Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εξαίρεση από την αύξηση του ΦΠΑ ζητά ο Πέτροβιτς για τη Σαμοθράκη

Εξαίρεση από την αύξηση του ΦΠΑ ζητά ο Πέτροβιτς για τη Σαμοθράκη

0

Με επιστολή στον πρωθυπουργό εξηγεί γιατί η αύξηση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει κατάσταση ανισότητας, με βάση τις συνθήκες στο νησί

 Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς ζητά την εξαίρεση της Σαμοθράκης από το μέτρο που προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, παραθέτοντας τους λόγους που θα καθιστούσαν πολλαπλώς δυσμενή για το νησί αυτή την εξέλιξη. Στην επιστολή του ο κ. Πετροβιτς αναφέρει τα παρακάτω:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζετε ότι στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017 υπήρξαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο νησί της Σαμοθράκης από ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες), με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές – κτιριακές εγκαταστάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές (Δημαρχείο – Κέντρο υγείας – κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι – επιχειρήσεις κ.λ.π.), και να κηρυχτεί το νησί με Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, έως και τις 26 Μαρτίου 2018.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους κατοίκους της ακριτικής Σαμοθράκης, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την επιστροφή στους φυσιολογικούς καθημερινούς ρυθμούς, επέρχεται ένα ακόμη πλήγμα, αυτή τη φορά λόγω της τροποποίησης του αρθρ.21, παρ. 4 και 5 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) με την οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές που ίσχυαν στο νησί.

Η Σαμοθράκη ανήκει στα 32 νησιά του Αιγαίου όπου από 1/1/2018 ο Φ.Π.Α. αυξάνεται από 4% σε 6% σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, από 9% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, από 17% σε 24% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα τονίζουμε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Στη Σαμοθράκη οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας είναι δραματικές. Οι δε μεταφορές προϊόντων πραγματοποιούνται μόνο από ένα καράβι.

Η Σαμοθράκη αποτελεί πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλείται να «σηκώσει» και αυτή αναλογικά το θέμα της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι χαμηλοί συντελεστές Φ.Π.Α. που εφαρμόζονται στα νησιά και στη Σαμοθράκη, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Ζητούμε να τροποποιηθεί άμεσα η απόφαση και να εξαιρεθεί και η Σαμοθράκη από την αύξηση, όπως αντίστοιχα ισχύει για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, μέχρι την 30/6/2018. Είναι θέμα μείζονος σημασίας για τους κατοίκους και ευελπιστώ ότι το αίτημα μας θα τύχει θετικής αντιμετώπισης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο Υπερταμείο το κτήριο της Πυροσβεστικής

Αυτό δείχνει έρευνα του «Ε» στα ΚΑΕΚ των ακινήτων του δήμου που εκχωρούνται   Συμπεριλαμβά…