Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Επιμένει η πρακτική του phishing μέσω παραπλανητικών e-mails

Επιμένει η πρακτική του phishing μέσω παραπλανητικών e-mails

0

Μειώθηκαν οι απάτες λένε από την Αστυνομία Ξάνθης – Πιο «ψυλλιασμένοι» οι πολίτες


Νέα νομολογία για υποχρέωση τράπεζας -παρόχου υπηρεσιών πληρωμής- προς αποζημίωση


Ακάθεκτοι συνεχίζουν το ηλεκτρονικό ψάρεμα(phishing) οι απατεώνες και συνεχώς μηχανεύονται νέες μεθόδους στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν και να παγιδεύσουν πολίτες ώστε να υποκλέψουν τους κωδικούς τους και να τους αφαιρέσουν ποσά από τους λογαριασμούς τους.

e- mail για phishing

Το πιο πρόσφατο που …ψαρέψαμε σε e – mail είναι το παρακάτω που χρησιμοποιεί επωνυμία δημοφιλούς εφαρμογής:

«Αγαπητέ/ή,

Σας γράφουμε για να σας ενημερώσουμε για ένα πρόσφατο περιστατικό ασφαλείας που είχε ως αποτέλεσμα τη χρέωση μη εξουσιοδοτημένου ποσού από τον λογαριασμό σας. Αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για αυτό το σφάλμα και δεσμευόμαστε να εγγυηθούμε την πλήρη επιστροφή του ποσού της έκπτωσης.

Για να επιταχύνετε αυτήν τη διαδικασία, ενημερώστε τα στοιχεία του λογαριασμού σας χρησιμοποιώντας τον ασφαλή σύνδεσμο που παρέχεται παρακάτω:

Επιστροφή του ποσού

Οι μηχανικοί ασφαλείας μας αντιμετωπίζουν ενεργά αυτό το ζήτημα και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία μπορεί να προκληθεί. Η οικονομική σας ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας για εμάς και εργαζόμαστε σκληρά για να αποτρέψουμε τυχόν περαιτέρω περιστατικά.

Σας ευχαριστώ για την επείγουσα προσοχή σας σε αυτό το θέμα».

Μειώθηκαν οι απάτες λένε από την Αστυνομία Ξάνθης

Όπως μας ενημερώνουν από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης οι ηλεκτρονικές αλλά και οι τηλεφωνικές απάτες αυτό το διάστημα έχουν μειωθεί σε σχέση με παλιότερα που ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ωστόσο δεν έχουν σταματήσει να γίνονται και μάλιστα οι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα όπως να αντιγράφουν σελίδες τραπεζών, ή κινητής τηλεφωνίας κ.λ.π.

Επίσης είναι γεγονός ότι οι πολίτες είναι πιο ενημερωμένοι και πιο «ψυλλιασμένοι» και οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να βάλουν τους κωδικούς τους καθώς είναι κανόνας ότι  καμιά τράπεζα δεν θα τους ζητήσει αυτό.

Νέα νομολογία για υποχρέωση τράπεζας -παρόχου υπηρεσιών πληρωμής- προς αποζημίωση

Να σημειώσουμε ότι η πολιτεία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα καθώς εκατομμύρια είχαν κάνει φτερά από λογαριασμούς πολιτών,  νομοθέτησε υποχρεώνονταw τις τράπεζες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους. Μια πρόσφατη μάλιστα νομολογία είναι η ακόλουθη: «ΜΠρΘεσ 12947/2023: Υποχρέωση τράπεζας προς αποζημίωση σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης (phishing)

Ηλεκτρονική απάτη (phishing)· υποχρέωση τράπεζας -παρόχου υπηρεσιών πληρωμής- προς αποζημίωση· από μόνη της η χρήση της υπηρεσίας της ηλεκτρονικής τραπεζικής δεν αποτελεί αναγκαστική απόδειξη ότι ο πληρωτής είχε εγκρίνει την πράξη πληρωμής· διενέργεια τραπεζικών συναλλαγών χωρίς ισχυρή ταυτοποίηση του δικαιούχου του λογαριασμού και έγκρισης εκ μέρους του δοθέντος ότι ο τελευταίος πληκτρολόγησε μεν τους προσωπικούς του κωδικούς σε απομιμητικό ιστότοπο, πλην όμως, ουδέποτε ενημερώθηκε πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής για το ύψος του ποσού που θα μεταφερόταν, ούτε έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο με αποστολή μηνύματος κωδικό μιας χρήσης (extra pin) η πληκτρολόγηση του οποίου απαιτείτο για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής και ταυτοποίησής του· έλλειψη υπαιτιότητας δικαιούχου λογαριασμού».


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μπλόκαραν» 60 κροτίδες στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Εξοχής Δράμας

Εντοπίστηκαν σε έλεγχο σε ΙΧ   Συνελήφθη την παραμονή του Πάσχα στο Συνοριακό Σημείο …