Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Παπανικολάου στο Festival of Queer Approaches

Ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Παπανικολάου στο Festival of Queer Approaches

0

Μια συζήτηση με τη Γλυκερία Μπασδέκη περί κρίσης του συμβόλου της οικογένειας, με αφορμή το βιβλίο του “Κάτι τρέχει με την οικογένεια”

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Μπαλκόνι του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης “Οικία Μάνου Χατζιδάκι”

Στο Festival of Queer Approaches θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Παπανικολάου.

Με αφορμή το βιβλίο του ‘Κάτι Τρέχει με την οικογένεια-Έθνος, πόθος και συγγένεια την εποχή της κρίσης’, ανοίγεται μια συζήτηση με τη Γλυκερία Μπασδέκη περί κρίσης του συμβόλου της οικογένειας. Γίνεται μια διαθεματική προσέγγιση της οικογένειας με τη έμφυλη βια, τη βία που δέχονται τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μέσα στην οικογένεια. Επιπλέον, αναλύεται η ανάγκη (πολιτικών) συντροφικοτήτων και την ανάγκη ανακατασκευής της έννοιας της οικογένειας.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι Αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του κολεγίου St. Cross στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διδάσκει από το 2004. Τον προλογισμό και τον συντονισμό της συζήτησης τον έχει αναλάβει η ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη.

Πληροφορίες για την εκδήλωση

Χώρος Διεξαγωγής Μπαλκόνι του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης “Οικία Μάνου Χατζιδάκι”

Κυριακή 26.09 και ώρα 19:30

Μετά το τέλος της συζήτησης ο συγγραφέας θα παραβρεθεί στο βιβλιοπωλείο 2 για να υπογράψει τα βιβλία του.

Σύνοψη του βιβλίου “Κάτι τρέχει με την οικογένεια”

Γιατί φωνάζει στη σκηνή η Λένα Κιτσοπούλου; Πόσο Λούλα Αναγνωστάκη και Δηµήτρη Δηµητριάδη έχουµε ακόµα να δούµε; Είναι πολιτικές ταινίες ο Κυνόδοντας κι η Στρέλλα; Μπορεί ένα µυθιστόρηµα του Αύγουστου Κορτώ να βοηθήσει στην αναζήτηση της κρυµµένης ιστορίας του AIDS στην Ελλάδα; Πόσα βιβλία λεσβιακής λογοτεχνίας πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη της µια συγγραφέας και τι τη νοιάζει αυτό την Άντζελα Δηµητρακάκη; Τι σηµαίνει, τέλος, ο όρος «αναταραχή αρχείου» και γιατί µας βοηθάει να καταλάβουµε τη θεαµατική επιστροφή της ελληνικής οικογένειας στον κινηµατογράφο, στο θέατρο, στη λογοτεχνία αλλά και στη δηµόσια συζήτηση τις δύο τελευταίες δεκαετίες;

Αυτοβιογραφικό κριτικό δοκίµιο, µελέτη πολιτισµικής ιστορίας και αφήγηµα κουίρ θεωρίας, το “Κάτι τρέχει µε την οικογένεια” αναλύει την κατεδάφιση του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που παρακολουθήσαµε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εξηγεί τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά. Και επιχειρηµατολογεί για τη ριζοσπαστική (και ενσώµατη) ιστορική αναζήτηση στην οποία µπορεί να µας σπρώξει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Ιταλικό Υποπροξενείο στην Ξάνθη και ο Ιταλός Υποπρόξενος

Ίσως φταίει η φύση μας, ίσως το ανήσυχό μας πνεύμα, ίσως ακόμη και το κοινό μας πάθος για …