Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

0

14 εκ. ευρώ έχει στο ταμείο του ο Δήμος Ξάνθης
Απούσα ήταν η Κοινωνία Δημοτών από την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου όπως ακριβώς και από την συνεδρίαση της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πριν λίγες μέρες. Έτσι το «βάρος» της αντιπολίτευσης έπεσε στον επικεφαλής του «Συμμετέχω» κ. Σιαμπάν Μπαντάκ. Τα θέματα βέβαια ήταν τελείως διαδικαστικά ωστόσο ο κ. Μπαντάκ έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις κυρίως στο προτελευταίο από τα 7 θέματα εντός ημερησίας (τα 2 εξ αυτών αναβλήθηκαν γιατί έλειπαν οι εισηγητές) και του ενός εκτός,  που αφορούσε και την εισηγητική έκθεση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2 τριμήνου του 2018. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την οικονομική είναι ότι όπως είπε η Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών κα Σπανού ο προϋπολογισμός του α΄ εξαμήνου έχει καλύψει την στοχοθεσία και μόνο στο σκέλος των εσόδων παρελθόντων ετών έχει αρνητικό πρόσημο (-8,95), ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει και δεν δημιουργεί πρόβλημα στον προϋπολογισμό. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου ανήλθαν σε 13. 897.000 ευρώ. Επίσης εγκρίθηκαν ομόφωνα τα θέματα που αφορούσαν την συγκρότηση επιτροπών για την μελέτη του έργου της β’ φάσης του Κολυμβητηρίου και για την επιτροπή διαγωνισμού του έργου αποκατάστασης οδικού δικτύου και διαγραμμίσεων της οδού Ξάνθης – Δράμας έως το Δασικό Χωριό. Τέλος εγκρίθηκε και η διενέργεια συνοπτικού διαγωνισμού για την συντήρηση των οχημάτων του δήμου.
Μ.Ξ.

Κανένας ποτέ δεν ευθύνεται
Η καταστροφή από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική χαρακτηρίστηκε μεγάλη και η καταστροφή βιβλική. Το ότι βρέθηκαν στο έλεος της φωτιάς χιλιάδες άνθρωποι, για ακόμη μια φορά, για το ότι έχασαν τη ζωή τους 81 άτομα και αγνοούνται δεκάδες, υπάρχει ένα ερώτημα. Ποιος φταίει; Και είναι μεγάλο, εφιαλτικό το ερώτημα διότι χάθηκαν άνθρωποι, όχι δέντρα και σπίτια. «Έφυγαν» ΑΝΘΡΩΠΟΙ! Και δεν είδαμε να ευαισθητοποιείται ΚΑΝΕΙΣ, να αποδέχεται τις ευθύνες του, να ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ!  ΚΑΝΕΙΣ! Ποτέ μα ποτέ δεν το είδαμε αυτό από κυβερνητικό στέλεχος. Όλο κάποιος άλλος φταίει, το μπαλάκι πετιέται δεξιά-αριστερά και τελικά δεν ευθύνεται κανείς παρά ο αέρας, η ίδια η φωτιά, τα δέντρα, τα σπίτια, οι ίδιοι οι άνθρωποι!
-Αϊ σιχτίρ πια. Χάθηκε τελείως η ευαισθησία από κάθε καρεκλοκένταυρο της εξουσίας.
Γ.Δ.

Ούτε πόλεμος να ήταν
Εικόνες Αποκάλυψης βλέπουμε πλέον τώρα που ο ήλιος βγήκε κανονικά πάνω από τα αποκαΐδια, πάνω από τις πληγές του θανάτου που δημιούργησε η φωτιά. Εκεί όπου υπήρχε ζωή, πράσινο, κίνηση, γέλια. Τώρα υπάρχει θρήνος, πόνος μεγάλος, απορία και αγανάκτηση. Για τους νεκρούς, για την καταστροφή, για τις ευθύνες που δεν τις αναλαμβάνει κανείς ως συνήθως. Ογδόντα ένας νεκροί ως χθες, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων και τεράστιες ζημιές στις υποδομές των περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε κάποιος «ούτε πόλεμος να ήταν δεν θα είχαμε τόσους νεκρούς και τόσες ζημιές και καταστροφές». Και έχει απόλυτο δίκιο, δυστυχώς…
Γ.Δ.

