Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Από Το Εργοστάσιο Της Ζάχαρης» της Ντορετέε Έλμιγκερ

Βιβλιοπρόταση της Τετάρτης: «Από Το Εργοστάσιο Της Ζάχαρης» της Ντορετέε Έλμιγκερ

0

Ταξίδι στη Γερμανία. Μάνχαϊμ, Κολωνία, Μύνστερ. Καταγάλανος ουρανός πάνω από τη Βεστφαλία

Το «Ε» προτείνει το βιβλίο της Ντορετέε Έλμιγκερ με τίτλο «Από Το Εργοστάσιο της Ζάχαρης» από τις εκδόσεις Loggia και σε μετάφραση του Γιάννη Καλιφατίδη.

Κύβοι και βουνά από ζάχαρη, φυτείες ζαχαροκάλαμου στην Καραϊβική, αποικιοκρατία, η εξέγερση των σκλάβων στην Αϊτή. Η Έλεν Ουέστ, νοσηλευόμενη με διάγνωση νευρικής ανορεξίας το 1921, ο πρώτος Ελβετός εκατομμυριούχος του λόττο το 1979 και η πορεία του από τη φτώχεια στα πλούτη και πάλι πίσω. Σημειώσεις, συζητήσεις με φίλους, αναρίθμητες διακειμενικές αναφορές, το φως πότε πέφτει εδώ, πότε εκεί, σε μια πορεία που δεν αφήνει αμέτοχη την κεντρική αφηγήτρια? η ερωτική περιπέτειά της με τον Φ. στο Μόντοκ του Λονγκ Άιλαντ, ο ανεκπλήρωτος έρωτας με τον Τ. Ένα ιδιότυπο μυθιστόρημα μέσα από θραύσματα αφήγησης που καθρεφτίζουν συγκρουόμενες επιθυμίες και φιλοδοξίες, μέσα και σχέσεις παραγωγής, συνθήκες και διαθέσεις γύρω από το σώμα, όλα περιστρέφονται γύρω από το σώμα? τα πάθη, το χρήμα, το φαγητό, η απληστία και η ερωτική πείνα. Ένα κολάζ, μια χειροτεχνία, με κεντρικό μοτίβο τη ζάχαρη, καθώς συμβολίζει την εθιστική σχέση του σώματος με τα πράγματα, τη ζωή και τον θάνατο, ένα μοτίβο, που εξελίσσεται, χάνεται και επιστρέφει πάντοτε γοητευτικά μέσα στο βιβλίο.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Γεννημένη το 1985 στην Ελβετία, η Ντορετέε Έλμιγκερ ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Einladung an die Waghalsigen, κυκλοφόρησε το 2010 και τιμήθηκε με το γερμανικό λογοτεχνικό βραβείο aspekte, που απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους πεζογράφους. Με το δεύτερο μυθιστόρημά της, Schlafganger (2014), απέσπασε το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο της Ελβετίας. Για το βιβλίο της Από το εργοστάσιο της ζάχαρης, βραβεύτηκε, μεταξύ άλλων, με το αυστριακό Βραβείο Erich Fried-Preis (2015). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ έχουν διασκευαστεί και για το θέατρο. Από το 2022 είναι μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Β. Λάσκαρης / «Η στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού θα πρέπει να είναι πολιτική επιλογή»

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης μιλάει στο «Ε» για το έργο «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτ…