Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα ΣΕΚΑΠ: «Αιμοδότης» στην οικονομία της Ξάνθης

ΣΕΚΑΠ: «Αιμοδότης» στην οικονομία της Ξάνθης

0
sekap001-empros

Παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο της Ξάνθης έρευνα – μελέτη της Deloitte για το προφίλ και το οικονομικό – κοινωνικό αποτύπωμα της καπνοβιομηχανίας

 

Στηρίζει την καπνοκαλλιέργεια του νομού και της ΑΜΘ – Δίνει δουλειά σε 190 νοικοκυριά της Ξάνθης και 466 εκ. φόρους στο κράτος!

Μήνυμα Μωραΐτη για το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ: «Για την ουρά μη χάσουμε τον γάιδαρο…»

 

 

 

 

Το προφίλ της ΣΕΚΑΠ καθώς και το κοινωνικό – οικονομικό της αποτύπωμα σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο σε συνδυασμό με τα παραγόμενα οφέλη σε όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητάς της, καταγράφονται σε μια έρευνα της Deloitte, η οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Ξάνθης κ. Στέλιο Μωραΐτη. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, εγκαινιάζοντας τη νέα πιλοτική πρωτοβουλία της νέας διοίκησης να παρουσιάσει στο κοινό τις μεγάλες εταιρείες της Ξάνθης.

Τι προσφέρει η ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη

Το σκεπτικό της έρευνας είναι να καταδείξει τι προσφέρει η ΣΕΚΑΠ σ’ ένα τόπο με ανεργία στα 30, 2% – το υψηλότερο ποσοστό στην ΑΜΘ – όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι στα 23,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σ’ ένα νομό με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 9.549 ευρώ όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά είναι στα 16.214 ευρώ. Σ’ έναν νομό που έχει αποβιομηχανιστεί και βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό δεδομένου από ότι από τους 10.000 βιομηχανικούς εργάτες που είχε πριν 10 χρόνια υπερκαλύπτοντας την ανεργία του και προσφέροντας δουλειά και στους γειτονικούς , έφτασε να μετρά 2.500 εργατικά χέρια!

Μήνυμα Μωραΐτη για το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ: «Για την ουρά μη χάσουμε τον γάιδαρο…»

Η επιλογή της ΣΕΚΑΠ – όπως υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μωραΐτης – δεν ήταν τυχαία. Απαντώντας σε σχετική ερώτησή του «Ε» είπε χαρακτηριστικά: «Επιλέξαμε την ΣΕΚΑΠ για να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει αν συμβεί κάτι κακό στην μεγάλη καπνοβιομηχανία του νομού μας που είναι πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Η έκθεση θα σταλεί σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες. Θα ενημερώσουμε τους πάντες… Για την ουρά μη χάσουμε τον γάιδαρο!» , είπε με νόημα ο κ. Μωραΐτης. Υπενθυμίζουμε ότι εντός του Φεβρουαρίου (σύμφωνα με ενημέρωση που έχουν οι εργαζόμενοι στην ΣΕΚΑΠ) αναμένεται η απόφαση του Εφετείου Θράκης στην προσφυγή της ΣΕΚΑΠ για αναστολή της άμεσης καταβολή του προστίμου των 38 εκ. ευρώ έως ότου εκδικαστεί από το ΣτΕ. Στην παρουσίαση ήταν παρόντες οι πρόεδροι των σωματείων, Κώστας Γαβριηλίδης και Δημήτρης Σαμαράς καθώς επίσης και εκπρόσωποι της διοίκησης της εταιρίας. Παρόντα επίσης ήταν μέλη του Διοικητικού συμβούλιου του ΕΒΕ Ξάνθης.

ΣΕΚΑΠ: Στηρίζει την καπνοκαλλιέργεια του νομού και της ΑΜΘ – Δίνει δουλειά σε 190 νοικοκυριά της Ξάνθης και 466 εκ. φόρους στο κράτος!

Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte:Η ΣΕΚΑΠ, μέσω της αλυσίδα αξίας που συντηρεί, συμβάλει σε μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες για την οικονομία και την τοπική κοινωνία. Στηρίζει τους τοπικούς καλλιεργητές καθώς σημαντικό μέρος των προμηθειών

καπνού αφορούν ελληνικές ποικιλίες, 40% εκ των οποίων προέρχεται από την Ξάνθη (3.000 εκ. τόνοι από την Ξάνθη, 20 εκ. τόνοι από την ΑΜΘ όταν η συνολική παραγωγή πανελλαδικά είναι στους 67 εκ. τόνους).

Συνεισφέρει στο δημόσια έσοδα. Κατέβαλε €466 εκατ. σε δημόσια έσοδα την τελευταία 5ετία, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ο

οποίος και προπληρώνεται από την ΣΕΚΑΠ ανεξαρτήτως αγοράς από

τον τελικό καταναλωτή. Επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη: Κάθε €1 σε Έλληνες προμηθευτές αποδίδουν:

  • x€1,6 σε αμοιβές προσωπικού
  • X€3,9 παραγόμενου προϊόντος
  • x€1,9 προστιθέμενης αξίας
  • x€28 δημοσίων εσόδων

Συνολικά συντηρεί 330 θέσεις εργασίας ετησίως κι έχει καταβάλει 25,8 εκ. ευρώ μισθούς σε μια 5ετία. Δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας για το εμπόριο καθώς συνεργάζεται με +100 διανομείς σε όλη την Ελλάδα, στους 34% εκ των οποίων έχει μερίδιο αγοράς καπνού άνω του 50%. Ενισχύει τις εξαγωγές και τα τελωνειακά έσοδα καθώς τροφοδοτεί την οικονομία με €63 εκατ. από εξαγωγές μεταξύ 2013 και 2017 και συνεισφέρει περίπου 70% των εσόδων του τελωνείου Ξάνθης. Κατέχει το 20% σε μερίδια στην εγχώρια αγορά. Στη έκθεση επίσης αναφέρεται: Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975 στην Ξάνθη με στόχο να ενισχύσει τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής και να αξιοποιήσει τα προϊόντα τους προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Με εγκαταστάσεις στην πόλη της Ξάνθης (56.500 τ.μ. ) και παράδοση 43 ετών στην παραγωγή υψηλής ποιότητας και καινοτόμων τσιγάρων, η ΣΕΚΑΠ αποτελεί μια εκ των βασικών πυλώνων της καπνοβιομηχανίας στη χώρα. Από τη λειτουργία της επωφελείται πλειάδα επιχειρήσεων και καλλιεργητών ως μέρος της αλυσίδας αξίας που συντηρείται στην Ελληνική οικονομία. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως μέσω αναλύσεων που βασίζονται στην αλληλεξάρτηση οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι επιφέρει ιδιαίτερα πολλαπλασιαστικά οφέλη και πως έχει ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα στο τόπο μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…