Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εκλογές 2023: Επικράτησε η Νέα Δημοκρατία και στην Π.Ε. Ξάνθης – Οκτακομματική η νέα Βουλή

Εκλογές 2023: Επικράτησε η Νέα Δημοκρατία και στην Π.Ε. Ξάνθης – Οκτακομματική η νέα Βουλή

0

Στους Σπύρο Τσιλιγγίρη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν οι τρεις έδρες του Νομού Ξάνθης- Αναλυτικά τα αποτελέσματα των κομμάτων ανά δήμο

Τέταρτο κόμμα στη Π.Ε. Ξάνθης οι «Σπαρτιάτες» οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από τον καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη

Ολοκληρώθηκε η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου με την αναμενόμενη νίκη και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας η οποία σχεδιάζει την επόμενη μέρα της διακυβέρνησής της.

Απαράλλακτη διατηρήθηκε η εικόνα του χάρτη της Ελλάδας με το μπλε να κυριαρχεί και το μόνο «γαλατικό χωριό» να είναι η Ροδόπη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναδείχθηκε πρώτος με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ.

Το αξιοσημείωτο στις εκλογές της Κυριακής είναι ότι στη επερχόμενη Βουλή θα συμμετέχουν τρία κόμματα της Ακροδεξιάς, με τα δύο να πραγματοποιούν την παρθενική τους εμφάνιση στο εκλογικό σκηνικό της χώρας. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τα πρωτοεμφανιζόμενα «Σπαρτιάτες» και «Νίκη» με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα και Δημήτρη Νατσιό αντίστοιχα.

Πρώτη εμφάνιση στη Βουλή και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ενώ εκτός έμεινε το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πανελλαδικά Εκλογικά Αποτελέσματα Μάιος 2023: Νίκη της ΝΔ και άνοδος της Ακροδεξιάς

Οκτώ κόμματα θα συμμετέχουν στη νέα Βουλή για δεύτερη φορά καθώς εθνική αντιπροσωπεία από οκτώ κοινοβουλευτικές ομάδες στα χρόνια της Μεταπολίτευσης είχαμε για ακόμη μία φορά: ήταν στη Βουλή που είχε προκύψει από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου 2015: ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ΚΚΕ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Οι κάλπες έκλεισαν δίνοντας 40,55% στη Νέα Δημοκρατία η οποία σε πανελλαδικό επίπεδο μείωσε το ποσοστό της κατά 0,24% από τις εκλογές του Μαΐου. Δεύτερος αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέφτοντας στο 17,84% από 20,07% φέρνοντας εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εξελίξεις σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε μικρή άνοδο φτάνοντας στο 11,85% ενώ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος έφτασε στο 7,69%. Πέμπτο κόμμα στη Βουλή αναδείχθηκε το κόμμα «Σπαρτιάτες» το οποίο απέσπασε ένα ποσοστό της τάξης 4,64% ενώ η Ελληνική Λύση με τη σειρά της διατήρησε το ποσοστό της (4,44%). Για πρώτη φορά στη Βουλή η «Νίκη» με 3,69% ενώ το τελευταίο κόμμα που πέρασε τις πόρτες του Κοινοβουλίου είναι η Πλεύση Ελευθερίας με 3,17%.

Το ΜέΡΑ25 απέτυχε να μπει στη Βουλή ξανά καθώς το ποσοστό 2,49% δεν επαρκούσε.

Δεδομένα: http://ekloges-prev.singularlogic.eu/, Οπτικοποίηση: Παύλος Μαραγκός

Ξάνθη: Πρώτη αναδείχθηκε ΝΔ με πολλές απώλειες – Στον Δήμο Μύκης ο ΣΥΡΙΖΑ με 47,14%

Στην Π.Ε. Ξάνθης η Νέα Δημοκρατία παρόλο που αναδείχθηκε πρώτη με 30,32%, σημείωσε πτώση περίπου 5 μονάδων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέκτησε δύο μονάδες και έφτασε στο 28,49%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ακολούθησε με 18,36%, οι Σπαρτιάτες με 4,36%, η Ελληνική Λύση με 3,98%, το ΚΚΕ με 3,22%, ενώ η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,16% και 2,19% αντίστοιχα.

Στο επίπεδο των τεσσάρων δήμων της Π.Ε. Ξάνθης η Νέα Δημοκρατία πάλι κέρδισε κατά κράτος την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού στους τρεις από τους τέσσερις δήμους η διαφορά κυμάνθηκε από έξι έως έντεκα ποσοστιαίες μονάδες. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο δήμος Μύκης είναι ο μοναδικός ο οποίος έδωσε πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ποσοστό 47,14% ενώ ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 29,83% και τρίτη η Νέα Δημοκρατία με 15,57%.

Υψηλά ποσοστά σημείωσαν οι «Σπαρτιάτες» στους Δήμους Ξάνθης, Τοπείρου και Αβδήρων.

Δεδομένα: http://ekloges-prev.singularlogic.eu/, Οπτικοποίηση: Παύλος Μαραγκός

 

Δεδομένα: http://ekloges-prev.singularlogic.eu/, Οπτικοποίηση: Παύλος Μαραγκός

Καμία ανατροπή όσον αφορά στις βουλευτικές έδρες του Νομού Ξάνθης – Σπύρος Τσιλιγγίρης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν οι κερδισμένοι

Χωρίς καμία ανατροπή ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για το ποιος/ποια θα εκπροσωπήσει τη Ξάνθη στο κοινοβούλιο.

Από τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής Ξάνθης θα είναι ξανά ο Σπύρος Τσιλιγγίρης, όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ θα είναι βουλευτής του κόμματος ενώ τέλος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Μπουρχάν Μπαράν θα εκπροσωπήσει την Π.Ε. Ξάνθης στα έδρανα της Βουλής.

Πανελλαδικά υψηλά η αποχή, δεν αποτελεί εξαίρεση η Ξάνθη

Την αποχή από τις εθνικές εκλογές φαίνεται να επέλεξαν οι περίπου μισοί Έλληνες, με την αποχή να αγγίζει το 47,17% και να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ.

Το αρνητικό αυτό ρεκόρ αφορά στην περίοδο της αντιπολίτευσης, με την εκλογική περιφέρεια της Φλώρινας να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 66,76% ενώ η Ξάνθη βρίσκεται 53,50% το οποίο σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται ότι ψήφισαν οι 56.193 από τους 120.851 εγγεγραμμένους.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής πανελλαδικά καταγράφηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με 43,84%, ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά και στις δύο προηγούμενες εκλογές, του 2019 με 42,22% και του περασμένου Μαΐου με 39,06%.

Δεδομένα: http://ekloges-prev.singularlogic.eu/, Οπτικοποίηση: Παύλος Μαραγκός

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…