Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

0

Τιμή στον Γ. Παναηλίδη
Σε μια σεμνή τελετή, το διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου μας τίμησε την προσφορά στο Ίδρυμα επί σειρά ετών, του Γιάννη Παναηλίδη. Ο οποίος υπήρξε μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αλλά και συνπρωτεργάτης της ανέγερσης του κτιρίου μετά τη γνωστή πρωτοβουλία του Χάρη Ατματζίδη.
Μάλιστα το Δ.Σ. ανακήρυξε τον Παναηλίδη ευεργέτη του Ιδρύματος για την πολύχρονη προσφορά του. Με την ευκαιρία κάνουμε γνωστό ότι σύντομα θα γίνει μνημόσυνο για τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατο του Χάρη Ατματζίδη.
Γ.Δ.


Γιορτές τέλος
Με την εορτή του Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού κλείνει το μεγάλο χειμερινό εορτολόγιο. Τερματίζονται έτσι γιορτές, αργίες και όλα όσα εκπορεύονται από την περίοδο αυτή. Μία περίοδος ευχάριστη, εύγευστη και παχυντική. Κι όπως τα ωραία τελειώνουν σύντομα, έτσι και η γιορτινή περίοδος τελείωσε και πλέον όλοι γυρίσαμε στην καθημερινότητα που κι αυτή βέβαια όσο κι αν την κατηγορούμε, έχει τις δικές της ομορφιές και θετικές πλευρές.
Γ.Δ.


ΗΠΑ-Ρωσία παίζουν σκάκι στα Βαλκάνια
Παγίως τα Βαλκάνια ήταν και εξακολουθούν και τώρα να είναι ένας ευαίσθητος γεωγραφικά αλλά και πληθυσμιακά χώρος. Κι όπου υπάρχει «ευαισθησία» εμφανίζονται και καλλιεργούνται διάφορα «λουλούδια».  Τα παραδείγματα στην πορεία του χρόνου πάμπολλα. Το άσχημο όμως είναι ότι τα «παιγνίδια» συνεχίζονται και τώρα. Κι αυτό διότι υπάρχουν πρόθυμοι παίκτες. Κι έτσι, ΗΠΑ και Ρωσία, όπως αποδεικνύεται, παίζουν σκάκι για άλλη μια φορά στα Βαλκάνια. Το ποιος ή ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα αυτού του παιγνιδιού, δεν χρειάζεται μυαλό για να το καταλάβει κανείς.
Στο ταμείο θα πάνε οι μικρές και φτωχές χώρες. Ως συνήθως βέβαια…
Γ.Δ.



Η ψυχολογία του τζογαδόρου
Εσείς παίζετε καμιά ποκίτσα; Έστω για το «καλό» αυτές τις μέρες; Αν δεν παίζετε δεν μπορείτε να κατανοήσετε την ψυχολογία του τζογαδόρου. Όποιος κατανοεί την ψυχολογία του τζογαδόρου μπορεί να καταλάβει πολλά και από την πολιτική στρατηγική αυτής της κυβέρνησης. Αν δεν ξέρεις καλή… πόκα, δεν τους πιάνεις πουθενά. Δεν ξέρω πώς τα πάει ο πρωθυπουργός με την τράπουλα, όμως ψυχολογία τζογαδόρου έχει σίγουρα. Ξεγλιστρά και εφευρίσκει εύκολους λαϊκισμούς για να ακροβατεί με το θυμικό της κοινής γνώμης. Μπλοφάρει συνεχώς, παίρνει ρίσκα. Βεβαίως η ψυχολογία του τζογαδόρου ενέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους όταν έχεις να διαχειριστείς τις τύχες μιας χώρας.
Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχουμε πει ότι ο Τσίπρας έχει ένα περίεργο… άστρο; Ότι ρισκάρει και του βγαίνει;  Μέχρι στιγμής οι κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου αφορούσαν εσωτερικά κυρίως ζητήματα. Είτε είχαν ως αποδέκτες το εσωτερικό του κόμματος, είτε την ελληνική κοινωνία. Μπλόφες, παραπλάνηση, απονενοημένα πονταρίσματα. Στην αρχή βέβαια της κυβερνητικής του θητείας επιχείρησε να το κάνει και με τους ξένους. Εκεί όμως αποδείχθηκε ότι είχε να αντιμετωπίσει στο “καρέ” πολύ ικανότερους και ισχυρότερους παίκτες. Και παραλίγο να ρίξει τη χώρα στα βράχια μένοντας ταπί…
Τώρα οι μπλόφες και τα πονταρίσματα υψηλού ρίσκου έχουν επεκταθεί και στα εθνικά θέματα. Εκεί όμως ο τζόγος, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Σκοπιανό μπορεί να δρομολογήσουν ανεπανόρθωτες συνέπειες. Άλλο διπλωματία, άλλο τζόγος. Σε αυτό το καρέ, αν μείνεις ταπί τα χάνεις όλα…
Δ.Π.


