Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κάλαντα «χαμηλών τόνων» στην αγορά

Κάλαντα «χαμηλών τόνων» στην αγορά

0

Το Κοινωνικό Μέρισμα δεν έπιασε τόπο… Ένδυση – υπόδηση, οι «αδικημένοι» στη μοιρασιά της καταναλωτικής πίτας

 

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ξάνθη: Ο βασιλιάς …χοίρος – Φρούτα και λαχανικά με χαμηλές τιμές – Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από …σπίτι

 

Σε καταναλωτές της τελευταίας στιγμής αναδεικνύονται οι Ξανθιώτες αφού μόλις από σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου άρχισε να «ζεσταίνεται» κάπως η αγορά της Ξάνθης καθόσον όλο τον Δεκέμβρη παρέμεινε «παγωμένη» τόσο μάλιστα ώστε καταστηματάρχες χρόνια, να μιλούν για «Μαύρο Δεκέμβρη» στην αγορά της Ξάνθης!

Οι «αδικημένοι» στη μοιρασιά της καταναλωτικής πίτας

Με την «ψυχή κόμπο» οι καταστηματάρχες στα εμπορικά καταστήματα περιμένουν να πάρουν μερίδιο της καταναλωτικής …πίτας, γνωρίζοντας ωστόσο εκ των προτέρων ότι έρχονται τρίτοι και τέταρτοι ίσως στη λίστα των προτεραιοτήτων των καταναλωτών καθώς προέχουν οι υποχρεώσεις, οι αγορές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, και βεβαίως τα δώρα στα παιδιά. Έτσι ο κλάδος ένδυσης – υπόδησης και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι οι αλυσίδες για τις οποίες ισχύουν άλλοι κανόνες αγοράς, είναι οι πιο αδικημένες καθώς παίρνουν από τα περισσεύματα!

Το Κοινωνικό Μέρισμα δεν έπιασε τόπο… στην αγορά

«Μέχρι και χθες δεν κυκλοφόρησε ψυχή στην αγορά της Ξάνθης. Ούτε το Κοινωνικό Μέρισμα έπιασε τόπο γιατί προφανώς κάλυψε άλλες υποχρεώσεις ή δεν δόθηκε σ’ αυτούς που έπρεπε να δοθεί για να πάρει …μέρισμα και η αγορά» , επισημαίνει ο πρόεδρο του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθη Ευθύμης Μίλκογλου. Πρόσθεσε δε ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις ένδυσης – υπόδησης, πάνε κάθε χρόνο και χειρότερα και τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει πάνω από το μισό των τζίρων τους γιατί αφ’ ενός έχουν περιοριστεί η κατανάλωση στα είδη αυτού του κλάδου και αφ’ ετέρου έχουν να ανταγωνιστούν μεγάλες αλυσίδες, με διαφορετικά οικονομικά μεγέθη, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι υπερφορολογούνται.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ξάνθη: Ο βασιλιάς …χοίρος

Πιστοί στην παράδοση είναι οι Ξανθιώτες καθώς ακόμη στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι …βασιλεύει το χοιρινό σε όλες τις μορφές. Μπούτι με κόκκαλο ή χοιρινό χωρίς κόκκαλο και μπριζόλες έχουν την τιμητική τους ενώ τα φαγητά που δεν λείπουν είναι χοιρινό πρασοσέλινο και λαχανοντολμάδες. Όπως μας αναφέρει ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος από το κρεοπωλείο της Δημοτικής Αγοράς «Αφοι Παπαδόπουλοι», οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι και συγκεκριμένα το χοιρινό με κόκαλο πωλείται στο κρεοπωλείο του 4,80 ευρώ το κιλό ενώ χωρίς κόκαλο 5,50 ευρώ το κιλό. Η γαλοπούλα νωπή ελληνικής εκτροφής αντί 7,5 ευρώ το κιλό. «Ο Έλληνας το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι το κρατάει …Παλαιότερα πριν την κρίση ψώνιζε πάρα πολύ και πετούσε πάρα πολύ. Τώρα ψωνίζει προγραμματισμένα και στοχευμένα. Αλλά θέλει απ’ όλα και το κρέας του και τα πιο γκουρμέ μεζεδάκια. Οι Ξανθιώτες πιο πολύ προτιμούν το χοιρινό. Την γαλοπούλα δεν την έχουν μάθει. Επίσης πολλοί ψωνίζουν από εμάς και μοσχάρι καθώς έχουμε πιστοποιημένο ελληνικής εκτροφής. Επίσης αγοράζουν πολύ και διάφορα άλλα προϊόντα κρέατος, όπως καβουρμά και καπνιστά χοιρινά. Οι πιο πολλοί θα ψωνίσουν το Σαββατοκύριακο», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Φρούτα και λαχανικά με χαμηλές τιμές

Μειωμένες σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά, μας πληροφορεί ο πρόεδρος του σωματείου Οπωροπωλών κ. Δημήτρης Καραλανίδης. Κι αυτό λόγω ευνοϊκού καιρού καθώς τα είδη αυτά είναι αγροτικά προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με τις καιρικές συνθήκες: «Φέτος δεν είχαμε ακόμη παγωνιές. Πουλάμε ακόμη λαχανικά εξωχώραφα. Οι τιμές είναι μειωμένες και έχει μεγάλη επάρκεια». Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το κουνουπίδι κοστίζει 1 ευρώ /κιλό, το μπρόκολο 1,20 – 1,50, η ντομάτα από 90 λεπτά έως και 1,20 το λάχανο 40 – 50 λεπτά και τα πράσα 1 ευρώ το κιλό. Ο κ. Καραλανίδης επισημαίνει πως το μεγάλο κύμα των καταναλωτών θα βγει για αγορές το τριήμερο, συμπληρώνει δε πως στην Δημοτική αγορά οι πελάτες είναι σταθεροί: «Όποιος έρθει και μείνει ευχαριστημένος παραμένει. Παλιότερα που είχε το ΚΤΕΛ είχαν πιο πολύ δουλειά τα μαγαζιά στην δημοτική αγορά αλλά και τώρα έχουμε σταθερούς πελάτες».

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες από …σπίτι

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες δεν γίνονται όμως τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης παρατηρείται το φαινόμενο να είναι περισσότερο σπιτικοί παρά αγοραστοί! Έρευνα αγοράς στους φούρνους και στα σε ζαχαροπλαστείο της πόλης μας, μας έδειξε ότι ίδιες εδώ και χρόνια παραμένουν οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκίσματα μελομακάρονα και κουραμπιέδες παρά την κρίση. Κυμαίνονται από 9 – 12 ευρώ το κιλό: « Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί τα χρήματα που δίνει ένα μέσο νοικοκυριό στο Ζαχαροπλαστείο γιατί έχει αυξηθεί το ποσοστό των νοικοκυρών που τα φτιάχνουν μόνες τους είτε για να τηρήσουν το έθιμο είτε και για οικονομία. Είναι δύσκολες εποχές το ξέρουμε και το βιώνουμε όλοι…», λέει ο κ. Στέλιος Αρσενίου, Ζαχαροπλάστης του «Κάτι Άλλο».

Άντε και Καλά Χριστούγεννα!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καμπάνια δωρεάν προληπτικών γυναικολογικών εξετάσεων σε χωριά του δήμου Αβδήρων

Εντός Μαΐου εξετάσεις σε Ν. Κεσσάνη, Πόρτο Λάγος, Κουτσό, Γενισέα και Μαγικό   Στο πλ…