Αυτό το ηλίθιο, ανίκανο κράτος
Λευκή σελίδα σε μαύρο φόντο. Λέξεις ανάκατες που τις πνίγουν, σαν κόμπος στον λαιμό, τα γεγονότα. Μικρές ιστορίες φρίκης που συνθέτουν την τεράστια εικόνα της αδιανόητης καταστροφής. Τα απανθρακωμένα μωρά στις αγκαλιές των μανάδων. Οι πνιγμένοι στον ανταριασμένο Ευβοϊκό. Οι ανήμποροι γέροντες που χάθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς. Τα φτωχά του Θεού αδέσποτα που πήγαν κατευθείαν στον Παράδεισο, γιατί δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Ο αποκαμωμένος πυροσβέστης που λύγισε στη θέα της τραγωδίας. Ο ρεπόρτερ που βάζει τα κλάματα σε ζωντανά σύνδεση, στη θέα των απανθρακωμένων σορών. Οι απεγνωσμένες εκκλήσεις συγγενών και φίλων για τους ανθρώπους τους που αγνοούνται. Η αλλόφρων αναζήτηση μέσα στα χαλάσματα. Οι επιζώντες που τρέχουν σαν τρελοί μέσα στα αποκαΐδια, μήπως εντοπίσουν κάτι που να μαρτυράει ότι ο  δικός τους άνθρωπος τα κατάφερε.
Και το κράτος, αυτό το ηλίθιο, ανίκανο, ελεεινό κράτος των μανδαρίνων, που μόνο να παίρνει ξέρει, αλλά καθόλου να δίνει. Το κράτος που δεν ζητάει συγγνώμη, αλλά ανακοινώνει μέτρα για την ανακούφιση, λέει, των πληγέντων – δεν θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ! Άντε, σοβαρά; Να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τι ακριβώς; Γι’ αυτό που δεν υπάρχει πια;  Που είναι ένας σωρός κατάμαυρων ερειπίων; Και ποιος δεν θα πληρώσει ακριβώς; Αυτός που χάθηκε στη φωτιά ή οι δικοί του που απέμειναν να θρηνούν πάνω στις στάχτες του και στις στάχτες μιας ολόκληρης ζωής;
Γ.Π.

Η φωτιά δεν καίει… τις οφειλές
Κι άλλο σοβαρό μέτρο – κι αυτό έργο που φροντίζει μόνο για την πάρτη του, αλλά όχι για τους πολίτες του. Αναστέλλεται, λέει,  επί εξάμηνο η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Τρομερό. Πραγματικά. Και τόσο φιλολαϊκό. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Ποιον να πρωτοαποθεώσω δεν ξέρω. Αυτόν ή αυτούς που το σκέφθηκαν ή αυτούς που το αποδέχθηκαν και το ανακοίνωσαν. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι την ώρα που ακόμη δεν έχει κλείσει ο κατάλογος των νεκρών της φονικής πυρκαγιάς, ο φωτεινός εγκέφαλος του αρμόδιου υπουργείου (ούτε να το κατονομάσω δεν αξίζει) σου λέει, κάτσε να σκεφθώ τι μέτρο θα πάρω να τους ανακουφίσει τους ανθρώπους που τα έχασαν όλα. Να, αυτό! Θα αναστείλω τις οφειλές που μου χρωστάνε, και τις έχω καταστήσει -εγώ!- ληξιπρόθεσμες γιατί δεν είχαν να μου τις πληρώσουν, για έξι μήνες. Έπειτα από έξι μήνες, που θα έχουν όλα ξεχαστεί (πιστεύω.:.), θα είναι έτοιμοι να ξαναπεράσουν από το ταμείο να μου τα ακουμπήσουν. Α, όλα κι όλα. Μπορεί η φωτιά να καίει ανθρώπους, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες,  όχι όμως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτές είναι ανθεκτικές ακόμη και στο πυρ το εξώτερον. Και θα μου τις δώσουν. Θέλουν, δε θέλουν – πώς θα συντηρηθώ εγώ;
Γ.Π.

Οι βαριές ευθύνες και οι θεομηνίες
Κράτος ανίκανο, κράτος της πλάκας. Που δεν μπορεί να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, να προετοιμαστεί κατάλληλα και να υλοποιήσει όσα έχει καταγεγραμμένα στο χαρτί. Κράτος που δεν μπορεί να αποτρέψει το καλοκαίρι να καιγόμαστε και το χειμώνα να πνιγόμαστε. Κι όχι μακριά, στα απάτητα βουνά. Εδώ δίπλα μας, μισή ώρα από την Ομόνοια. Τον χειμώνα χάθηκαν 26 άτομα στη Μάνδρα, από μια νεροποντή που βαφτίστηκε θεομηνία και απόρροια της… κλιματικής αλλαγής για να μην επωμιστεί το ανύπαρκτο κράτος τις βαριές ευθύνες που του αναλογούσαν. Προχθές κάηκαν δεκάδες άτομα από μια θεομηνία που βαφτίστηκε «ασύμμετρο φαινόμενο» και αέρινο «μπουρίνι» επειδή το κράτος – φονιάς, αφού δεν κατάφερε εγκαίρως να περιορίσει τη φωτιά, δεν έκανε το αυτονόητο – να απομακρύνει άμεσα τους ανθρώπους που κινδύνευαν.
Είναι νωρίς, λέει, να διερευνηθούν οι ευθύνες για το τι συνέβη. Είναι. Αλλά μην τα ρίχνουμε στον δήμαρχο της Ραφήνας πού δεν εκκένωσε τους οικισμούς που κάηκαν. Διότι ο δήμαρχος ούτε το έμψυχο υλικό διαθέτει ούτε τα μέσα. Το κράτος της πλάκας τα διαθέτει όλα αυτά..
Γ.Π.

Δεν κούνησαν ούτε δαχτυλάκι
Το κράτος- δολοφόνος. Που όλο σχέδια καταστρώνει για την αντιμετώπιση «εκτάκτων καταστάσεων» και όταν φτάνει η ώρα, η κακιά η ώρα της «έκτακτης κατάστασης», σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δεν κάνει τίποτε. Δεν κουνάει δαχτυλάκι. Πότε γιατί δεν πρόλαβε, πότε γιατί δεν είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό, πότε γιατί δεν βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες – λες και έχει κάνει συμφωνία με τις καιρικές συνθήκες να βάζουν ένα χεράκι όταν συμβαίνουν καταστροφές. Σε ένα μόνο είναι συνεπές – διαχρονικά. Να τα ρίχνει  όλα πότε στον καιρό και πότε στους πολίτες που πανικοβλήθηκαν.
Τι λες τώρα; Σοβαρά; Πανικοβλήθηκαν, ε; Και είναι πανικός κακός σύμβουλος; Έμ βέβαια,. κύριε μανδαρίνε μου, άμα κάθεσαι στην αναπαυτική καρέκλα του υπουργικού σου γραφείου και παρακολουθείς αμέτοχος, φυσικά και μπορείς να κρίνεις τι κακό πράγμα είναι ο πανικός. Άμα έχεις όμως τη φωτιά να σε κυνηγάει, έλα να σε δω πώς καταπολεμάς εσύ τον πανικό…
Γ.Π.

Από τον Πολύδωρα στον Τσίπρα
Από τον Βύρωνα Πολύδωρα έως τον Αλέξη Τσίπρα και από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στις ακόμα φονικότερες πυρκαγιές του 2018 το μόνο κοινό που εντοπίζεται είναι η αναφορά περί «ασύμμετρης απειλής» που πάει να καλύψει την ανικανότητα των δύο κυβερνήσεων (Καραμανλή-Τσίπρα).
Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την πρώτη σύσκεψη που έγινε με τους αρμόδιους υπουργούς του, αναφέρθηκε σε «ασύμμετρα φαινόμενα», κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Βύρωνα Πολύδωρα που η απόδοση ευθυνών σε «ασύμμετρες απειλές»  και στον «στρατηγό άνεμο» είχε προκαλέσει τη θυμηδία μέσα στη μεγάλη τραγωδία. Τότε βέβαια, το 2007, ο κ. Τσίπρας  δεν συμφωνούσε με τις «ασύμμετρες απειλές» και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει έναν εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».
Με τα δικά του λόγια από το παρελθόν, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την απάντηση για τις ασύμμετρες απειλές που επικαλείται σήμερα. Δυστυχώς και το 2007 στο 2018, η αιτία της τραγωδίας
είναι η ίδια: η ανικανότητα των κυβερνώντων. Ίδιες είναι μοιραία και οι δικαιολογίες τους… 

Ο Σύλλογος Γυναικών των Αβδήρων συντρέχει τους πυρόπληκτους
Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Στο τριήμερο πένθος συμμετέχουν άπαντες. Στο πλαίσιο αυτό  αναβλήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις αυτών των ημερών. Για παράδειγμα σήμερα, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, Πολιούχου Αγίας των Αβδήρων ήταν η κεντρική εκδήλωση με την συναυλία της Γλυκερίας στα Άβδηρα που αναβλήθηκε για την Δευτέρα αλλά και την Παρασκευή η μουσική εκδήλωση στον  αρχαιολογικό χώρο. Μόνο οι θρησκευτικές εκδηλώσεις των Δημοκριτείων τελούνται κανονικά όπως ο Αρχιερατικός εσπερινός και η περιφορά της εικόνας (χθες Τετάρτη) και η λειτουργία και το κουρμπάνι σήμερα. Να σημειώσουμε πως ο Σύλλογος Γυναικών Αβδήρων όπως κάθε χρόνο έχει ετοιμάσει το παραδοσιακό ψωμί της Γαίας. Όπως ανακοίνωσαν οι Γυναίκες τα έσοδα από την πώληση του ψωμιού θα δοθούν στους πυρόπληκτους της Αττικής. Μια πράξη Αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που υποφέρουν.
Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…