Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Βαρύς προβλέπεται  ο Νοέμβριος στην Αν Μεσόγειο

Βαρύς προβλέπεται  ο Νοέμβριος στην Αν Μεσόγειο

0

της  Κύρας Αδάμ

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναγγείλει επανάληψη των γεωτρήσεων των κολοσσών Exxon Mobil και Qatar Petroleum για την επιβεβαίωση των μέχρι τώρα ευρημάτων. Επιπροσθέτως η Λευκωσία αναγγέλλει την  επανάκαμψη των ευρωπαϊκών εταιρειών  ENI και TOTAL  στην κυπριακή ΑΟΖ , οι οποίες είχαν διακόψει τις εργασίες τους λόγω κορωνοϊού.

Η Άγκυρα με συνεχείς δηλώσεις αξιωματούχων της επιμένει ότι θα υπερασπιστεί για λογαριασμό της και για το ψευδοκράτος τα δικαιώματα της στην ΑΟΖ της Μεσογείου και προειδοποιεί ότι θα κατεβάσει τα δικά της τρυπάνια με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων. Ωστόσο η κατάσταση για την Άγκυρα δεν είναι τόσο απλή , και τούτο διότι πολύ δύσκολα ή και καθόλου δεν πρόκειται να παρενοχλήσει  ερευνητικά πλοία που προέρχονται από τις ΗΠΑ, Γαλλία , Ιταλία κλπ. αν δεν θέλει άμεση εμπλοκή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών  των χωρών αυτών εναντίον της Τουρκίας . Επομένως θα στραφεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας που δίνει την άδεια εξακολούθησης γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, στον οποίο εμμένουν Ελλάδα Κύπρος Ισραήλ Αίγυπτος, αλλά και  η ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις από την Άγκυρα, καθώς ένα τμήμα τους θα περάσει αναγκαστικώς από την περιοχή της παράνομης , ( πλην εν ισχύ , πλέον στον ΟΗΕ ),  τουρκο/λιβυκής ΑΟΖ, γεγονός αυτό που θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις της Άγκυρας.

Επι του κυπριακού εδάφους, η Άγκυρα εξακολουθεί ασταμάτητα , προκλητικά και παράνομα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, με επιστροφή Τ/Κ κατοίκων στα σπίτια τους . Και όλα αυτά  κάτω από τα αλλήθωρο βλέμμα του ΟΗΕ, ( καθώς πηγαίνουν περίπατο τα Ψηφίσματα του Οργανισμού ) και την αφωνία της ΕΕ για ένα κράτος μέλος της , την Κύπρο.

Πέραν αυτού η Άγκυρα προχωρά χωρίς τυμπανοκρουσίες για την ώρα , τη ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στα κατεχόμενά. Οι δυνάμεις αυτές δεν έχουν στόχο τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, αλλά στρέφονται ευθέως εναντίον των γειτονικών χωρών της Κύπρου.

Στο Λευκό Οίκο  λειτουργεί η  αεροπορική βάση των UAV ( μη επανδρωμένων αεροσκαφών), ενώ αναμένεται επέκταση της βάσης και για μαχητικά αεροσκάφη, για επιδρομές ακόμα  και στο Ισραήλ και Αίγυπτο.

Στο Μπογάζι έχει αναγγελθεί η κατασκευή μεγάλης ναυτικής βάσης, η οποία όμως δεν έχει ακόμα μπει στη φάση της κατασκευής.

Μόλις προσφάτως τοποθετήθηκε νέος αξιωματούχος, ο  Κόλιν Στιούαρτ, ως ειδικός εκπρόσωπος και επικεφαλής της ειρηνευτικής Δύναμης , με εμφανή τον στόχο να επαναληφθούν οι  διακοινοτικές συνομιλίες. Ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολος, καθώς έχουν μπει σφήνα οι Πενταμερείς συναντήσεις , που έχουν ήδη εκτροχιάσει το Κυπριακό, από τις γραμμές των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Παραμένει στο παρασκήνιο η τουρκική πρόταση για Πολυμερή Διάσκεψη των χωρών της Μεσογείου για τον καθορισμό των ΑΟΖ τους. Η πονηρή προϋπόθεση όμως που θέτει η Άγκυρα να συμμετέχει ισότιμα, δηλαδή να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως Τουρκικό κράτος της Β Κύπρου, ώστε στη συνέχεια να καταλυθεί κάθε έννοια και υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Κύρα Αδάμ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ουκρανία: ώρα μηδέν για την ειρήνη στην Ευρώπη

Μετά από την αποτυχία της διπλωματίας την περασμένη εβδομάδα για το ζήτημα της Ουκρανίας, …