ζητούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2018 και 2019. Υποτιμήσατε την επιστήμη αλλά και την κλιματική κρίση και υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση αλλά και την αγωνία των πολιτών. Θα καταθέσουμε προτάσεις όπως έχουμε κάνει, υπάρχουν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για την χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης». Τέλος ανέφερε: «Σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».

Ν. Ανδρουλάκης: Οι ευθύνες για την επίλυση προβλημάτων έχουν κόμμα, χρώμα και ονοματεπώνυμο

«Η κατάσταση είναι τραγική», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, του θέματος της υλοποίησης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σχολιάζοντας την δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα προβλήματα δεν έχουν ούτε κόμματα ούτε χρώματα, ανέφερε ότι «οι ευθύνες για τη μη λύση των προβλημάτων έχουν και κόμμα και χρώμα και ονοματεπώνυμο κύριε Μητσοτάκη, διότι δεν είστε φρέσκος πρωθυπουργός».

«Πρέπει πια να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που δεν λύσατε ή έχετε δημιουργήσει», πρόσθεσε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως ό,τι και να πουν από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης απαντάει αλαζονικά πως δεν έχουν θέσεις. «Ξέρουμε ότι έχετε μιντιακούς μηχανισμούς να αποκρύπτετε προτάσεις», συνέχισε, σημειώνοντας ότι στη Βουλή είναι όλοι ισότιμοι.

«Εμείς λέμε ότι η μαγική λέξη είναι η λέξη ”ανθεκτικότητα”, στις υποδομές, στη στρατηγική, ενημέρωση στην κοινωνία για το πώς πρέπει να οικοδομήσουμε την ανθεκτικότητα», είπε, αναφέροντας πως η κυβέρνηση σε αυτό το κομμάτι έχει κάνει τα ελάχιστα και επενδύει μόνο σε δικαιολογίες και συνομωσιολογίες (για πράκτορες, πρόσφυγες, μετανάστες) που υπονομεύουν το ζήτημα και καθυστερούν τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

«Η κυβέρνηση στο θέμα της κλιματικής κρίσης επέλεξε την απαξίωση. Αυτά τα θέματα επιβάλουν συνεννόηση και εθνικές λύσεις. Δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις, αρκείστε σε διαρρυθμίσεις και αλλαγές βιτρίνας», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως στοχεύει να μην αλλάξει τίποτα «για να διατηρούνται μικροεξουσίες θυμίζοντας τον γατόπαρδο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε γιατί μένουν άνεργοι τον χειμώνα οι εποχικοί πυροσβέστες χωρίς να αξιοποιείται η εμπειρία τους στο θέμα της πρόληψης, ενώ ως προς τις πλημμύρες ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει επικαιροποιήσει τους αντιπλημμυρικούς χάρτες επικινδυνότητας.

Έκανε επίσης γνωστό ότι προετοιμάζεται ένα συνέδριο για την ανασυγκρότηση του Έβρου και του δάσους της Δαδιάς, ενώ χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα εναέρια μέσα, με τις λιγότερες εστίες πυρκαγιάς αλλά τελικά είχε τις περισσότερες καμένες εκτάσεις. «Είναι προφανές ότι κάτι δεν κάνετε καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για τον Έβρο, ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα οργανώσει ημερίδα με την τοπική κοινωνία και τους επιστήμονες, για την αναζωογόνηση του σπάνιου οικοσυστήματος της Δαδιάς και των καμένων εκτάσεων σε Ροδόπη και Έβρο, με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Δ. Κουτσούμπας: H κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταστροφές σαν ευκαιρίες για μεγαλύτερες μπίζνες

Ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «παίζει με τον ανθρώπινο πόνο και αντιμετωπίζει τις καταστροφές σαν ευκαιρίες για μεγαλύτερες μπίζνες στις πληγείσες περιοχές», επέρριψε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όσον αφορά στον Έβρο, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «η διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως κόστος και έχει την σφραγίδα όλων σας είναι η αιτία των καταστροφών είτε λέγεται Θεσσαλία είτε Έβρος». Ενώ συμπλήρωσε ότι «αντί αυτή η τραγωδία να σας κάνει να αλλάξετε την κατεύθυνση της δασικής και περιβαλλοντικής πολιτικής σας, εξαγγέλλετε την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών σε ξυλοβιομηχανίες και σε διάφορους εμπορικούς ομίλους».

Ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε την κυβέρνηση ότι «όλα τα μέτρα που πήρατε για τον Έβρο και το δάσος της Δαδιάς ήταν αποσπασματικά, ανεπαρκή όπως άλλωστε αποδείχθηκε στην πράξη. Η δήθεν πράσινη μετάβαση έχει μόνο στόχο την προσαρμογή την ολοένα και μεγαλύτερη προσαρμογή των δασών στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς και των “πράσινων” ομίλων οι οποίοι αρπάζουν τα δάση για τα αδηφάγα εκμεταλλευτικά τους σχέδια».

Ο κ. Κουτσούμπας, ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές που οι αυτοψίες δεν ξεπερνούν το 55%, ενώ τις αποζημιώσεις και λόγω του κόφτη που έχει βάλει η κυβέρνηση, έχουν πάρει μόνον οι μισοί από αυτούς που υπέβαλαν αίτηση. «Σας βαρεθήκαμε πια… Κάθε φορά τις ίδιες δικαιολογίες», σχολίασε.

«Πως μπορεί να δικαιολογηθεί η έλλειψη 2.000 δασολόγων και δασεργατών; Πως μπορεί να δικαιολογηθεί η απαξίωση των κρατικών δασικών υπηρεσιών διαχρονικά; Ποια δικαιολογία υπάρχει για τις 4.500 κενές θέσεις πυροσβεστών και την έλλειψη μέσω κατάσβεσης;», αναρωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.


Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…