½ – 1 κουταλιά βούτυρο φρέσκο (σε πακέτο)
2 περίπου κουταλιές σιμιγδάλι
250 γρ ζυμαρικού με τρύπα (π.χ. μακαρονάκι κοφτό)
2 κούπες αρακά κατεψυγμένο
1 ½ κούπα κυβάκια κόκκινης πιπεριάς (1-2 πιπεριές)
1 κούπα κυβάκια καρότου (2-3 μέτρια καρότα)
120 γρ ζαμπόν σε κυβάκια (προαιρετικά)
120 γρ τυρί κίτρινο γλυκό (π.χ. έμμενταλ)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κούπα γάλα
4 αβγά
1 κουταλιά σούπας κοφτή κορν φλάουρ
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 ½ κουταλάκι αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλείφουμε με το χέρι το κρύο στερεό βούτυρο στη φόρμα ώστε να πάει παντού. Ψιχαλίζουμε» σιμιγδάλι και στριφογυρίζουμε τη φόρμα έτσι, ώστε να καλυφθεί καλά όλη η εσωτερική της επιφάνεια (δεν ξεχνάμε τον κώνο στη μέση!). Αδειάζουμε όσο σιμιγδάλι δεν έχει κολλήσει. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο να περιμένει (για να σφίξει και να μην παρασυρθεί η επίστρωση από το μίγμα των υλικών όταν θα τα βάλουμε στη φόρμα).
Βάζουμε τον αρακά σε κατσαρόλα με αρκετό ελαφρά αλατισμένο νερό.
Ανάβουμε το μάτι και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τους κύβους του καρότου. Βράζουμε 2 λεπτά και προσθέτουμε το ζυμαρικό. Ανακατεύουμε. Σε 4 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε (κρατήστε τους χρόνους!). Αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα.
Τρίβουμε το τυρί, κόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό (και τα κοτσάνια πάντα) και τα προσθέτουμε στο μίγμα ζυμαρικού-αρακά-καρότου μαζί με το ζαμπόν. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε στη φόρμα. «Στρώνουμε» (λειαίνουμε) την επιφάνεια με ένα κουτάλι πιέζοντας ελαφρά. Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι και τα ρίχνουμε στη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, χαμηλά, για 30 λεπτά. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 20 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσει κάπως και ξεφορμάρουμε.