Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σύντροφοι, φίλοι, συνεργάτες και φορείς αποχαιρετούν τον Γιώργο Κολλάρο

Σύντροφοι, φίλοι, συνεργάτες και φορείς αποχαιρετούν τον Γιώργο Κολλάρο

0

Έφυγε τα χαράματα της 25ης Μαρτίου, παραμένοντας αγωνιστής ως το τέλος

 Έφυγε από τη ζωή, το πρωί της 25ης Μαρτίου, ο καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Κολλάρος από ανακοπή καρδιάς, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του.

Ο Γιώργος Κολλάρος, πατέρας τριών παιδιών είχε το τελευταίο διάστημα επιβαρυμένη υγεία, αλλά ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε, διατηρώντας διάθεση παρέμβασης και ενεργού συμμετοχής.

Προσηνής, μετριοπαθής, χαμογελαστός, ενεργός πολίτης και βαθιά πολιτικοποιημένος μέσα από το ΚΚΕ, ασχολήθηκε επισταμένα με τα τοπικά θέματα μέσα από τη θητεία του ως δημοτικού συμβούλου του δήμου Ξάνθης, αλλά και με κοινωνικά θέματα, διατελώντας πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης, με θαυμαστό έργο και παρέμβαση.

Η κηδεία του έγινε προχθές στα Νεκροταφεία Ξάνθης, που δυστυχώς η τήρηση των μέτρων λόγω κορωνοϊού, στέρησε από πολλούς φίλους και συντρόφους του του επιθυμία να τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο αγαπητός, ακούραστος αγωνιστής Γιώργος Κολλάρος

Ο Γιώργος Κολλάρος γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και ήρθε στην Ξάνθη το 1974 ως φοιτητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών. Παρέμεινε στην Ξάνθη και συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως μέλος ΔΕΠ όπου έφτασε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, ενώ το επιστημονικό του πεδίο ήταν οι συγκοινωνίες.

Ήταν μέλος του ΚΚΕ από το 1975 και είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης του Νομού Ξάνθης, επί σειρά ετών μέλος της Διοίκησης του ΤΕΕ Θράκης και του Πανελλήνιου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, Γραμματέας του Συλλόγου μελών ΔΕΠ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του 2014 είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, ως επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Επιτροπή Περιοχής ΑΜΘ και Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ

O σύντροφος Γιώργος ήταν μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης και μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ Πολυτεχνικής Ξάνθης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 κι εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη το 1974.

Μαθητής πήρε μέρος στις διαδηλώσεις  έξω από το Πολυτεχνείο τις μέρες της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973.

Το 1975 εντάχθηκε στις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και μετά από 4 χρόνια έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε μέσα από διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις στην κομματική δουλειά. Μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Ξάνθης , ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης προσφέροντας περισσότερο κι από όσο το επέτρεπε η υγεία του.

Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο φοιτητικό κίνημα, αργότερα ως πρόεδρος του συλλόγου Ε.Δ.Π. της Πολυτεχνικής Σχολής και μέλος της διοίκησης του Ενιαίου Συλλόγου μελών Δ.Ε.Π. της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης

Συμμετείχε σε όλους τους  λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην Ξάνθη. Ιδιαίτερα γνωστός για τις παρεμβάσεις του μέσα από την Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης στον αγώνα για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Είχε μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ξάνθη, διατελώντας για πολλά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης και συμβάλλοντας αποφασιστικά στο δέσιμο της Επιτροπής Ειρήνης με τα σχολεία μέσα από την καθιέρωση των ανοιξιάτικων εκδηλώσεων.

Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης το 2006, 2010 και 2014, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης το διάστημα 2010 – 2019. Μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις ανέδειξε τα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας.

Υπήρξε πολλές φορές υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο σ. Γιώργος με την πραότητα που τον διέκρινε  ήταν ιδιαίτερα αγαπητός  και μετέδιδε με ευκολία την πίστη και την αισιοδοξία  πως «θα τα καταφέρουμε».  Κάθε Δευτέρα μέσα από την εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου με την αμεσότητα που τον χαρακτήριζε αναδείκνυε τα λαϊκά προβλήματα.

Ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα του επιστήμονα που είναι ένα με τον λαό. Γνωστός σε κάθε χωριό του «Γιακά», σε κάθε γειτονιά της Ξάνθης,  με τον Ριζοσπάστη στο χέρι όσο το επέτρεπε η υγεία του, προσπαθώντας να οργανωθεί η φτωχολογιά για να παλέψει τα προβλήματά της, να διαφωτιστεί για τις αιτίες των προβλημάτων, τη λύση τους.