Περί υποψηφιοτήτων
Ήρθε η Ντόρα Μπακογιάννη στην περιοχή μας κι αμέσως άρχισε μια ατελείωτη ονοματολογία για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ. Το φαινόμενο γνωστό μεν, παθογενές δε.
Παρατίθενται πέντε-δέκα ονόματα στο τραπέζι.  Όλο και κάποια από αυτά θα είναι υποψήφια και τότε θα πανηγυρίζουν οι δήθεν προβλέποντες. Όμως, με τις ονοματολογίες πολιτική δεν γίνεται. Κι ούτε οι αρχηγοί και τα επιτελεία αποφασίζουν έτσι στην τύχη. Η εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει, όταν γίνει, θα είναι δύσκολη και σκληρή.  Κυρίως για τη Ν.Δ. Διότι αυτή θα συγκρουστεί με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Γι’ αυτό εκτιμούμε πως η επιλογή των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. θα είναι αποτέλεσμα σοβαρής και ενδελεχούς ανάλυσης. Θα εξεταστούν πολλά πράγματα πριν δοθούν τα χρίσματα. Θα αναλυθούν τι εκφράζει και τι αντιπροσωπεύει ο κάθε υποψήφιος, την κοινωνική και πολιτική του απήχηση, το επάγγελμά του, την καταγωγή του και άλλα.
Γι’αυτό είναι νωρίς ακόμη για αυθαίρετα χρίσματα ή ανόητους αποκλεισμούς. Δεν αποκλείονται νέα πρόσωπα που θα είναι το αβαντάζ στη Ν.Δ. όπως δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τρεις χριστιανούς υποψηφίους,  μια χριστιανή οπωσδήποτε κι έναν γερό μειονοτικό υποψήφιο.
Τα σενάρια λοιπόν πολλά, κι ας μην βιάζονται κάποιοι.  Οι σχεδιασμοί για τα ψηφοδέλτια θα γίνουν τη φορά αυτή με ιδιαίτερη υπευθυνότητα με στόχο τη νίκη.
Γ.Δ.


Θετική αρχή
Λοιπόν παρότι είναι αρχή ακόμη, οφείλουμε να επισημάνουμε την διαπίστωση που κάναμε σχετικά με τη χρήση των πλαστικών σακουλών. Αργά μεν αλλά σταθερά, μας είπε φίλος επαγγελματίας κι άλλος ένας περιπτεράς, άρχισαν να μειώνονται οι πλαστικές σακούλες που ζητούν οι πελάτες. Κάποιοι μάλιστα φέρνουν από το σπίτι μαζί τους την χρησιμοποιημένη σακούλα, άλλοι φέρνουν μαζί τους πάνινες τσάντες (οι πιο οικολόγοι αυτοί) και γενικά υπάρχει μια μικρή μείωση. Βέβαια είμαστε στην αρχή, συμπεράσματα ακόμη δεν μπορούν να βγουν, είναι νωρίς.  Όμως σίγουρα η κατανάλωση πλαστικών τσαντών θα μειωθεί. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα καλό.
Γ.Δ.


Μια πρόταση για τρεις
Προς το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία απευθύνεται το σχόλιό μας. Και αφορά την από κοινού ανάληψη της προσπάθειας από τα Χριστούγεννα που θα έρθουν, να θεσμοθετείται η βράβευση των τριών καλύτερα διακοσμημένων βιτρινών.
Μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα να ψηφίζουν οι πολίτες και να επιλέγουν αυτοί την βιτρίνα που τους αρέσει περισσότερο. Έτσι, δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη τους, να δείξουν μια όμορφη πρωτοβουλία, να ομορφαίνει η αγορά και γενικώς, χωρίς έξοδα και απασχόληση να ξεκινήσει ένας θεσμός που θ’αρέσει στο καταναλωτικό κοινό.
Παλαιότερα υπήρχε αυτή η διαδικασία. Χρόνια τώρα έχει ατονήσει. Ευκαιρία λοιπόν να την πάρουν στα χέρια τους οι τρεις αυτοί φορείς, ενωμένοι και να την προωθήσουν.
Γ.Δ.


Τα Τρίκαλα του «20000»! Πάρτε μαθήματα στον δήμο Ξάνθης
Είναι εκπληκτικό το πόσο μια προσωπικότητα όχι απλά επηρεάζει αλλά καθορίζει τη ζωή και την εξέλιξη των ανθρώπων μιας περιοχής. Αυτό είναι πιο άμεσα εμφανές στην τοπική αυτοδιοίκηση κι εμείς σαν Ξανθιώτες έχουμε γνώση μιας και είχαμε την τύχη να έχουμε έναν εμπνευσμένο και οραματιστή δήμαρχο, τον αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη, που άλλαξε την εικόνα της πόλης. Κάτι ανάλογο κάνει ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου. Με τις καινοτομίες που εφαρμόζει αξιοποιώντας την τεχνολογία έχει καταστήσει τα Τρίκαλα πόλη  – πρότυπο και  όχι απλά την έχει βγάλει από την επαρχιακή αφάνεια αλλά την έχει μεταβάλλει σε σημείο αναφοράς της καινοτομίας (λεωφορεία χωρίς οδηγό) και της τεχνολογίας. Το νέο του επίτευγμα είναι τα Τρίκαλα του «20000»! Τι είναι αυτό: Ένας μαγικός αριθμός για τους πολίτες του Δήμου Τρικκαίων. Είτε διαθέτουν υπολογιστή είτε όχι, όλοι οι κάτοικοι, ακόμα και όσοι ζουν σε απομακρυσμένα χωριά των Τρικάλων, με μια τηλεφωνική κλήση έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν για τα πάντα: φωτισμό, καθαριότητα, πράσινο, επισκευή υποδομών. Η υπάλληλος καταχωρίζει το αίτημα ανά κατηγορία και το «χρεώνει» στον αρμόδιο προϊστάμενο. Ανάλογα με την πορεία του αιτήματος, αλλάζει χρώμα η ένδειξη που το συνοδεύει στην οθόνη. Μόλις η ένδειξη γίνει πράσινη, σημαίνει ότι το αίτημα επιλύθηκε. Όλη η πορεία του αιτήματος είναι δημοσίως ορατή από τον κάθε πολίτη, στην αίθουσα ελέγχου (control room) του Smart Trikala, στην είσοδο του Δημαρχείου. Πάνω από το 50% των αιτημάτων επιλύονται μάλιστα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Με τον ίδιο τρόπο, είτε δηλαδή ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά, οι κάτοικοι της πόλης των Τρικάλων μπορούν να παραλάβουν δωρεάν τα πιστοποιητικά που χρειάζονται, στο σπίτι ή στη δουλειά τους.
Πάρτε μαθήματα εκεί στο Δήμο Ξάνθης!
Μ.Ξ.


Διάρρηξη στην Αιώρα
Μια περίεργη υπόθεση καλείται να εξιχνιάσει το Αστυνομικό Τμήμα Εχίνου. Πρόκειται για μι διάρρηξη που έγινε προχθές σε σπίτι στο χωριό Αιώρα του δήμου Μύκης. Οι ένοικοι του σπιτιού έλειπαν και ο διαρρήκτης μπήκε και πήρε ότι λεφτά υπήρχαν στο σπίτι.  Το περίεργο είναι πως στο χωριό δεν ήρθε κανένας ξένος αυτές τις μέρες γιατί διαφορετικά θα γινόταν αντιληπτός αφού είναι λίγες οικογένειες όλοι κι όλοι. Συνεπώς οι υπόνοιες στρέφονται σε άτομα του περιβάλλοντος του χωριού γι αυτό και η αστυνομία χειρίζεται το θέμα με διακριτικότητα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…