Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αναζητούνται τρόποι για την αντιπυρική θωράκιση του Περιαστικού

Αναζητούνται τρόποι για την αντιπυρική θωράκιση του Περιαστικού

0

Υπό εξέταση η πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ. τον Δεκαπενταύγουστο – Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο

 

 

Επειγόντως επέκταση του ΧΥΤΑ και 24ωρη φύλαξη – Τι γίνεται με το έργο επέκτασης;

Καθαρισμός και αντιπυρικές ζώνες στις κατασκηνώσεις Αβδήρων και Δριμιάς

 

 

Η ανησυχία για την προστασία του περιαστικού άλσους της Ξάνθης κυριάρχησε στην σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2019 που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην αντιπεριφέρεια Ξάνθης, προεδρεύοντος του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη και παρόντων όλων των εκπροσώπων της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας, των δήμων και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και βέβαια με πρωταγωνιστικό ρόλο την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης την οποία εκπροσώπησε ο Διοικητής Πύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης.

Υπό εξέταση η πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ. τον Δεκαπενταύγουστο

Το πρόσφατο συμβάν με την εστία φωτιάς που εντοπίστηκε στο Περιαστικό και κινητοποίησε την Πυροσβεστική που το αντιμετώπισε σχεδόν εν τη γενέσει του ήταν το «καμπανάκι» για να αναζητηθούν νέοι και αυστηροί τρόποι προστασίας του Περιαστικού δάσους της Ξάνθης που όπως επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Δαδούδης έχει ιδιομορφίες που αυξάνουν την επικινδυνότητα και καθιστούν πιο δύσκολη την προστασία του. Συγκεκριμένα το γεγονός ότι είναι δίπλα σε κεντρική εθνική οδό με μεγάλη κίνηση είναι ένα ζήτημα που χρήζει λήψη αυστηρών μέτρων. Το ερώτημα που έθεσε οκ. Δαδούδης και διόλου ρητορικό ήταν τι γίνεται σε περίπτωση που ο χάρτης επικινδυνότητας είναι κόκκινο έχει αέρα και υπάρχει κοσμοσυρροή στα Μοναστήρια λόγω θρησκευτικών τελετών; Πρέπει ή όχι να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ΙΧ ώστε να υπάρχει απόλυτος προληπτικός έλεγχος; Να σημειώσουμε ότι η εντολή για απαγόρευση δίνεται από τον αντιπεριφερειάρχη κατόπιν εισήγησης της πυροσβεστικής αν και εφόσον ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να μπει στο πλάνο του σχεδιασμού. Το ζήτημα προβλημάτισε τους παρισταμένους που αναζήτησαν τρόπους και εναλλακτικές λύσεις όπως να σταθμεύουν τα ΙΧ στην πόλη και να μεταφέρονται με λεωφορεία στα Μοναστήρια. Για το θέμα δεν λήφθηκε κάποια απόφαση καθόσον θα ζητηθεί και η άποψη της Μητρόπολης καθόσον δεν ήταν παρών εκπρόσωπός της στην σύσκεψη. Επίσης από τον κ. Δαδούδη τονίστηκε η σημασία του Εθελοντισμού στην προστασία του δάσους και το έργο των εθελοντικών ομάδων που συνεργάζονται και με την πυροσβεστική. Σημείωσε δε πως θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί γενικά ο πληθυσμός και να συνδράμει στο έργο της φύλαξης τις νυκτερινές ώρες.

 

Επειγόντως επέκταση του ΧΥΤΑ και 24ωρη φύλαξη

Το ζήτημα των συχνών πυρκαγιών που εκδηλώνονται στον ΧΥΤΑ Ξάνθης έθεσε μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρος του ΣΔΑΝ δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου τονίζοντας ότι δεν πάει άλλο μ’ αυτή την κατάσταση και ότι πρέπει επειγόντως να γίνει έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ καθώς έχει επέλθει πληρότητα στην λεκάνη και αυτός είναι ο λόγος που εκδηλώνονται κάθε τόσο πυρκαγιές. Όπως είναι γνωστό το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ έχει παγώσει λόγω των γνωστών προβλημάτων που προέκυψαν από τις ενστάσεις των  εταιρειών που αποκλείστηκαν από τον διαγωνισμό. Επισημάνθηκε επίσης ότι θα’ πρεπε να υπάρχει 24ωρη φύλαξη του χώρου.

kataskinosi avdira-web
Παιδιά στην κατασκήνωση «Αρχαία Άβδηρα»

Καθαρισμός και αντιπυρικές ζώνες στις κατασκηνώσεις Αβδήρων και Δριμιάς

Άλλα ένα θέμα που συζητήθηκε ήταν η αντιπυρική προστασία των κατασκηνώσεων που λειτουργούν στο νομό. Ήτοι της Δριμιάς από την Μητρόπολης Ξάνθης και των Αβδήρων από την Πρωτοβάθμια Ξάνθης στα Άβδηρα. Επισημάνθηκε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι σωστός καθαρισμός του χώρου και των αντιπυρικών ζωνών αλλά και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προκειμένου να δοθεί άδεια από την πυροσβεστική.

Οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος έχουν οι αγροτικές πυρκαγιές

Τέλος άλλο ένα θέμα που απασχόλησε ήταν οι λεγόμενες αγροτικές πυρκαγιές. Επ’ αυτού ο κ. Δαδούδης είπε πως έχουν μεγάλο λειτουργικό κόστος για την πυροσβεστική αλλά και περιβαλλοντικό κόστος για τους κατοίκους και εξήγησε πως μια επιχείρηση κατάσβεσης μια τέτοιου είδους πυρκαγιάς που βάζουν οι αγρότες είναι κόστος σε χρόνο και χρήμα για την υπηρεσία αλλά και για το περιβάλλον καθόσον τα καλάμια που καίγονται και τα οποία λειτουργούν σαν φίλτρα από τα τοξικά λύματα και τα φυτοφάρμακα με την καύση τους απελευθερώνουν τοξικά αέρια που μολύνουν την ατμόσφαιρα. Γι αυτό συνέστησε στους δημάρχους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην κάνουν τα στραβά μάτια στους δημότες τους προκειμένου να αποφύγουν το πολιτικό κόστος!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…