Η Επιτροπή Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ και η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και αγάπη και εκφράζουμε στη σύζυγό του, στην οικογένεια και στους οικείους του τα πιο θερμά συλλυπητήρια.

Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης

Με σεβασμό και αγάπη, Γιώργο, σε αποχαιρετώ

Την ημέρα της Επανάστασης διάλεξε για να φύγει ο Επαναστάτης Γιώργος Κολλάρος.

Την 25η Μαρτίου του 2020 , μια ημέρα, μιας διαφορετικής επανάστασης που κάνει όλη η ανθρωπότητα και ο ίδιος μια εβδομάδα πρίν προέτρεπε τους Ξανθιώτες, δημόσια,  να κάνουν τη δική τους Επανάσταση και να πολεμήσουν το σύγχρονο εχθρό, τον κορονοϊό, με ενότητα, πειθαρχία και δύναμη.

Ο Γιώργος Κολλάρος υπήρξε για δεκαετίες ένας σκληρός αγωνιστής στο πεδίο της κοινωνίας.

Πανταχού παρών,  με το λόγο του, άγγιζε τις καρδιές των πολιτών και στεκόταν αρωγός, μέσα από τις δομές, τις επιτροπές, τα όργανα του ΚΚΕ,  που υπηρετούσε ιδεολογικά  με πάθος και ανοιχτό μυαλό, στεκόταν δημιουργικός σύντροφος, δημιουργικός συνεργάτης, δημιουργικός συνοδοιπόρος, όλων μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.

Θα τολμούσα να πώ ότι τον ένιωθα φίλο μου, σε κάθε περίπτωση,  είχα,  υψηλή την αίσθηση ότι με τιμά με τη φιλία του, σε ένα πλαίσιο έντονων διεκδικήσεων και  διαφωνιών,  που χαρακτηρίζει τους φίλους και έντονων, δημιουργικών  ζυμώσεων,  που μας οδηγούσε σε έναν δρόμο συγκλίσεων,  πράττοντας  το καλύτερο για τον Άνθρωπο και την Κοινωνία.

Η ευγένεια και η θετική του ενέργεια,  σου επέβαλε να προσπεράσεις με ταχύτητα τις όποιες πολιτικές διαφορές και να εστιάσεις στο ζήτημα, βάζοντας πάντα και μια διαφορετική οπτική γωνία προσέγγισης, προς όφελος της κοινωνίας, προς όφελος του καθημερινού, απλού, ανθρώπου, που όλοι είμαστε υποχρεωμένοι, πολυεπίπεδα να υποστηρίζουμε.

Γιώργο, στέκομαι με σεβασμό και αγάπη μπροστά σου και δεσμεύομαι οι προβληματισμοί στις κουβέντες που αναπτύσσαμε για τον άνθρωπο και την κοινωνία,  να ηχούν δυνατά στα αυτιά μου, στην υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Καλό ταξίδι Γιώργο. Ελπίζω από κει ψηλά, να χαμογελάς  γι’ αυτά που δρομολόγησες στην τοπική μας κοινωνία και εξελίσσονται, δημιουργικά.

Ο Δήμος Ξάνθης με σεβασμό σε αποχαιρετά και  εκφράζει στη σύζυγό του, στην οικογένεια και στους οικείους του τα πιο θερμά συλλυπητήρια.

Δημοτική Παράταξη “ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ”

Εκφράζουμε τη λύπη μας για το χαμό του Γιώργου Κολλάρου και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

Ο Γιώργος Κολλάρος υπήρξε καθηγητής στο ΔΠΘ, μέλος της τοπικής επιτροπής του Κ.Κ.Ε. Ξάνθης και τέως δημοτικός σύμβουλος. Ήταν ένας ευαίσθητος και ευγενής άνθρωπος, με έντονη πολιτική δράση, αγωνιστής για τα δικαιώματα των πολλών.

Καλό ταξίδι Γιώργο.

Παράταξη «ΑΓΑΠΗ για την Ξάνθη μας»

Αντί στεφάνου…

Ο Καθηγητής με το γλυκό χαμόγελο και τη ζεστή καρδιά, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Έφυγε ήσυχα, όπως ήσυχα συνήθιζε να ζει. Το ήπιον του χαρακτήρα του ερχόταν σε αντίθεση με το πλήθος των αγώνων του, αγώνων που έδινε από κάθε μετερίζι. Είτε ως Δάσκαλος Πανεπιστημιακός, είτε ως Δημοτικός Σύμβουλος, είτε ως απλός πολίτης.

