Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ: Κομβικό ζήτημα η ταυτότητα

ΣΥΡΙΖΑ: Κομβικό ζήτημα η ταυτότητα

0

«Πρωταγωνιστεί» στις τοποθετήσεις των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Με φόντο τις καταστροφικές πυρκαγιές έχουν μπει στην προεκλογική καμπάνια οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία. Οι δραματικές ώρες πρώτα στην Αττική και μετά στη Ρόδο, τους έχουν αναγκάσει να ματαιώσουν δημόσιες εμφανίσεις, προσαρμόζοντας τον σχεδιασμό τους με την επικαιρότητα. Από την άλλη, βέβαια, τους δίνεται η ευκαιρία να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση και να προβάλουν τις δικές τους σκέψεις και προτάσεις για την αντιπυρική προστασία, εστιάζοντας στην πρόληψη.

Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις που κάνουν σχεδόν καθημερινά οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα, το θέμα της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κομβικό και θα επηρεάσει την ψήφο πολλών μελών, με δεδομένο πως η πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος είχε μείνει «θολή» την τετραετία που πέρασε. «Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Οτι, δηλαδή, χάσαμε ένα τεράστιο κομμάτι της εκλογικής μας δύναμης. Και το χάσαμε από ψηφοφόρους, που στην πολιτική και δημοσιογραφική καθομιλουμένη, λέμε μετριοπαθείς, κεντρώους, κεντροαριστερούς. Αν αυτό δεν το αναγνωρίσουμε και πούμε ότι “έχει φουρτούνα η θάλασσα, πάμε πίσω στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής Αριστεράς”, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο λάθος», ανέφερε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Mega.

Δίνοντας πιο αριστερό πρόσημο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Open ξεκαθάρισε πως «κάθε κόμμα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα και αφετηρία. Δεν μπορεί να είναι όλοι και αριστεροί, και σοσιαλδημοκράτες, και δεξιοί. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος του λαϊκισμού: ένα κόμμα να λέει ναι σε όλους και πρακτικά να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «και η ατζέντα της Αριστεράς δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει απεύθυνση και στους φιλελευθέρους. Για παράδειγμα, σε ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων υπάρχουν πολλά θέματα (όπως οι υποκλοπές, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου) που θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις». Η Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα στο «Βήμα» ανέφερε: «Προσπάθησα να βάλω ένα τέλος σε μια συζήτηση ταυτοτήτων που δεν έχει περιεχόμενο, κάπως άγονη, αντιπαραγωγική και οπωσδήποτε αχρείαστα διαιρετική για το κόμμα μας. Δεν βοηθάει η πλειοδοσία για το ποιος είναι πιο αριστερός, εκείνος που θέλει να πάει το κόμμα προς το Κέντρο, εκείνος που θέλει να πάει το κόμμα σε πιο ριζοσπαστικούς δρόμους κ.λπ., αυτές είναι απλά δηλώσεις, λίγη σχέση έχουν με την ουσία».

Αναμένεται το επόμενο διάστημα οι υποψήφιοι, με τη συνδρομή των γραμματέων Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, να καταλήξουν και στο θέμα της τηλεμαχίας, που θα διεξαχθεί στη δημόσια τηλεόραση. Η ημερομηνία δεν έχει κλείσει, αλλά εκτιμάται πως θα είναι πολύ κοντά στη 10η Σεπτεμβρίου, που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες. Μέχρι τότε ο Νίκος Παππάς θα ζητεί από τους τρεις υποψηφίους να τοποθετηθούν για το θέμα της απλής αναλογικής. «Να κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για την απλή αναλογική και να ξεκινήσουμε από τώρα να διαμορφώνουμε τους όρους αναμέτρησης με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως θα έπρεπε όταν έγινε αντιληπτό ότι τα άλλα κόμματα δεν ενδιαφέρονταν στην πραγματικότητα για μετεκλογικές συνεργασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει την αυτοδυναμία. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «αυτό όμως δεν αναιρεί τα οφέλη της απλής αναλογικής, που οδηγούν σε δικαιότερη αντιπροσώπευση, αλλά και οδηγούν στη δημιουργία των ευρύτερων εκείνων συναινέσεων που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων».

Η Εφη Αχτσιόγλου παραδέχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργώντας στο πλαίσιο της απλής αναλογικής δεν κατάφερε να εμπνεύσει κυβερνητική σταθερότητα που η ελληνική κοινωνία είχε ανάγκη στην παρούσα φάση. Από την Τετάρτη έως και το Σάββατο η πρώην υπουργός Εργασίας θα περιοδεύσει αντίστοιχα σε Θεσσαλονίκη, Εδεσσα – Γιαννιτσά, Καβάλα και Βέροια.

Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…