Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1,66 δισ. ευρώ είναι το κόστος των φετινών πυρκαγιών

1,66 δισ. ευρώ είναι το κόστος των φετινών πυρκαγιών

0

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα EFFIS και την εταιρεία Distrelec

Ακριβά και σε οικονομικό επίπεδο πληρώνουν οι Έλληνες τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, με το κόστος των ζημιών να φτάνει στα 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Distrelec.

Το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Ευρώπη φέτος ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, σ’ ένα υπερβολικά ζεστό καλοκαίρι σε όλη τη Μεσόγειο, γράφει το Bloomberg, τονίζοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Γύρω στα 4 εκατ. στρέμματα γης έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από δασικές πυρκαγιές σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση της Distrelec, κορυφαίου παρόχου τεχνολογικών προϊόντων, μεταξύ αυτών και αισθητήρων για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιάς. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η Ελλάδα, αναφέρεται, έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ και περισσότερα από 1,6 εκατ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη μέχρι τις 30 Αυγούστου. Η χώρα, τονίζεται, έζησε τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 16 ετών και βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο απολογισμός από τις τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 19 Αυγούστου δεν έχει κλείσει, έχοντας αφήσει πίσω τουλάχιστον 19 νεκρούς.

Η Ισπανία ήταν η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα, με πάνω από 843.000 καμένα στρέμματα γης και εκτιμώμενο κόστος ζημιών 871 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν Ιταλία και Πορτογαλία.

Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κόστος πυρόσβεσης, αναδάσωσης, ζημιών και καθαρισμού, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές κοστίζουν κάθε χρόνο από 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα υπάρχουν μελέτες από την ΤτΕ που αναφέρουν ότι στην καλύτερη περίπτωση, 570 δισ. θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή τις επόμενες δεκαετίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…