Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

0

Λίγες πάλι οι γυναίκες
Δεν μας παραξενεύει πλέον, το συνηθίσαμε χρόνια τώρα από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Κυβερνήσεις που στα λόγια είναι υπέρ της ισότητας των φύλων, στην πράξη όμως αποδεικνύουν το αντίθετο με το να δημιουργούν ανδροκρατούμενη κυβέρνηση.
Έτσι έγινε και πάλι με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία έχει στις τάξεις της μόνον εννέα (9) γυναίκες. Δηλαδή το 15%  επί του συνόλου της κυβέρνησης.
Βέβαια από την προηγούμενη κυβέρνηση υπάρχει βελτίωση αλλά μικρή, κι αυτή μετά τα αρνητικά σχόλια που υπήρξαν για τη μονομερή επιλογή του πρωθυπουργού.
Τέλος πάντων, αργά, πολύ αργά, γίνονται βήματα…
Γ.Δ.


Χωρίς την Θράκη αλλά την Καβάλα
Στον νέο ανασχηματισμό η Θράκη είναι απούσα και κανένας εκπρόσωπός της στην κυβέρνηση.
Εκπροσωπείται όμως η Περιφέρειά μας με τον Καβαλιώτη κ. Παναγιωτόπουλο που κατέχει το αξίωμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας σταθερά και στη σημερινή κυβέρνηση.
Είναι άραγε σημαντικό ένας νομός να έχει εκπρόσωπό του στην κυβέρνηση;
Και ναι και όχι, διότι εξαρτάται από το άτομο. Εάν είναι κάποιος σαν τον Ροδίου (υφυπουργός άμυνας), κάθε άλλο παρά θετικό αποτέλεσμα είχε για τον νομό μας η θητεία του.
Άρα, θέμα προσώπου είναι, δηλαδή της προσωπικότητας αυτού και των ικανοτήτων που πρέπει να διαθέτει.
Γ.Δ.


Ρυάκι από το «Ποτάμι» ποτίζει τη Νέα Δημοκρατία
Στον ανασχηματισμό μένουμε για λίγο μια και ήταν ένα αναμενόμενο πολιτικό γεγονός. Το πώς ερμηνεύει τις αλλαγές ο καθένας είναι προσωπικό του δικαίωμα. Άλλος τον θεωρεί μικρό, άλλος μη ουσιαστικό και άλλος απλώς συμπληρωματικό.
Υπάρχει όμως και μια άλλη διαφορετική παράμετρος που έχει τη δική της ερμηνεία. Ο λόγος για τους δύο νέους υφυπουργούς. Τον Γιώργο Αμυρά και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Στην σημασία της επιλογής βρίσκεται το θέμα δηλαδή και οι δύο ήταν μέλη και στελέχη ξεχωριστά στο «Ποτάμι».
Άρα, ένα καλό ρυάκι από το «Ποτάμι» ποτίζει τον κήπο της Ν.Δ. με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Γ.Δ.


Θερμό ευχαριστώ
Ένα μεγάλο, θερμό ευχαριστώ από καρδιάς για άλλη μια χρονιά. Προς όλους όσοι είχαν την ευγένεια να ευχηθούν για την ονομαστική μου εορτή.
Δεκάδες φίλοι, γνωστοί, συγγενείς, συνεργάτες, άνδρες και γυναίκες τηλεφώνησαν ή έστειλαν ηλεκτρονικά τις ευχές τους ενώ κάποιοι πέρασαν και από τα γραφεία για ζωντανές ευχές.
Σε όλους, παλιούς και νέους φίλους, συνανθρώπους και συμπολίτες, κατεχόμενος με ειλικρινή συγκίνηση έχω ένα ανθρώπινο «ευχαριστώ» και μια ευχή: Να’ ναι όλοι καλά και να βγούμε από την δοκιμασία σύντομα για να βρεθούμε, να κυκλοφορήσουμε δίπλα-δίπλα, να πιούμε το ποτό μας, να γελάσουμε και να ονειρευτούμε για νέες δράσεις, νέα ταξίδια.
Γ.Δ.


