Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

0

Αξιοπρεπείς αμοιβές
Περιμένουμε να δούμε να στελεχώνονται τα Νοσοκομεία της χώρας με γιατρούς. Και μάλλον θα περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμη. Κι αυτό, διότι με τις περικοπές που θα γίνουν στις αποδοχές τους θα προβληματιστούν να μείνουν και οι ελάχιστοι νέοι που θα προτιμήσουν να πάνε να δουλέψουν στα νοσοκομεία.
Είναι απαράδεκτο ένας γιατρός να αμείβεται πολύ λιγότερο από έναν απλό εργαζόμενο σε ΔΕΚΟ ή σε Νομαρχία ακόμη! Με τέτοιους εξευτελιστικούς μισθούς, γιατρούς στα νοσοκομεία μην περιμένουμε να δούμε πλέον, διότι οι νέες περικοπές θα φτάσουν το 40%!
Γι’αυτό φεύγουν οι γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία προς τα ιδιωτικά ιδρύματα ή το εξωτερικό.
Γ.Δ.


Πάλι ο Βαρουφάκης
Νάτος ο Βαρουφάκης πάλι. Και ιδού γιατί: Ο Γιάννης Βαρουφάκης ανακοίνωσε το όνομα του εν Ελλάδι κόμματός του και αυτό θα είναι ΜέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής). Ως γνωστόν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει ιδρύσει με άλλους ευρωπαίους πολίτες το κίνημα DiEM25. Τώρα αποφασίζει την κάθοδο του στον ελληνικό πολιτικό στίβο. «Έχουμε λευκό καπνό! Το κόμμα του DiEM25 στην Ελλάδα βαπτίστηκε από τα μέλη του κινήματός μας, με τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας, έναν μήνα σχεδόν πριν από την Ιδρυτική Συνδιάσκεψη (Δευτέρα 26η Μαρτίου στην Αθήνα). Όπως  συμβαίνει με όλες τις μεγάλες μας αποφάσεις, στην ψηφοφορία συμμετείχαν μέλη μας απ’ όλη την Ευρώπη» ανέφερε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι τρίπτυχο του νέου κόμματος θα είναι ο ευρωπαϊκός διεθνισμός, ο οικονομικός ορθολογισμός και η κοινωνική απελευθέρωση.


7ο Θερινό Σχολείο Δημοσιογραφίας
Το 7ο Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία διοργανώνει το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (φορέας υποδοχής), στα Χανιά της Κρήτης, από 20 έως 29 Ιουλίου 2018.


Από τις πρώτες Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές πριν ακόμη ξεκινήσουν οι Καρναβαλικές. Ο τίτλος αυτής «Ορφικά» (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Τουρκικές προκλήσεις τώρα και στον Έβρο…
Κορυφώνεται η προκλητικότητα των γειτόνων μας. Μετά τον εμβολισμό του δικού μας λιμενικού σκάφους στα Ίμια που λίγο έλειψε να έχουμε «θερμό» επεισόδιο, μετά την άσκηση στην ΑΟΖ της Κύπρου που σταμάτησε τις έρευνες για φυσικό αέριο «επιχειρούν» τώρα και στον Έβρο! Άρχισαν  ασκήσεις … σ’  όλο το μέτωπο των συνόρων με την Ελλάδα με άρματα μάχης που παρατάχθηκαν στον Έβρο και μάλιστα πέρασαν τον ποταμό στα σύνορα με την Ελλάδα για να  «τεστάρουν» την… επιχειρησιακή ετοιμότητά τους!
Και θα πει κανείς πως όλα τα κράτη κάνουν ασκήσεις! Ναι μόνο που των Τούρκων γίνονται μετά από ένα μπαράζ απειλών προς τη χώρα μας και την Κύπρο. Αυτά δεν είναι καθόλου καλά σημάδια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις…
Μ.Ξ.


Περί οικονομίας
Φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που φθάνουν ή και ξεπερνούν το μισό ετήσιο εισόδημα τους καλούνται να πληρώσουν οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαίνονται στα όρια της φτώχειας.
Η φορολογική πολιτική που ασκείται διαχρονικά καθώς και οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στις εισφορές που καλούνται να πληρώσουν επαγγελματίες, αγρότες και άλλες κατηγορίες πολιτών οδηγούν μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού στη φτωχοποίηση, αλλά και στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης.
Και αυτό μόνο από την άμεση φορολογία που, κατά τους ειδικούς, θεωρείται και δίκαιη, καθώς επιβαρύνει τους πολίτες βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων. Αν στις επιβαρύνσεις προσθέσει κανείς και την έμμεση φορολογία, η οποία στον προϋπολογισμό του κράτους, καταλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό από την άμεση, τότε αντιλαμβάνεται ότι από αυτά που βγάζει κάποιος μένουν ελάχιστα για να επιβιώσει κι όχι για να αποταμιεύσει, όπως κανονικά θα έπρεπε να ισχύει ώστε να αναπτυχθεί το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση η οικονομία.


Οικονομία ΙΙ
Αν κάποιοι είναι δύσπιστοι, ιδού και μία σύντομη ανάλυση για να βγουν τα συμπεράσματα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δεν μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει. Ελεύθερος επαγγελματίας με πραγματικό ή τεκμαρτό δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σε φόρους και εισφορές 5.046 ευρώ, δηλαδή το 50,46% του ετήσιου εισοδήματος του και του μένουν για να ζήσει ή, μάλλον, για να πληρώσει και τους έμμεσους φόρους μόλις 413 ευρώ τον μήνα. Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και τον ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβάλει, τα τέλη κυκλοφορίας για το Ι.Χ. που έχει για να μετακινείται, τα έξοδα της οικογένειάς του κλπ. Αν έχει να πληρώσει και δόση στεγαστικού δανείου, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος και με τους επικείμενους πλειστηριασμούς.


