Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πάνω από  5.000 υδρογεωτρήσεις στο νομό μας

Πάνω από  5.000 υδρογεωτρήσεις στο νομό μας

0

Κατέγραψε το ΕΑΓΜΕ στο πλαίσιο της έρευνας απογραφής ΣΑΜΥ ΙΙ

 

Για την έρευνα, τα υπόγεια ύδατα, την υπεράντληση και την υφαλμύρωση μιλά στο «Ε» ο Προϊστάμενος του ΕΑΓΜΕ Ξάνθης Δ. Εξίογλου

 

Πάνω από 5.000 γεωτρήσεις αρδευτικές και υδρευτικές εν λειτουργία έχουν καταγραφεί στο νομό μας από τα συνεργεία του ΕΑΓΜΕ Ξάνθης στο πλαίσιο του έργου «Συστηματική απογραφή υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης σε όλη τη χώρα – ΣΑΜΥ ΙΙ» που αφορά όλη τη χώρα και το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020(2023).

15. 000 υδρογεωτρήσεις από στην Θράκη

Το πρόγραμμα απογραφής ΣΑΜΥ ΙΙ έχει ξεκινήσει από το 2019 και μέχρι στιγμής έχουν απογραφεί 78.558 υδρογεωτρήσεις σε όλη την επικράτεια Στην εκτέλεση των εργασιών απογραφής υπαίθρου τους μήνες Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2022 συμμετείχαν συνολικά 63 συνεργεία απαρτιζόμενα από 124 άτομα. Τα συνεργεία υπαίθρου προέρχονται από την Π.Μ. Ξάνθης, την Π.Μ Κεντρικής Μακεδονίας, την Π.Μ. Δυτικής Μακεδονίας, την Π.Μ. Ηπείρου, την Π.Μ. Πελοποννήσου, την Π.Μ. Κρήτης και την Κεντρική Υπηρεσία.

Όπως μας αναφέρει ο Προϊστάμενος του ΕΑΓΜΕ Ξάνθης κ. Δημήτρης Εξίογλου το έργο αφορά την απογραφή του υπόγειου δυναμικού με στόχο την ορθολογικότερη διαχείριση: ‘Έχουμε καταγράψει 15.000 υδρογεωτρήσεις από την Ορεστιάδα μέχρι το νομός μας. Τώρα ολοκληρώνουμε την καταγραφή στο δήμο Αβδήρων και της Ξάνθης. Είναι πάνω από 5.000 οι υδρευτικές και αρδευτικές γεωτρήσεις. Είναι πάρα πολλές σχετικά με την έκταση του νομού μας. Αλλά τις περισσότερες τις έχουμε καταγράψει στον Ίασμο και Κομοτηνή , έως και 7.000».

Το ΣΑΜΥ βοηθά το αρδευτικό έργο ως προς την άντληση δεδομένων

Ο κ. Εξίογλου ερωτηθείς για το αν συνάντησαν υφάλμυρα υπόγεια ύδατα και την έρευνα τους στο νομό μας σημείωσε: « Υφαλμύρωση συναντήσαμε στα επιφανειακά ύδατα στην περιοχή των Μαγγάνων όχι σε βάθος κάτω των 12 μέτρων».

Σ’ ότι  αφορά την σκοπιμότητα του έργου αλλά και  κατά πόσο μπορεί να συνδεθεί με τον αρδευτικό της Ξάνθης που ουσιαστικά όταν ολοκληρωθεί θα θέσει εν αχρηστία τις γεωτρήσεις ο κ. Εξίογλου υποστήριξε: «Είναι μια πολύ σημαντική έρευνα τα στοιχεία της οποίας μπορούν να βοηθήσουν το αρδευτικό έργο. Πλέον η άρδευση θα γίνεται με ένα   υπόγειο δίκτυο με συνεχή ροή και όχι όπου θέλει κάθε ένας στήνει και μια γεώτρηση. Το πρόβλημα με τις γεωτρήσεις είναι ότι γίνεται υπεράντληση και σπατάλη των υπογείων υδάτων. Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια ορθολογικότερη διαχείριση των υπόγειων υδάτων και παράλληλα να έχουμε μια βάση δεδομένων για να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κανόνων στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια».