«Κάποτε στην Αμερική…»
Η παγκόσμια κοινή γνώμη έμεινε με το στόμα ανοιχτό και γεμάτη απορίες απ’όσα έβλεπε να διαδραματίζονται έξω και μέσα στο Καπιτώλιο.
Η Αμερική ξεφτιλίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο για μια πράξη που δεν συμβαίνει ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.
Πρώτον ο ηττημένος πρόεδρος δεν αποδέχεται την ήττα των εκλογών, δεύτερο κάλεσε ο ίδιος ο Τραμπ τους ακροδεξιούς οπαδούς του να πάνε στην Ουάσινγκτον και με την παρουσία τους να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επικύρωση του αποτελέσματος. Κι αυτοί πήγαν, μπήκαν μέσα και διέλυσαν τη συνεδρίαση του οργάνου!
Βέβαια, ευθύνες έχει και η αστυνομία η οποία βρέθηκε απροετοίμαστη στο ν’αντιμετωπίσει τους διαμαρτυρόμενους.
Η ουσία είναι πως όλα αυτά τραυμάτισαν ουσιαστικά το κύρος των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο απερχόμενος Τραμπ αποδείχτηκε ένας επικίνδυνος ηγέτης διότι έβλαψε την χώρα του και το γόητρο αυτής ως παγκόσμιας δύναμης.
Είναι γεγονός πως η Ιστορία θα τα καταγράψει αυτά ως ένα μελανό σημείο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Γ.Δ.


Ένα εξαιρετικής καλαισθησίας Ημερολόγιο του Γηροκομείου Ξάνθης!
Πρωτοπορεί πάντα το Γηροκομείο Ξάνθης “Ο Μέγας Βασίλειος”. Για την νέα χρονιά είχε την εξαιρετική ιδέα για ένα ημερολόγιο στο οποίο ποζάρουν σαν μοντέλα τρόφιμοι του γηροκομείου. Μια πολύ καλαίσθητη έκδοση με εντυπωσιακές φωτογραφίες που συνοδεύονται με τα μότο της ζωής τους.
Για παράδειγμα η κα Καλλιόπη Νάκου κάνει “ποδαρικό” στο 2021 κρατώντας τρεις κατακόκκινες τουλίπες στο δεξί της χέρι κι μ’ ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη μας υπενθυμίζει τη δύναμη της αγάπης ως κινητήρια δύναμη της ζωής. “Αγάπησα και με αγάπησαν πολύ”, γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας της, που συνοδεύει τις 31 ημέρες του. Όπως και η κα Χατζηαποστόλου Γεωργία που ξεχωρίζει με την αρχοντιά της με τη λεζάντα: «La vie en rose!!! Παντού υπάρχει αρχοντιά!!!».  Η προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης του εργαστηρίου με θέμα “Τρίτη Ηλικία: μορφές και καθημερινότητα στο Γηροκομείο Ξάνθης”, με εκπαιδευτή τον Γρηγόρη Λεοντιάδη. Στο εγχείρημα της μεταμόρφωσης δόθηκε η ονομασία “Διακτινισμοί” και στο πλαίσιό του, από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους έως και την πρώτη καραντίνα, οι ηλικιωμένοι πόζαραν στο φακό των εκπαιδευόμενων.
Εξαιρετική δουλειά! Να’ ναι καλοτάξιδο το ημερολόγιο του Γηροκομείου μας και οι εικονιζόμενοι να έχουν μια Καλή χρονιά με υγεία και χαρά!!!
Μ.Ξ.


