Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

0

Φωτεινά μυαλά…
Μια πρωτιά στις φετινές υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών είχε το ΔΠΘ και συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Η Διπλωματούχος Μηχανικός από το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και υποψήφια διδάκτορας στο ίδιο τμήμα Βασιλική Μπαλάσκα συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία απ’ όλους όσους έλαβαν υποτροφίες! Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής είναι: «Ανάπτυξη μεθόδων σημασιολογικής χαρτογράφησης και ο ρόλος τους στη ρομποτική (Development of semantic mapping methods and their role in robotics)» με επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Αντώνιο Γαστεράτο. Φωτεινά μυαλά που ανοίγουν δρόμους στην επιστήμη και στην τεχνολογία, δημιουργώντας ένα νέο μέλλον για την ανθρωπότητα.
Είναι η ελπίδα για το αύριο της πατρίδας μας με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν και θα δουλέψουν εδώ… Γιατί είναι μεγάλη πληγή το Brain Drain.
Μ.Ξ.


«Έφυγε» ο Νίκος Δερμενούδης
Η γειτονιά μας και η Ξάνθη έχασε προχθές έναν νέο, δημιουργικό άνδρα, τον Νίκο Δερμενούδη, αντιστράτηγο εν αποστρατεία της Αστυνομίας. Ο Δερμενούδης υπηρέτησε με επάρκεια και ήθος την ΕΑΣ από διάφορες θέσεις πάντα με επιτυχία και προσφορά. Η μοιραία καρδιακή προσβολή τον «χτύπησε» στην οδό Καραολή. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο αλλά τελικά δεν άντεξε. Ήταν 64 χρόνων.
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Έφυγε ένας δημιουργικός άνθρωπος, φιλικός προς όλους. Καταγόταν από τον Έβρο αλλά ζούσε στην πόλη μας πολλά χρόνια.
Γ.Δ.


Έχασε τη μάχη ο Μαρίνος
Ένας φίλος από τα παλιά, ο αγαπητός σε όλους Μαρίνος Δημητρίου, έχασε την Τρίτη τη μάχη που έδινε εδώ και λίγο καιρό με τον καρκίνο. Σε ηλικία 67 χρόνων, ο έντιμος και αγωνιστής Μαρίνος, μας άφησε. Φίλους, συγγενείς, οικείους.
Ο Μαρίνος υπήρξε υπάλληλος της ΔΕΗ, διακρίνονταν για την ευγένειά του, το ήθος και την αγάπη του για την Ξάνθη. Παιδί του συνοικισμού του Γυμναστηρίου, από νωρίς μπήκε στον αγώνα της ζωής. Ήταν στην πορεία του δοτικός, ενημερωμένος, κομψός και είχε μόνον φίλους. Στην σύντροφό του Όλγα και στα παιδιά του, εκφράζουμε τη βαθειά μας λύπη για την απώλεια του ξεχωριστού Μαρίνου που θα μας λείψει η παρουσία του και ο λόγος του.
Φίλε Μαρίνε, καλό σου ταξίδι. Έφυγες, δυστυχώς, νωρίς.
Γ.Δ.


Δίκη Π. Φύσσα
Θέτω το ερώτημα: Εάν είσαστε διάδικος σε μια δίκη από την πλευρά του θύματος και είχατε προσφύγει στη Δικαιοσύνη, πόσο χρόνο θα είχατε την υπομονή, την αντοχή και την ψυχική δύναμη να περιμένετε να ολοκληρωθεί η δίκη; Σίγουρα όχι πέντε ή και παραπάνω από ότι δείχνουν για την υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής.
Και δεν έχει σημασία ποιος είναι ο δολοφόνος, αλλά η διάρκεια της δίκης. Η οποία συμπλήρωσε ήδη πέντε χρόνια και άγνωστο πόσα ακόμη θα χρειαστούν!
Αυτό σίγουρα δεν είναι απονομή Δικαιοσύνης. Είναι ένα μαρτύριο, μια δοκιμασία. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Ο νόμος πρέπει να είναι αμείλικτος. Η δίκη των δολοφόνων του Φύσσα πρέπει αν τελειώσει το ταχύτερο και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Γ.Δ.