Η ξηρασία και ο καύσωνας μειώνουν τα υπόγεια ύδατα

Για την επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών στα υπόγεια ύδατα ο κ. Εξίογλου ανέφερε πως η ξηρασία που προηγήθηκε και ο καύσωνας επηρεάζουν αρνητικά μειώνοντας τα αποθέματα στον υδάτινο ορίζοντα.

Περισσότερες πληροφορίες για το «ΣΑΜΥ ΙΙ»

Το έργο «ΣΑΜΥ ΙΙ» έχει ως αντικείμενο: α) τη συστηματική και ολοκληρωμένη καταγραφή των υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης με τη συμπλήρωση απογραφικών δελτίων με στοιχεία τεχνικά, πληροφοριακά, μετρήσεων και χρήσης, β) τη δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων και γ) την εκτίμηση των απολήψιμων ποσοτήτων νερού ανά Υπόγειο Υδατικό Σύστημα (Υ.Υ.Σ.) όπως αυτά έχουν οριοθετηθεί στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Χώρας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών απογραφής συμπληρώνονται τα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργική κατάσταση της υδρογεώτρησης, την κύρια και δευτερεύουσα χρήση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το βάθος, την παροχή άντλησης, το είδος και την έκταση της αρδευόμενης έκτασης, τις ημέρες και τις ώρες άντλησης. Επίσης, πραγματοποιούνται, όπου αυτό είναι εφικτό, επιτόπιες μετρήσεις ηλεκτρικής αγωγιμότητας E.C. (μS/cm) και βάθους στάθμης (m) του υπόγειου νερού.

Με βάση τα στοιχεία της απογραφής συντάσσονται Τεχνικές Εκθέσεις στα οριοθετημένα Υπόγεια Υδατικά Συστήματα (Υ.Υ.Σ) των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής οι οποίες περιλαμβάνουν: α) περιγραφή των γεωμορφολογικών, γεωλογικών, υδρογεωλογικών συνθηκών και χρήσεων γης του Υ.Υ.Σ.,

β) στατιστική ανάλυση και επεξεργασία για την διεξαγωγή συμπερασμάτων όλων των βασικών παραμέτρων όπως αυτές προκύπτουν από την καταχώριση των απογραφικών δελτίων,

γ) αποτύπωση όλων των παραμέτρων σε θεματικούς χάρτες και

δ) εκτίμηση των συνιστωσών υδατικού ισοζυγίου με χαρακτηρισμό του Υ.Υ.Σ. ως Πλεονασματικό ή Ελλειμματικό.

Το έργο αποτελεί βασικό εργαλείο στην αποτελεσματική διαχείριση των απολήψιμων ποσοτήτων ύδατος και της προστασίας των υπόγειων υδροφόρων από την υπεράντληση, δεδομένου ότι αποσκοπεί στη συστηματική καταμέτρηση των υδρογεωτρήσεων κάθε χρήσης στο σύνολο των Υπόγειων Υδατικών Συστημάτων (Υ.Υ.Σ) της χώρας και την καταγραφή των απολήψιμων ποσοτήτων νερού, τόσο ανά χρήση (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανική κ.λπ.), όσο και ανά Υ.Υ.Σ. Συμβάλει δε στην αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο 60/2000 60/2000/ΕΚ, 118/2006/ΕΚ & 676/91/ΕΟΚ, αλλά και στη διαμόρφωση, εφαρμογή και έλεγχο πολιτικών που αφορούν την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τεκμαρτός φόρος: Κλείνουν ή αλλάζουν μορφή οι ατομικές επιχειρήσεις

Πάνω από 20 διαγραφές ατομικών επιχειρήσεων στο α’ τετράμηνο του 2024 στο Μητρώο του ΕΒΕ Ξ…