Εκκλησιαστικό
Στην ορθόδοξη παράδοση το καλό πνεύμα της Πρωτοχρονιάς ταυτίστηκε με τον Μέγα Βασίλειο, τον μεγάλο ιεράρχη. Ο οποίος ήταν επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας, κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας.
Ήταν μορφωμένος και εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος και ιεράρχης.
Γιατί να αναφέρω όλα αυτά;
Για τον απλούστατο λόγο πως εάν ζούσε σήμερα δεν θα επέτρεπε να συμβούν όλα αυτά που συνέβησαν από κάποιους ιεράρχες, ιερείς και λαϊκούς.
Κι αυτά που συνέβησαν, εάν κάποιοι δεν το κατάλαβαν ακόμη, τραυματίζουν την εκκλησία του Χριστού και το θρησκευτικό συναίσθημα του απλού λαού.
Γ.Δ.


Φωτογραφία από τις εργασίες κατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης
 


Μια μέρα ντροπής για την Αμερική

Μια μέρα ντροπής για την Αμερική ήταν η χθεσινή. Μια μέρα που αμαύρωσε την δημοκρατία της και έδειξε πόσο ευάλωτη είναι απέναντι στο σκληρό πρόσωπο της βίας του τραμπισμού. Ενός κινήματος από αλλόφρονες, κερατοφόρους, ακροδεξιούς υποστηριχτές του απερχόμενου προέδρου Τραμπ  που σκαρφάλωναν στο Καπιτώλιο και έκαναν κατάληψη σ’ αυτό μπρος στα έκπληκτα μάτια ενός πλανήτη, για να εμποδίσουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.   Εικόνες τριτοκοσμικές που θύμισαν πραξικόπημα και εξέθεσαν την χώρα με μόνο υπεύθυνο τον Τραμπ που η αλαζονεία, η ματαιοδοξία, η μισαλλοδοξία και η δίψα του για εξουσία αλλά και ο φόβος του μήπως βγουν στην φόρα και  πληρώσει για τα έργα και τις ημέρες του στον Λευκό Οίκο, τον τυφλώνουν και στο κύκνειο άσμα του δείχνει το αληθινό του πρόσωπο καταστρατηγώντας και απαξιώνοντας κάθε δημοκρατικό θεσμό. Χρησιμοποιώντας μια ρητορική μίσους και συνωμοσιολογίας, εθνικισμού και ρατσισμού πλήγωσε και δίχασε βαθιά την αμερικανική κοινωνία που θα κάνει καιρό να συνέλθει.
Ευτυχώς αυτός ήταν ο τελευταίος βρυχηθμός του και ας ευχηθούμε οι θεσμοί που λειτούργησαν τελικά και οι γερουσιαστές επικύρωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και τον Μπάιντεν ως νέο πρόεδρο να βγουν πιο ισχυροί απ’ αυτή την περιπέτεια.
Μ.Ξ.


Εποχή που διάλεξε…
Από το 2010 υπάρχει ο νόμος που προβλέπει την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, τώρα και εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση αποφάσισε να τον ενεργοποιήσει και να θέσει σε εφαρμογή την διαδικασία για την έκδοσή της , υποχρεωτικά από τον Φεβρουάριο. Όπερ μεθερμηνευόμενον,  καλούνται όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους κτήρια, ιδιώτες και δημόσιο θα πρέπει αφού συμπληρώσουν όλο το φάκελο του η των κτηρίων τους (άδειες, τακτοποίηση αυθαίρετων, μελέτες στατικής επάρκειας κ.λ.π.) και γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και η έκδοση πιστοποιητικών να αποκτήσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων της ιδιοκτησίας τους για να μπορέσουν να διασφαλίσουν την κυριότητα τους αλλά και να κάνουν δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις αγοραπωλησίες κ.λ.π.). Όλο αυτό βέβαια είναι πολύ καλό για τον κλάδο των μηχανικών γιατί ανοίγεται νέος κύκλος εργασιών μπροστά τους αλλά για τους πολίτες δαπανηρό καθώς όλα αυτά έχουν κόστος και ανάλογα από τι πιστοποιητικά λείπουν τόσο θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πότε; Σε μια εποχή πανδημίας που κάποιοι ζουν με τα 534 ευρώ!
Λάθος timing μα πολύ λάθος!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …