Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανάπτυξη 2,7% για την Ελλάδα στο β’ τρίμηνο

Ανάπτυξη 2,7% για την Ελλάδα στο β’ τρίμηνο

0

Στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε εχθές ότι στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, η χώρα αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,7% ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη 5άδα πανευρωπαϊκώς.

Παρά την ακρίβεια η κατανάλωση “άντεξε” παρουσιάζοντας αύξηση 2% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2022. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου με την ώθηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που χρηματοδοτούν επενδύσεις με φθηνό χρήμα, ανέβηκαν κατά 7,9%.

Καθοριστική και η επίπτωση από τη μείωση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου (και μέχρι και τον Ιούνιο και του πετρελαίου) είχε ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές αγαθών να μειωθούν κατά 1,2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022. Συνολικά οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 0,6% κάτι που οφείλεται στην αύξηση κατά 6,2% των εισαγωγών υπηρεσιών.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών από την άλλη είχαν αύξηση 1,3% -πήγε καλύτερα ο τουρισμός αλλά χειρότερα οι μεταφορές- ενώ οι εξαγωγές αγαθών είχαν οριακή αύξηση 0,6%.

Με την συγκεκριμένη μεταβολή, η ελληνική οικονομία τρέχει στο α’ εξάμηνο με ρυθμό άνω του 2% και ουσιαστικά είναι εντός των ετήσιων στόχων για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Το συγκεκριμένο ποσοστό θα καθορίσει, μεταξύ άλλων και το ποσοστό αύξησης των συντάξεων από την 1/1/2024.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…