Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

0

Συγχαρητήρια μεν, αλλά…
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν δημόσια κάτοικοι των οδών Αθ.Διάκου, Παπανικολή, Αβέρωφ, Δράμας και άλλων στην ίδια περιοχή. Αιτία η σύντομη, οργανωμένη και σωστά μεθοδευμένη από τον εργολάβο Δ.Ζάρρα εκτέλεση της εργολαβίας. Η οποία εργολαβία αφορά την δημιουργία ενός νέου δικτύου ύδρευσης που θα μεταφέρει νερό από τις πηγές Παραδείσου.
Παράλληλα οι κάτοικοι επισημαίνουν και την ανάγκη να κλείσουν άμεσα και τα φρεάτια τα οποία σήμερα εγκυμονούν κινδύνους να πέσει κανείς πεζός και να τραυματιστεί. Βέβαια αυτό θα έπρεπε ήδη να το είχε επισημάνει ο επιβλέπων μηχανικός του έργου.
Γ.Δ.


Τηρήθηκε η υπόσχεση
Τελικά η βούληση της κυβέρνησης για στήριξη και ενίσχυση του Τύπου της επαρχίας υλοποιήθηκε. Το είχε υποσχεθεί ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και τελικά η υπόσχεση τηρήθηκε.
Μία υπόσχεση που είχε δοθεί στα Χανιά κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ).
Η στήριξη λοιπόν της κυβέρνησης υλοποιήθηκε ως προς το μεταφορικό κόστος και την ανατίμηση του χαρτιού του είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι τηρήθηκε η υπόσχεση κι αυτό σηματοδοτεί ακριβώς τη δήλωση του κ.Οικονόμου ο οποίος χαρακτήρισε τον περιφερειακό Τύπο «πυλώνα ανάπτυξης της περιφέρειας».
Γ.Δ.


Ήταν μια ήρεμη EVA
Κατά γενική εκτίμηση η EVA μας συμπεριφέρθηκε ως μία ευγενική και με καλής συμπεριφοράς…γυναίκα!
Ακούσαμε, διαβάσαμε, προβληματιστήκαμε για το τι μας περιμένει. Τελικά πολύς λόγος για το τίποτε ή το σχεδόν τίποτε. Διότι εκτός από την έντονη βροχή για μικρό χρονικό διάστημα και κάποιους κεραυνούς και αστραπές μακριά, τίποτε άλλο δεν είχαμε παρά ότι δρόσισε κάπως η ατμόσφαιρα.
Τελικά, καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι και να μη μας βρίσκει τίποτε αρνητικό. Παράλληλα σαν περιοχή τη «βγάλαμε καθαρή» που λέει και ο λαός άλλη μια φορά.
Γ.Δ.


Νέα πρόκληση
Σε ακραίες προκλήσεις διολισθαίνει η γείτονα χώρα. Μετά την πολεμική ρητορική, τις απειλές, την εκτόξευση πυραύλου, προέβη και σε απαγόρευση εισόδου αλλά και κράτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μόνο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Επικαλέστηκαν τεχνικό πρόβλημα ότι υπήρχε συνωνυμία δηλαδή με άτομο του οποίου η είσοδος στη χώρα ήταν απαγορευμένη.  Ένα ακόμη περιστατικό που προστίθεται στη μακρά λίστα της συστηματικής παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα και δείχνει ότι συνεχώς επιδιώκει να συντηρεί την ένταση.
Μ.Ξ.


Η εξουσία είναι πρόσκαιρη
Υπάρχει και κάτι άλλο ως προς την πολιτική για τους πολιτικούς.
Αυτοί λοιπόν δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι η εξουσία τους είναι πρόσκαιρη. Όπως του δίδεται έτσι και αφαιρείται πάντα βέβαια με την εκλογική διαδικασία.
Θα ρωτήσουν κάποιοι. Μα δεν το γνωρίζουν αυτό όσοι ασχολούνται με την πολιτική; Προφανώς το γνωρίζουν όλοι. Από τον απλό δημοτικό σύμβουλο, το δήμαρχο, τον βουλευτή, τον υπουργό, τον πρωθυπουργό.
Το ότι η εξουσία των εκλεγμένων είναι πρόσκαιρη κι όχι μόνιμη όπως των δικτατόρων, που αυτοί την καθορίζουν όπως επιθυμούν, αυτό είναι καθορισμένο συνταγματικά και κανείς δεν το αρνείται.
Όμως, το σχόλιο έχει και μια άλλη παράμετρο. Να μην ξεχνούν οι κατέχοντες την εξουσία ότι οφείλουν να εκτιμούν αυτούς που τους την έδωσαν, να τους χαιρετούν και σέβονται για να τα λαμβάνουν αυτά κι όταν δεν θα έχουν πλέον την εξουσία.
Γ.Δ.


Κλείνουν τα ψηφοδέλτια στο ΠΑΣΟΚ
Ο Νοέμβριος είναι ο καθοριστικός μήνας για τα περισσότερα κόμματα να κλείσουν τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων βουλευτών. Τουλάχιστον των περισσοτέρων νομών.
Ο Βαγγέλης Αργύρης και οι συνεργάτες του, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εικόνα των ψηφοδελτίων.
Κατά πληροφορίες μάλιστα, το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης, υποστηρίζουν κάποιοι, πως είναι έτοιμο. Σ’ αυτό θα είναι ο Μπαράν Μπουρχάν σίγουρα και βέβαια νέο αίμα που θα σηματοδοτήσει και την αντίληψη της ανανέωσης που επιδιώκει να δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στις επερχόμενες εκλογές.
Γ.Δ.