Ο Γεώργιος Κολλάρος, δε θα μπορούσε να μην είναι πολιτικός – στην ευρεία, αληθινή και σπάνια έκφραση του όρου. Ξεπέρασε τα όρια του κόμματός του, και αγαπήθηκε πολύ και από πολλούς. Ευχόμαστε η μνήμη του να είναι αιώνια.

Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Νομού Ξάνθης

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο χαμό του Γεωργίου Κολλάρου. Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο του και τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια, προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Εκφράζουμε  τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιώργου Κολλάρου καθώς και τη συμπόνια μας στη θλίψη των οικείων του. Ο θάνατος του Γιώργου Κολλάρου εν μέσω μιας πρωτόγνωρης για τις γενιές μας υγειονομικής κρίσης, κάνει ακόμη πιο εμφανή τη συνετή, συνεπή και διαχρονική του στράτευση στον αγώνα για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Από το δικό του ιδεολογικό και πολιτικό μετερίζι. Πάντα παρών στην ακαδημαϊκή και δημόσια ζωή του τόπου μας που τον αγάπησε και έγινε δικός του. Καλή δύναμη στο βαρύ πένθος των δικών του ανθρώπων. Του αξίζει διαρκής παρουσία στη μνήμη μας.

Η ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ(μ-λ)

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον πρόωρο χαμό του Γιώργου Κολλάρου. Ο Γ. Κολλάρος υπήρξε ένας ακούραστος και σεμνός αγωνιστής της αριστεράς, που από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι σήμερα, έδινε με σταθερότητα το παρόν στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Στους οικείους του και στο κόμμα του, το ΚΚΕ, εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια.

Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης, μέλος ΟΓΕ, εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για το θάνατο του Γιώργου Κολλάρου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Γιώργος Κολλάρος είχε σημαντική συνεισφορά στην υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης και στάθηκε στο πλευρό του Συλλόγου μας πάνω από τρεις δεκαετίες.

Στήριξε τους αγώνες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, υπερασπίστηκε όχι μόνο τα δικαιώματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου, αλλά συνολικότερα τα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Γιώργο, συναγωνιστή και φίλε, ήσουν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα και πρωτοστατούσες πάντα για την επίλυση πολλών προβλημάτων, μικρών και μεγάλων, που βίωνε η λαϊκή οικογένεια.

Θα σε θυμόμαστε για τους αγώνες που έδινες στις διακοπές ηλεκτροδότησης των σπιτιών της πόλης αλλά και των γύρω χωριών, όπου ήσουν το πρώτο τηλέφωνο που καλούσαν για την επανασύνδεση ρεύματος.

Ήταν μεγάλη η συμβολή σου στην προσπάθειά μας να λύσουμε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, από το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων μέχρι τη συλλογή τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού, ήσουνα στο πλευρό του συλλόγου μας συνολικά σε κάθε μας δραστηριότητα.

Έβαλες το δικό σου λιθαράκι στην συνολική προσπάθεια για να σηκωθεί η ανθρωπότητα λίγο ψηλότερα.

Θα συνεχίζεις να βρίσκεσαι δίπλα μας με το παράδειγμά σου.

Θανάσης Μουσόπουλος

Ένας συνεπής αγωνιστής της ειρήνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ένας γνήσιος κομμουνιστής. Ένας πρωτοπόρος, πάντα πρώτος στα δύσκολα. Καλό ταξίδι Γιώργο…

Παρηγοριά σε οικείους και συνοδοιπόρους.

Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή

Χάσαμε ένα εκλεκτό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενεργό πολίτη, δραστηριοποιημένο κοινωνικά, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, και καλό φίλο.

Ο Γιώργος Κολλάρος γεννήθηκε στην Αθήνα, απεφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και ήρθε στην Ξάνθη το 1974 ως φοιτητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών. Παρέμεινε σε αυτή την ακριτική περιοχή που την αγάπησε πολύ και συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως μέλος ΔΕΠ όπου έφτασε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, συνεχίζοντας τον αγώνα του και ως πανεπιστημιακός αλλά και ως δημοτικός σύμβουλος. Εδώ και μερικά χρόνια η καρδιά του, αυτή η μεγάλη καλή καρδιά, άρχισε να του δημιουργεί προβλήματα ώσπου χθες βράδυ δεν άντεξε… Στο καλό Γιώργο… θα μας λείψεις …σε όλους …

Πλήθος συλλυπητηρίων

Παράλληλα συλληπητήριες ανακοινώσεις εξέδωσαν πλήθος φορέων, όπως, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και άλλοι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…