Ακροδεξιός είναι αυτός που…
Ο ακροδεξιός φαίνεται πρωτίστως από τις πράξεις του και λιγότερο από τα λόγια του. Ακροδεξιός λοιπόν είναι αυτός που μέσα σε τέσσερα ολόκληρα χρόνια εξουσίας, δεν έκανε το παραμικρό για να τελειώσει αυτό το αίσχος της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Ακροδεξιός δεν είναι αυτός που λέει να προσέχουμε τα σύνορα μας ώστε να μην είναι η χώρα «μπάτε σκύλοι αλέστε». Ακροδεξιός είναι αυτός που ενώ είχε τριάμισι χρόνια να οργανώσει το κράτος για την υποδοχή των προσφύγων, διασπάθισε τα ευρωπαϊκά δισεκατομμύρια και κατέληξε να φτιάξει το εθνικό όνειδος που ονομάζεται Μόρια.
Ακροδεξιός είναι αυτός που επιδιώκει με νύχια και με δόντια τη δημιουργία ενός αυτόνομου και δυνατού ακροδεξιού κόμματος, στα πρότυπα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε ηγεμονία μιας μειοψηφικής «αριστεράς», ανεξαρτήτως αν έτσι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
Ακροδεξιός είναι αυτός που χρησιμοποιεί την σιδηρά πυγμή του κράτους και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της πολιτείας επιλεκτικά, δίχως ισοτιμία προς όλους. Ακροδεξιός είναι αυτός που έχει συνειδητή πολιτική την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, για να φέρει στην θέση της την διπολική κοινωνία των «πολύ πλούσιων εχθρών» και των «πολύ φτωχών πελατών».
Η ακροδεξιά δεν βρίσκεται εκεί που δείχνουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Βρίσκεται μέσα στις πολιτικές τους…
Δ.Κ.


Δυο δρόμοι- δυο Ελλάδες
Η ΔΕΘ ολοκληρώθηκε και μπορούμε πλέον να κρίνουμε το λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στο λόγο και κυρίως τις πράξεις του Αλέξη Τσίπρα. Δυο κατευθύνσεις, δυο προορισμοί εκ διαμέτρου αντίθετοι. Ποιον θα πάρουμε; Ποιον θ’ αφήσουμε;
Παρατηρούσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον λόγο του. Αναρωτιέμαι, αν ζητούμενο μας είναι «η επικοινωνία» ή η κατεύθυνση της κοινωνίας. Μια κοινωνία που ζει, κάτι χειρότερο του θανάτου. Βρίσκεται σε κώμα. Τον ακούω να θέτει τους στόχους του, πίσω από τους στόχους διαφαίνεται ότι υπεύθυνα άκουσε την κοινωνία, εργάστηκε, διαβουλεύτηκε με γνώστες, έχει μια σειρά. Όμως, πάνω και πέρα απ΄ όλα, αυτό που είναι ευεργετικά διακριτό είναι, ότι ίσως ξερίζωσε την πρώτη τραγική μας παθογένεια.
Χαρισματικός δεν είναι ο ψεύτης, δεν είναι ο ανεύθυνος που ξεπετάει στόχους εν γνώσει του ότι δεν μπορεί να τους τηρήσει, αλλά έχει το ταλέντο να τα μπαλώσει. Χαρισματικός δεν είναι ο ταχυδακτυλουργός που μας περιπαίζει. Δεν είναι ο λαϊκιστής που μας κλείνει το μάτι και στιγμιαία μας ξεπετάει στα ουράνια. Χαρισματικός είναι αυτός που θα μας περπατήσει επιτέλους σε μια, όχι καμένη γη. Να θυμάστε, τα δράματα μας τα μοίρασαν οι «χαρισματικοί».
Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε την τύχη μας σε μεθοδικούς, που σεβόμενοι τις πληγές της κοινωνίας μας, ελπίζουμε να πράξουν το καλύτερο εφικτό.
Ρ.Β.


Νέα χαρτονομίσματα
Πριν τα χαρούμε και χρησιμοποιήσουμε πολύ τα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, σύντομα θα τεθούν σε κυκλοφορία τα νέα ίδιας αξίας ευρώπουλα. Μόνο που και πάλι σαν χαρτονομίσματα αξίας λίγοι θα τα χρησιμοποιούν συχνά. Εδώ έχουμε ξεχάσει και το χρώμα τους. Τέλος πάντων, ελπίζουμε να τα πάρουμε στα χέρια μας όσο γίνεται περισσότερο…
Γ.Δ.


Ο Καψώχας μίλησε…
Από επαγγελματική διαστροφή ενίοτε τα απογεύματα παρακολουθώ την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» στην ΕΡΤ με τους δημοσιογράφους κυρία Κ. Ακριβοπούλου και Καψώχα Σωτήρη.
Όμως οι παρουσιαστές της εκπομπής προχθές, ξεπέρασαν κάθε όριο δεοντολογίας. Ο Σ. Καψώχας σχολίασε και ανέφερε παρομοιάζοντας τον Κυρ. Μητσοτάκη με τον δικτάτορα Μουσολίνι!
Έτσι, η Ν.Δ. αποφάσισε να «κόψει» την ΕΡΤ, δηλαδή να μην πηγαίνουν βουλευτές και στελέχη της στα πάνελ των εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης.
Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει σε ανακοίνωση ότι «μετά το σχόλιο του δημοσιογράφου της ΕΡΤ που παρομοίασε χθες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον δικτάτορα Μουσολίνι, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε αμέσως ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία της ΕΡΤ (Κωστόπουλο, Ταλαμάγκα και Τσούτσια), όπως και τον επικεφαλής τους Νίκο Παππά, προειδοποιώντας τους για τελευταία φορά ότι έχουν εξευτελίσει τη δημόσια τηλεόραση με τη χυδαία προπαγάνδα τους».
Γ.Δ.


Υπάρχει και συνέχεια
Στο μεταξύ, στο πειθαρχικό παραπέμπει η ΕΣΗΕΑ τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Σωτήρη Καψώχα για τα όσα είπε κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:  « Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει τη χρήση προσβλητικών σχολίων και ακραίων χαρακτηρισμών στο δημόσιο λόγο από μέλη της, κυρίως όταν βάλλουν κατάφωρα εναντίον των δημοκρατικών αξιών και της αξιοπρέπειας, τόσο των θεσμικών παραγόντων όσο και των απλών πολιτών. Για το λόγο αυτό και με αφορμή το σχολιασμό της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από δημοσιογράφο στην ΕΡΤ, δηλώνει, για μια ακόμη φορά, ότι η τήρηση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υποχρέωση και αυτοδέσμευση, οι οποίες περιφρουρούν το κύρος και την αξιοπιστία του έργου μας.»
Και συνεχίζει η ΕΣΗΕΑ: «Η μετάδοση της είδησης και ο σχολιασμός των γεγονότων είναι καθήκον των δημοσιογράφων, όμως, πρέπει να γίνονται με αίσθημα ευθύνης, σε πλαίσιο ευπρέπειας και δεοντολογίας. Εξάλλου το άρθρο 1 εδ. δ΄του Κώδικα ρητά αναφέρει: ‘’Ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτιστικές απόψεις ή πεποιθήσεις του’’. Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι ο σεβασμός των αρχών του Κώδικα Δεοντολογίας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Η υπόθεση διαβιβάζεται προς διερεύνηση στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ».
Γ.Δ.


Ας γιορτάσουμε μαζί
Ενώ λοιπόν προγραμματίζεται και προετοιμάζεται να γιορτάσει ενιαία με διάφορες εκδηλώσεις τα εκατό χρόνια ελευθερίας η Ξάνθη, εμφανίστηκαν κάποια σύννεφα. Αρχή βέβαια είναι ακόμη της όλης δράσης. Θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις, θα υπάρξουν κι άλλες προτάσεις, θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από αλλού και σίγουρα το πλάνο θα έχει αλλαγές. Σημασία έχει όμως πέρα από τα οργανωτικά, ότι οφείλουν όλοι να αντιληφθούν πως ο εορτασμός του αιώνα ελευθερίας της Ξάνθης θα πρέπει να είναι κοινός. Με τη συμμετοχή όλων. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, θα είναι ένα σοβαρό λάθος για το οποίο θα φταίνε οι εγωισμοί και μόνον αυτοί. Και με εγωισμούς δουλειές με επιτυχία δεν γίνονται.
Και η γιορτή αυτή, η μεγάλη Γιορτή των εκατό χρόνων Ελεύθερης ζωής της Ξάνθης, δεν πρέπει να υποβαθμιστεί και εν τέλει ευτελιστεί από εγωισμούς απ’ όπου κι αν προέρχονται. Υπάρχει χρόνος για σύνθεση και συνεννόηση.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …