Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κακοκαιρία Daniel: Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά και νέο «κύμα» ακρίβειας

Κακοκαιρία Daniel: Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά και νέο «κύμα» ακρίβειας

0

«Αφανίστηκε» το 1/4 της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας

«Βαρύ» το πλήγμα και για την εγχώρια οικονομία από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Υπολογίζεται πως σχεδόν 750.000 στρέμματα γης, εκ των οποίων το 97% ήταν καλλιεργήσιμα, «βυθίστηκαν» κάτω από μισό μέτρο αργίλου και λάσπης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα χωράφια αυτά για να καλλιεργηθούν και πάλι θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερα από 5 χρόνια. «Αφανίστηκε» -σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις- σχεδόν το 1/4 της αγροτικής παραγωγής της χώρας!

Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί τις ανησυχίες για έλλειψη βασικών προϊόντων από την αγορά το προσεχές διάστημα, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει και νέο «κύμα ακρίβειας». Τεράστιες ζημιές και σε κτηνοτροφικές μονάδες, με αντίκτυπο στο κρέας και την γαλακτοκομική παραγωγή.

Με αγροτικές καλλιέργειες εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων να έχουν γίνει λάσπη στον θεσσαλικό κάμπο και βιομηχανικές εγκαταστάσεις να έχουν πλημμυρίσει, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν στο επόμενο διάστημα κύματα ανατιμήσεων σε νωπά φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κι επιπλέον αύξηση εισαγωγών και πιθανές ελλείψεις στη βιομηχανία μεταποίησης. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά προκάλεσαν ήδη τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, με ενδεικτική την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, για επέκταση του μέτρου του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους «σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία».

Ας σημειωθεί ότι στην πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας λειτουργούν μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στη χώρα, ειδικά γαλακτοβιομηχανίες, καθώς και κονσερβοποιίες, μύλοι, αλευροποιίες μέχρι βιομηχανίες ζυμαρικών. Ταυτόχρονα, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η κτηνοτρόφοι της περιοχής συντηρούν περίπου το 10% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας ενώ τα σιτηρά της περιοχής έχουν μερίδιο περίπου 18% της συγκεκριμένης καλλιέργειας πανελλαδικά. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Θεσσαλία έχει ένα μερίδιο σχεδόν 7% στην ελληνική παραγωγή/καλλιέργεια φρούτων και περίπου 12% στα κηπευτικά. Υπάρχουν επίσης προϊόντα όπου η Θεσσαλία παράγει καθοριστικές ποσότητες για τον όγκο των εξαγωγών μας όπως ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, σταφύλια, ακτινίδια ενώ μια πρώτη εκτίμηση δείχνει σημαντικές επιπτώσεις στα κηπευτικά. Με πρόχειρους υπολογισμούς, στα αχλάδια η Θεσσαλία παράγει περίπου το 55% της ελληνικής παραγωγής και στα μήλα σχεδόν το 30%.

Σε ποσότητες, σύμφωνα με στοιχεία της Incofruit Hellas, η περιοχή παράγει σχεδόν 50.000 τόνους ροδάκινα, 85.000 τόνους μήλα, 43.000 τόνους αχλάδια, περίπου 14.000 τόνους ακτινίδια και 15.000 τόνους σταφύλια.

Παράγει επίσης σχεδόν 18.000 τόνους καρπούζια, και 20.000 τόνους νωπή ντομάτα για επιτραπέζια χρήση αλλά επιπλέον στην περιοχή παράγεται σχεδόν το 60-65% της βιομηχανικής ντομάτας. Δεδομένης δε της ανυπολόγιστης καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες σε μια περίοδο που είναι ακόμη σε εξέλιξη η περίοδος που οι μονάδες επεξεργασίας προμηθεύονται προϊόν, εκφράζονται φόβοι για πιθανές ελλείψεις σε μεταποιητικές βιομηχανίες ντομάτας. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου οι μεταποιητικές μονάδες λαμβάνουν την πρώτη ύλη, τη νωπή τομάτα από τους παραγωγούς, κατά τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο και εν συνεχεία προχωρούν στην επεξεργασία της.

Κίνδυνοι υπάρχουν και σε άλλους τομείς της μεταποίησης όπως η βιομηχανία κομπόστας, με τη Del Monte, που δραστηριοποιείται στον Πλατύκαμπο στην παραγωγή κομπόστας και προϊόντων ντομάτας να έχει δεχθεί μεγάλο όγκο νερού, καθώς και η γαλακτοβιομηχανία αφού οι περισσότερες τυροκομικές μονάδες όπως Τυράς, La Farm, Τρικκη, Αφοι Γιαννίτση (Όμηρος), Διβάνης, είναι εγκατεστημένες στα Τρίκαλα, που βρέθηκαν στην πορεία του πλημμυρικού μετώπου. Αν και είναι πρώιμο να βγουν συμπεράσματα, καθώς δεν έχουν καταγραφεί οι ζημιές, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων.

Το ίδιο ισχύει για τις τιμές. Αναμένεται περαιτέρω αύξηση, τόσο στα προϊόντα που προωθούνται σε ξένες αγορές όσο και στα ράφια των καταστημάτων στην εσωτερική αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Εξάλλου, μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός ανήλθε σε 2,7% τον Αύγουστο από 2,5% τον Ιούλιο, με αυξήσεις 10,7% στην κατηγορία τροφίμων από 12,3% τον Ιούλιο. Η αύξηση σε φρούτα και λαχανικά κυμάνθηκε σε 10,7% και 17,6% αντίστοιχα. Μάλιστα ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούλιο, οι τιμές στις συγκεκριμένες κατηγορίες είχαν καταγράψει αύξηση 19,4% και 15,5% αντίστοιχα. Για την περίοδο αυτή, που υπάρχουν στοιχεία και για τις εξαγωγές, παρατηρείται ανάλογη τάση τιμών τόσο στα νωπά φρούτα όσο και στα λαχανικά, με αυξήσεις της τάξης του 23% και 14% αντίστοιχα και πληθωριστική αύξηση της αξίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…