Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Πρωτόλεια έρευνα με επίκαιρο θέμα

Πρωτόλεια έρευνα με επίκαιρο θέμα

0

Σας παρουσιάζω για πρώτη φορά, ένα απόσπασμα νόμου της ύστερης Οθωμανικής περιόδου, που αφορά τα Παλαιστινιακά εδάφη και τους Εβραίους.

Είναι κομμάτι της συνολικής έρευνας που γίνεται μέσα στα πλαίσια της διδακτορικής μου διατριβής για την ύστερη Οθωμανική περίοδο της αυτοκρατορίας.

Ο νόμος προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και σας τον παρουσιάζω αυτούσιο 125 χρόνια μετά, όπως τον μεταφράσαμε από το πρωτότυπο κείμενο σε οθωμανική αραβογραφή, στην παλαιοτουρκική γλώσσα και μετέπειτα στην ελληνική μαζί με τον αξιοσέβαστο Θεολόγο του Ισλάμ κ.Σεντάτ Καράνταη (Sayın Sedat karadayi Hoca).

DAHİLİYE NEZARETİNDEN No 103, 11 ELYÜL 1315/1897-8.

Ticarett maksadiyle gelen ecnebi Yahudilerin bir arz-i Filistine kabul edilmemesi ve ziyaret için gelerlerin bir aydan ziyade oturmamak şartıyle yetlerinde tezkere olduğu için halde kabul edilmemesi hakkında.

TERCÜME – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.

Υπουργείο Εσωτερικών Νο.103, 11 Σεπτεμβρίου 1315 (Έτος Εγίρας) 1897-8

Οι ξένοι Εβραίοι (μη υπήκοοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας), που εισέρχονται στην Οθωμανική επικράτεια για εμπορικούς λόγους, να μην επιτρέπεται η πρόσβασή τους στα Παλαιστινιακά εδάφη.

Και όσοι (από αυτούς) εισέρχονται ως επισκέπτες (παρόλο που διαθέτουν διαβατήριο ή ταξιδιωτικά έγγραφα), να μην τους δίνεται άδεια παραμονής παραπάνω τους ενός μηνός στα εδάφη αυτά.

Πρωτόλεια πηγή: E.V.S.
(Edirne Vilaet Salnamesi) 1319 s. 497.

Γιώργος Φ. Μπατζακίδης
Ιστορικός Ερευνητής

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επικράτησε ο επαγγελματικός στολισμός του Επιτάφιου

Μόνο σε μικρά χωριά στολίζουν τον Επιτάφιο οι γυναίκες όπως παλιά   Τον αναλαμβάνουν τα αν…