Οικονομία ΙΙΙ
Ελπίδες ότι θα αποφευχθούν οι σκληρότερες περικοπές συντάξεων – συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) – που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019 καλλιεργούν διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, παρά τις αντίθετες δηλώσεις που έρχονται από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κλίμα αυτό συνδέεται με την ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν για το πολιτικό – εκλογικό κόστος που θα σημάνει η εφαρμογή του μέτρου. Για τον λόγο αυτόν πληθαίνουν οι φωνές που προσπαθούν να πείσουν τους συνταξιούχους ότι οι περικοπές θα αποφευχθούν. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από ευρωπαίους παράγοντες, οι οποίοι θεωρούν αδιαπραγμάτευτο το μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2019 που θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου 2018. Ενδεικτική των προθέσεων των ευρωπαίων είναι η δήλωση Μοσκοβισί πως οι «μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν».


Η λάθος εικόνα
Φίλοι και –κυρίως– αντίπαλοι υπολογίζουν την ισχύ ενός κράτους ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι στο εσωτερικό του. Εμείς αυτήν την ώρα έχουμε όλα τα συστατικά που προβάλλουν τη λάθος εικόνα. Είμαστε βαθύτατα διχασμένοι γιατί έχουμε μία κυβέρνηση που μπροστά στην πολιτική της επιβολή δεν υπολογίζει τίποτα. Χρησιμοποιεί τον διχασμό σαν εργαλείο και φτάνει τα πράγματα στα άκρα, χωρίς όρια και ενδοιασμούς.
Οι κυβερνώντες ανήκουν σε μια γενιά που δεν καταλαβαίνει τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα και πιστεύει ότι τα πάντα είναι θεμιτά μέσα στο παιχνίδι της εξουσίας. Θεωρεί ότι μπορεί να διχάζει τον κόσμο με αφορμή το ζήτημα των Σκοπίων γιατί έτσι κάνει τη δουλειά της, προκαλώντας χάος στην αντιπολίτευση. Περνάει έναν εκλογικό νόμο που είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στην ακυβερνησία. Στοχοποιεί αντιπάλους με μεθόδους φαινομενικά νόμιμες, αλλά βαθύτατα αντιθεσμικές. Εκπρόσωποί της εκφράζονται με τρόπο που ωθεί και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό και τον δημόσιο διάλογο στον ακραίο χουλιγκανισμό. Μετατρέπει την πολιτική αρένα σε ατελείωτο σόου και αντιπαράθεση γηπεδικού τύπου. Και όλα αυτά καθώς βασικοί θεσμοί της χώρας γλιστρούν με ταχύτητα προς τα πίσω. Παιδεία, εσωτερική ασφάλεια, δημόσια διοίκηση…
Έχουμε βγάλει τον κακό μας εαυτό πάλι, με τον πιο έντονο τρόπο. Αν ήμασταν χώρα σε καλή και ασφαλή γειτονιά, όλα αυτά λίγη σημασία θα είχαν. Ζούμε όμως σε μια πολύ κακή και τελευταία απρόβλεπτη γειτονιά. Η Τουρκία έχει περάσει σε άλλο επίπεδο αμφισβητήσεων, σε Αιγαίο και Κύπρο. Θα είναι τραγικό να επαληθευθεί η καταραμένη πρόβλεψη των διαφόρων «Κασσάνδρων», ότι κάθε περίοδος κρίσης και παρακμής καταλήγει σε εθνική περιπέτεια. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και δεν έχουμε πολύ χρόνο για να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, για να μας παίρνουν και οι άλλοι στα σοβαρά.
Α.Π.


Με λεωφορεία και με τρένα έρχονται στην Ξάνθη
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει επιπλέον δρομολόγια  από Θεσσαλονίκη προς Ξάνθη και αντίστροφα, ενόψει του καρναβαλιού μας. Επιπλέον 219 θέσεις θα διατεθούν, για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των εκδρομέων, στο δρομολόγιο 90 από Θεσσαλονίκη προς Ξάνθη την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018, και αντιστοίχως στο δρομολόγιο 601Α από Ξάνθη προς Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018.
Μάλιστα χθες Παρασκευή οι θέσεις είχαν ήδη εξαντληθεί. Έτσι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε αύξηση των διαθέσιμων θέσεων στις δυο αμαξοστοιχίες, που ξεκινούν η μεν πρώτη στις 16.01 από Θεσσαλονίκη, η δε από την Ξάνθη στις 16.52. Το ίδο έκανε και το ΚΤΕΛ Ξάνθης. Οι υπεύθυνοι έχουν ήδη δρομολογήσει πάνω από 10 έκτακτα δρομολόγια την Τετάρτη από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς Ξάνθη και αυτά συνεχίζονται. Υπολογίζεται ότι την Παρασκευή και το Σάββατο τα δρομολόγια, ειδικά από Θεσσαλονίκη, θα είναι σε συνεχή ροή για να εξυπηρετήσουν το κοινό ενώ αντίστροφη θα είναι η ροή, από την Καθαρά Δευτέρα. Έκτακτα δρομολόγια θα υπάρξουν και προς την Κομοτηνή σε συνεργασία με το γειτονικό ΚΤΕΛ. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, τα δρομολόγια θα καλύπτουν και την επιστροφή των επιβατών αργά τη νύχτα.
Όπως και να’ χει το τρένο και το λεωφορείο θα τους έρθει πιο οικονομικό…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…