Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μητσοτάκης από Βουλή: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η φωτιά μπήκε σε διαδρομές παράνομων μεταναστών»

Μητσοτάκης από Βουλή: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η φωτιά μπήκε σε διαδρομές παράνομων μεταναστών»

0

Στην περίπτωση του Έβρου ανακοίνωσε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας

Στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως οι πυρκαγιές δεν έχουν κομματικό χρώμα, έκανε έναν απολογισμό των όσων έχουν γίνει και αναγνώρισε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Επανέλαβε πως για την κυβέρνηση προέχει πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και προανήγγειλε Evros Pass και ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο έως τα τέλη του έτους.

Στη μακρά ομιλία του στο Κοινοβούλιο εντύπωση προκάλεσε ότι δεν ακούστηκε τίποτα για τους νεκρούς αλλά εμφανίσθηκε σχεδόν βέβαιος ότι η φωτιά στον Έβρο «μπήκε από ανθρώπινο χέρι» και σχεδόν βέβαιος ότι «μπήκε σε διαδρομές παράνομων μεταναστών», υιοθετώντας το επιχείρημα του Μάκη Βορίδη.

Όσον αφορά τα θλιβερά περιστατικά με τα τάγματα εφόδου εναντίον προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο αρκέστηκε να πει πως «φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών».

Η πυρκαγιά του Έβρου

Η πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου, θα μελετάται για πολλά χρόνια ακόμη από τους επιστήμονες, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Άναψε για λόγους που δεν γνωρίζουμε και κατέκαψε ένα τεράστιο κομμάτι μέσα σε ελάχιστες ώρες. Στην αρχή της η πυρκαγιά της Δαδιάς έκαψε σε 5 ώρες όσο το 2021 είχε κάψει αντίστοιχη πυρκαγιά σε 5 ημέρες» τόνισε.

Κάλεσε όλους όσους ανέβουν στο βήμα να είναι πολύ προσεχτικοί στα όσα θα πουν ως προς το γιατί δεν σβήνει για 13η μέρα η φωτιά στον Έβρο,  «γιατί τις πυρκαγιές τις σβήνουν οι πυροσβέστες, που είναι επί μέρες άγρυπνοι».

Εκτίμησε πως «θα ξεπεράσουμε τα 1,5 εκ στρέμματα καμένα» και φάνηκε πως διαφωνεί με τους επιστήμονες και τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για τα καμένα παραδεχόμενος μεν πως στον Έβρο, στη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης, «έχουν ξεπεράσει τις 800.000» τα καμένα, όμως «υπάρχουν άκαφτα κομμάτια μέσα σ’ αυτήν την περίμετρο». Για να δυναμώσει μάλιστα το επιχείρημά του είπε ότι ο Copernicus  έκανε την τελική εκτίμηση για τη ζημιά στη Ρόδο που «δεν είναι η ζημιά όσο μεγάλη λέγαμε στην αρχή».

Όσον αφορά στις προσλήψεις πυροσβεστών, τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι αριθμητικό, αλλά καλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα δάση που θα κάνουμε στο μέλλον».

Επανέλαβε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μαζί φυσικά και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας, των κρίσιμων υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η πρόληψη είναι απαραίτητη και γνωστοποίησε πως 160 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης διατέθηκαν στην πρόληψη, ήτοι καθαρισμό και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Αναφορικά με την έκθεση Γκολντάμερ, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μεγαλύτερο μέρος της υιοθετήθηκε και υπενθύμισε πως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο Υπουργείο αντί ενός ερειπωμένου γραφείου που ήταν το έως το 2019 η Πολιτική Προστασία.

Νέα Καναντέρ

Προανήγγειλε πως το αργότερο έως το 2027 θα προμηθευθεί η Ελλάδα -πρώτη από όλες τις ευρωπαικές χώρες- τα νέα Καναντέρ, μίλησε για προμήθειας drones και θερμικών καμερών. Επίσης, προανήγγειλε αύξηση του αριθμού των δσσοκομάντος, αλλά και την κρίσιμη ανακατεύθυνση πόρων προς την Πολιτική Προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην περίπτωση του Έβρου ανακοίνωσε το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…