Το νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει πλέον με το λαό
Συζητώντας πρόσφατα με τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μεταφέροντάς του το αίτημα της κοινωνίας να βγει το ΠΑΣΟΚ και να μιλήσει με τη βάση, το λαό, πληροφορήθηκα ότι ήδη αυτό ετοιμάζεται. Συγκεκριμένα, μου είπε, πως ετοιμάζεται η συμπλήρωση της οργανωτικής δομής του κόμματος με τη συγκρότηση των Τομέων Δράσης και Πολιτικής.
Στην πρόσκληση για συμμετοχή στους τομείς του κόμματος ανταποκρίθηκαν πάνω από 4.000 άνθρωποι με αξιοσημείωτα βιογραφικά. Πάνω από 500 έχουν μεταπτυχιακές και πάνω από 200 διδακτορικές σπουδές. Η προσπάθεια του κ.Σπυρόπουλου είναι η σύνθεση των νέων τομέων του κόμματος να αποπνέει τον αέρα της ανανέωσης, της συνέχειας, της εμπειρίας αλλά πρωτίστως να μεταδίδει την αίσθηση της αποτελεσματικότητας στην παραγωγή πολιτικών θέσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά οι αναπληρωτές γραμματείς των τομέων θα είναι πρόσωπα με κατάρτιση και εμπειρία. Στόχος του κ.Σπυρόπουλου είναι, στο μέτρο του εφικτού, οι επικεφαλής των τομέων να μην είναι και υποψήφιοι βουλευτές.
Γ.Δ.


Ας προσέξουν τα κόμματα
Μια και βρισκόμαστε στο χώρο της πολιτικής, και μετά το φιάσκο με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Πάτση, τίθεται ένα σοβαρό θέμα ευθύνης των κομμάτων.
Οφείλουν όλα τα κόμματα αλλά κυρίως τα μεγάλα, να προσέξουν ιδιαίτερα ποιους θα συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους. Δική τους είναι η ευθύνη πρωτίστως η επιλογή και δευτερευόντως των πολιτών που έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης το τι επιλέγουν και ποιον σταυρώνουν ως εκλεκτό τους που θα τους αντιπροσωπεύσει στη βουλή.
Αμφίδρομη λοιπόν η ευθύνη. Μάλιστα για τους μικρούς νομούς που όλοι λίγο-πολύ γνωριζόμαστε, τα λάθη δεν επιτρέπονται.
Γ.Δ.


Κλείνουν τα καφενεία
Η συζήτηση με ώριμο φίλο κάτοικο ορεινού χωριού.
Μου ανέφερε τα διάφορα προβλήματα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής των Νεστοχωρίων, τουλάχιστον για ορισμένα. Αναφέρθηκε στη γήρανση του πληθυσμού, η οποία είναι δύσκολη από κάθε άποψη, για έλλειψη νέων που έχουν φύγει για καλύτερη ζωή και ευκαιρίες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Μου ανέφερε τη μοναξιά και την απομόνωση των ανθρώπων. Αυτό μάλιστα σ’ ένα βαθμό το απέδωσε και στο κλείσιμο των καφενείων των χωριών. Τα γνωστά καφενεία, με την ξυλόσομπα, με την ανθρώπινη παρουσία, τις συζητήσεις μεταξύ τους, το διάβασμα της τοπικής εφημερίδας, τα σχόλιά τους για την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
Είναι πράγματι λυπηρό από  κάθε άποψη που κλείνουν υποχρεωτικά τα καφενεία των χωριών. Κυρίως των ορεινών.
Για το θέμα θα επανέλθουμε.
Γ.Δ.


H Eva τους …ηπάτησε
Ένα Σαββατοκύριακο τρόμου πέρασαν ειδικά στη Νότια και Δυτική Ελλάδα περιμένοντας το χτύπημα της πρώτης κακοκαιρίας του χειμώνα με το βιβλικό όνομα «Eva». Χτύπησε το 112 στα κινητά, προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα, οι μετεωρολόγοι έδειχναν από που θα περάσει η καταστροφική Eva με βροχές και αστραπόβροντα, άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους περιμένοντα τον βιβλικό κατακλυσμό του Νώε, τα μαγαζιά που ήταν να λειτουργήσουν την Κυριακή παρέμειναν κλειστά αναβάλλοντας το άνοιγμά τους για την άλλη Κυριακή. Και τελικά η Eva ήρθε χωρίς κανένα αξιοσημείωτο φαινόμενο. Κάποιες  βροχές που και που σε κάποιες περιοχές  και μετά ηλιοφάνεια! Φυσικό είναι κάποιοι να κοιτούν με μισό μάτι τους μετεωρολόγους που έσπειραν τον πανικό χωρίς να υπάρχει λόγος. Οι ίδιοι πάντως ισχυρίστηκαν ότι η Eva  εξασθένισε μέχρι να φτάσει στην χώρα μας.
Γενικότερα είμαστε λαός της υπερβολής και επειδή καήκαμε με το γάλα στην περίπτωση αυτή φυσήξαμε και το γιαούρτι!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …