Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

0

Όλα ανοιχτά για την Περιφέρεια
Η συνάντηση των Περιφερειακών στελεχών της Ν.Δ. ολοκληρώθηκε στα γραφεία, εκφράστηκαν οι απόψεις των περισσότερων και το πλέον σίγουρο από την συνάντηση είναι ότι απουσιάζει η σύμπνοια. Η «γαλάζια» παράταξη στην Περιφέρεια, μάλλον δύσκολα θα βρει τον κοινό βηματισμό της. Παρά την τρίωρη συνάντηση «άσπρος καπνός» δεν βγήκε.
Η υπόθεση στα χέρια του Μητσοτάκη για να βρει αυτός τη λύση. Μια λύση δύσκολη διότι το γυαλί έχει ήδη ραγίσει και η επανασυγκόληση είναι δύσκολη έως αδύνατη.
Από την άλλη, υπάρχει η πλειοψηφούσα άποψη των μελών που δεν επιθυμούν επικεφαλής τον Μέτιο, κι αυτό είναι το πλέον δύσκολο διότι πρόκειται για επιφανή στελέχη.
Γ.Δ.


Εγκατάλειψη της Σταυρούπολης
Η φωνή διαμαρτυρίας ήρθε από την Σταυρούπολη. Από κάτοικο της περιοχής που τηλεφώνησε στην εφημερίδα μας για να εκφράσει τα παράπονά της για την εγκατάλειψη απ’ όλους, κυρίως όμως από το δήμο. Μίλησε με πικρία για υποβάθμιση, για τη φθίνουσα πορεία της ευρύτερης περιοχής αλλά και την απουσία του δήμου. Είναι όντως θλιβερό ν’ ακούει κανείς τέτοιες απόψεις. Ν’ακούει για απουσία κι αυτού του δήμου πλέον που άλλα έλεγε και άλλα πράττει. Μας μίλησε η κυρία για τα σκουπίδια, για την όλη εικόνα που θυμίζει παρακμή και τίποτε θετικό δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
«Γράψτε κάτι», είπε τελειώνοντας, «ίσως γίνει κάτι, τα αυτονόητα τουλάχιστον», και έκλεισε.
Γ.Δ.


Καταγωγή από τη Σταυρούπολη
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη από την κυβέρνηση η κυρία Σακελαροπούλου. Αυτή η είδηση. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια. Η μητέρα της κ. Σακελαροπούλου έχει καταγωγή από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Μάλιστα ο πατέρας της, ήταν δικαστής επίσης, αντιπρόεδρος στον Άρειο Πάγο. Τον θυμούνται οι κάτοικοι, οι παλιοί, της Σταυρούπολης που ερχόταν οικογενειακώς στην περιοχή για διακοπές. Τέκνο της περιοχής λοιπόν και σίγουρα αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τους Σταυρουπολίτες.
Γ.Δ.


Άνθρωποι ήταν
Η κοινωνία αρχικά σοκαρίστηκε. Το σοκ ακολούθησε το «γιατί τέτοιο έγκλημα;». Το ιστορικό είναι ότι τρεις νέες γυναίκες βρέθηκαν με κομμένους λαιμούς το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης στην περιοχή του Πραγγίου στον Έβρο. Από τη στιγμή της αποτρόπαιης αποκάλυψης ξεκίνησαν οι έρευνες της αστυνομίας και τα αυθαίρετα συμπεράσματα διάφορων κύκλων. Ως ένα βαθμό η αυθαιρεσία αυτή έχει την αιτιολογία της. Κι αυτό διότι δεν ακολούθησε, μέρες τώρα, μια υπεύθυνη ενημέρωση από πλευράς της Αστυνομίας, Ιατροδικαστή ή άλλου τέλος πάντων αρμόδιου κρατικού οργάνου που εμπλέκεται στην υπόθεση. Από τη δολοφονία και μετά των τριών γυναικών επικρατεί ένας πέπλος μυστηρίου. Καμία διευκρίνιση, καμία εξήγηση τι ακριβώς έγινε, καμία πληροφορία για την δολοφονία τριών ανθρώπων, καμία ενημέρωση που βρίσκεται η πορεία των εξετάσεων, εάν βγήκαν συμπεράσματα. Τίποτε!  Άνθρωποι ήταν διάβολε…
Γ.Δ.


Λίγη σοβαρότητα…
Κάθε φορά που έχουμε εκλογές, οποιασδήποτε κατηγορίας αλλά περισσότερο με τις Αυτοδιοικητικές, οργιάζει ένα φαινόμενο. Αυτό με τα ονόματα. Ονοματολογικός παροξυσμός. Ρίχνονται στον αέρα διάφορα ονόματα, έτσι στο άσχετο, μόνο και μόνο για να γίνει κάποιος ντόρος. Οι συζητήσεις στα καφέ και οι εκεί χαβαλέ αναφορές, μεταφέρονται στη συνέχεια σαν πιθανότητες. Το φαινόμενο είναι κυρίως ξανθιώτικο. Τέτοια έξαρση ονοματολογικού φαινομένου δεν έχουμε αλλού. Όμως όλο αυτό το πανηγύρι ονομάτων, έτσι στον αέρα χωρίς ίχνος αλήθειας, δείχνει κάτι. Ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας. Απ’όλους. Τόσο από τους ποικίλους δημοσιογραφούντες όσο και από τους ίδιους τους «υποψήφιους». Που μεταξύ καφέ και ουίσκι μπουρδολογούν πειράζοντας ο ένας τον άλλον ως πιθανό «υποψήφιο».
Όσο είναι καιρός ακόμη, όλη αυτή η κωμική πλευρά της υπόθεσης να σταματήσει. Διότι τέτοιες ανεύθυνες λειτουργίες γίνονται αιτία και αφορμή σοβαροί άνθρωποι να μην θέλουν ν’ασχοληθούν με τα κοινά.
Γ.Δ.


Δύσκολη η απόφαση Μητσοτάκη
Η υπόθεση όμως της λήψης της τελικής απόφασης δεν είναι τόσο εύκολη για τον Κυρ. Μητσοτάκη διότι η διάσπαση ήδη έχει επέλθει και εννοούμε στον ψυχικό τομέα. Κι αυτό, διότι οι μισοί σύμβουλοι, σχεδόν, δεν στηρίζουν Μέτιο.  Κι αυτό σίγουρα είναι ένα σοβαρό θέμα. Πώς, με ποια διάθεση για αγώνα θα κατέλθουν αυτοί οι άνθρωποι για να τρέξουν να ενδιαφερθούν για την εκλογή τους όταν δεν θα το κάνουν με την καρδιά τους; Από την άλλη, παρουσιάστηκε και ένα ακόμη θέμα της πιθανής υποψηφιότητας του Δημήτρη Πέτροβιτς, Αντιπεριφερειάρχη από τον Έβρο.
Όλα τα παραπάνω αλλά και όσα συζητήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων και των Αυγενάκη, Κακλαμάνη, Νέζη και Γαϊτάκη, αντί να «καθαρίσουν» την ατμόσφαιρα την έκαναν πιο σύνθετη. Εκεί λοιπόν που η Ν.Δ. θεωρητικά θα έκανε περίπατο στις Περιφερειακές εκλογές, τελικά τα πράγματα μπερδεύτηκαν πάρα πολύ. Τόσο, που χρειάζεται τη λύση να δώσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Η οποία δε λύση, θα φανεί εάν και κατά πόσο θα βοηθήσει στο να ηρεμήσουν τα πράγματα ή να γίνουν χειρότερα.
Γ.Δ.


Η «υποψηφιότητα» Λύρατζη
Μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο θα δεχόταν κανείς που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, την υποψηφιότητα για δήμαρχος Ξάνθης του αγαπητού και συμπαθούς κατά τα άλλα Πασχάλη Λύρατζη. Αυτό το σύστημα παραγωγής υποψηφίων είναι για γέλια. Πολλώ μάλλον όταν ο Λύρατζης για να φθάσει να αποφασίσει να εκτεθεί ως υποψήφιος δήμαρχος αφού καταφέρει να «στήσει» συνδυασμό, θα είχε απαραιτήτως πάρει την έγκριση του Αλ. Κοντού. Πράγμα που αυτομάτως θα σήμαινε ότι ο Κοντός πως είχε αποφασίσει να ασχοληθεί εκ νέου με τις υποψηφιότητες των δημοτικών εκλογών, πράγμα που θα το αποφύγει. Θα στηρίξει τους όποιους υποψήφιους της Ν.Δ., αλλά πέραν τούτου ουδέν.
Άρα, μόνος του ο Λύρατζης δεν θα είναι υποψήφιος καθώς γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να φτιάξεις συνδυασμό. Εξάλλου ο Λύρατζης γνωρίζει ότι είναι κατάλληλος για δεύτερο «βιολί». Είναι έξυπνος και δεν κάνει γκάφες. Θα συνταχθεί με τον Δημαρχόπουλο και μόνον μ’αυτόν. Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες.
Γ.Δ.


Παραίτηση Κοτζιά
Όντως έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η παραίτηση Κοτζιά. Ο υπουργός Εξωτερικών, πρώην πλέον, θεώρησε τον εαυτό του θιγμένο από τη σύγκρουση με τον έτερο συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τη μη στήριξή του από τον πρωθυπουργό και τα βρόντηξε κι έφυγε. Ο Νίκος Κοτζιάς συμμετείχε στην κυβέρνηση όπως και άλλοι δύο βουλευτές, Τόσκας και Γεννιά, μέσω της πολιτικής κίνησης «Πράττω». Συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια με τον πρωθυπουργό χωρίς πρόβλημα και αποτέλεσε μάλιστα τον ιθύνοντα νου στην επιθυμία Τσίπρα να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό ζήτημα.
Το τι θα πράξουν Κοτζιάς και οι δύο βουλευτές του από δω και πέρα είναι άγνωστο και μη προβλέψιμο. Στο πολιτικό παιγνίδι εξάλλου πάντα υπάρχουν εκπλήξεις και απρόβλεπτες εξελίξεις. Το γενικό κλίμα είναι σε ένταση, η πικρία Κοτζιά δεδομένη που δεν στηρίχτηκε από τον Τσίπρα και κάθε ενέργεια πιθανή.
-Οψόμεθα λοιπόν.
Γ.Δ.


Στην Κίνα θα φτιάξουν τεχνητό φεγγάρι για να φωτίζουν τις πόλεις στους!
Μόνο οι Κινέζοι θα μπορούσαν να το σκεφθούν αυτό! Κινεζική πόλη σχεδιάζει ένα τεχνητό φεγγάρι για να αντικαταστήσει τα φώτα των δρόμων! Πρόκειται για την πόλη  Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο εκεί δήμαρχος για να φωτίσει από ψηλά την πόλη θα εκτοξεύσει ένα δορυφόρο σε ρόλο τεχνητού φεγγαριού. Το τεχνητό φεγγάρι, που θα ενισχύσει το φυσικό νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης και ίσως καταστήσει περιττό το συμβατικό φωτισμό των δρόμων, θα μπορεί να φωτίσει μια περιοχή διαμέτρου δέκα έως 80 χιλιομέτρων.
Ο δορυφόρος-φεγγάρι, σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το 2020!
Τι να λέμε (και να κλαίμε)  λοιπόν εμείς στην Ξάνθη που έχουμε ολόκληρες  γειτονιές σκοτεινές και περιμένουμε από την τεχνική υπηρεσία του δήμου να αλλάξει τις λάμπες!
Ότι ζούμε στον …Μεσαίωνα!
Μ.Ξ.


Τίποτα δεν θυμίζει την Περιφερειακή Αναγέννηση του Γ. Παυλίδη
pavlidis nikiΕίναι αδιαμφισβήτητο ότι και μόνο που ο Αυγενάκης και ο Κακλαμάνης κάλεσαν  τους συμβούλους της Περιφερειακής Αναγέννησης να εκφραστούν χωρίς την παρουσία του Μέτιου είναι μια νίκη αυτών που πιστεύουν ότι η υποψηφιότητα Μέτιου είναι αδύναμη και ο ίδιος ανεπαρκής. Είναι επίσης  και μια απόδειξη ότι κερδίζει έδαφος η άποψη πως το πιο σημαντικό για έναν επικεφαλής  είναι να έχει αποδοχή πρώτα από την παράταξή του και από την τοπική κοινωνία κι αυτό δεν το ορίζουν τα γραφεία των κομμάτων. Ουδείς θα αμφισβητούσε τον κ. Μέτιο αν δεν μετέρχονταν τα μέσα που μετήλθε για να εκλεγεί κι αν στη συνέχεια δεν δημιουργούσε αυτές τις ενδοπαραταξιακές ρήξεις με αποτέλεσμα να φύγουν τόσοι σύμβουλοι και να ανεξαρτητοποιηθούν. Ουδείς επίσης θα τον αμφισβητούσε αν είχε να προβάλλει ένα έργο και όχι λόγια για έργα…
Τώρα αναγνωρίζεται πιο πολύ από κάθε άλλη φορά η πολιτική εμβέλεια του ιδρυτή της «Περιφερειακής Αναγέννησης» Γ. Παυλίδη. Ο κ. Μέτιος είναι πολύ …Μέτ(ρ)ιος για να την εκφράσει!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …