Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο Καραγκιόζης της Προσφυγιάς ταξίδεψε στην Ξάνθη

Ο Καραγκιόζης της Προσφυγιάς ταξίδεψε στην Ξάνθη

0

Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, φιλοξενήθηκε σε έναν ονειρικό χώρο, στην αυλή του παλιού σχολείου, στο προσφυγικό χωριό της Νέας Αμισσού Ξάνθης

Την Κυριακή 16 Ιουλίου του 2023, πλήθος κόσμου, μεγάλοι και μικροί, αψήφησαν τη ζέστη των ημερών και ήρθαν να τιμήσουν τον «Καραγκιόζη της προσφυγιάς». Η έναρξη των δράσεων του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκίνησε με τον θίασο σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη». Η εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, φιλοξενήθηκε σε έναν ονειρικό χώρο, στην αυλή του παλιού σχολείου, στο προσφυγικό χωριό της Νέας Αμισσού Ξάνθης.

Ο Σύλλογος Εθελοντών του χωριού «Το Θυμητάρι», με τη συμπαράσταση του Δήμου Τοπείρου, φρόντισαν για την πρόσκληση και τη συμμετοχή του χωριού, για την καθαριότητα του χώρου και τα οργανωτικά ζητήματα.

Η δράση ξεκίνησε με το Εργαστήριο κατασκευής φιγούρας, από τη Νατάσα Μιχαηλίδου, στο κιόσκι του Συλλόγου, με τα παιδιά να γνωρίζουν ή να ξαναθυμούνται τους ήρωες του μπερντέ. Έβαψαν φιγούρες, τις έκοψαν, τις έδεσαν με διπλόκαρφα και με ένα καλαμάκι για λαβή, πήραν τη φιγούρα τους μαζί με οδηγίες, για να συνεχίσουν και στο σπίτι, να φτιάξουν τους δικούς τους ήρωες.

Στη συνέχεια ακολούθησε η πρωτότυπη παράσταση «Κάποτε ριζώνουν και τα λόγια» (σε κείμενο του Απόστολου Δομτζίδη), που βασίζεται σε ένα παραδοσιακό ελληνικό παραμύθι από τη Θράκη και τον Πόντο. Το Μουσικό Εργαστήρι «Έκφραση», σε επιμέλεια του Απόστολου Δήμου, έντυσε μουσικά την παράσταση, προσδίδοντάς της τη μαγεία της ζωντανής μουσικής, όπως παλιά.

Στο τέλος, ο χορός του Καραγκιόζη δεν περιορίστηκε μόνο στο πανί, συνεχίστηκε και μπροστά από τον μπερντέ, με τη συμμετοχή του κοινού! Ανάμεσά τους άνθρωποι από διάφορους πολιτιστικούς – και όχι μόνο – φορείς της περιοχής.

Λίγο το δασάκι πίσω απ’ τον μπερντέ, λίγο η μουσική, λίγο οι δορυφόροι του Έλον Μασκ που εμφανίστηκαν στον ουρανό, σαν τραγουδούσε ο Καραγκιόζης, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας μοναδικής ατμόσφαιρας! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια καλοκαιρινή βραδιά;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Β. Λάσκαρης / «Η στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού θα πρέπει να είναι πολιτική επιλογή»

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Λάσκαρης μιλάει στο «Ε» για το έργο «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτ…