Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

0

Σχάρες κλειστές
Ο Χειμώνας έρχεται, οι βροχές και τα χιόνια θα μας επισκεφτούν. Λογικό λοιπόν η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Ξάνθης (αλλά και των υπολοίπων) να έχει ξεκινήσει την εργασία καθαρισμού των φρεατίων ομβρίων υδάτων. Θέλοντας να βοηθήσουμε την δημοτική υπηρεσία της επισημαίνουμε λοιπόν πως οι υπάρχουσες σχάρες στην οδό Γκίφχορν χρειάζονται καθάρισμα. Κι αυτό θα γίνει μόνον εάν απομακρυνθούν τα Ι.Χ. που είναι παρκαρισμένα. Διαφορετικά, καθάρισμα δεν μπορεί να γίνει. Και σε πολλές σχάρες έχουν μαζευτεί χαρτιά, σκουπίδια διάφορα κι έχουν κλείσει οι χαραμάδες εμποδίζοντας το νερό να μπει στο δίκτυο ομβρίων. Πριν έχουμε πλημμύρες με ζημιές, ας λυθεί το θέμα αυτό.
Γ.Δ.
Εικονικά διαζύγια
Από πουθενά δεν μπορείς να τον πιάσεις τον Έλληνα. Το μυαλό του δουλεύει με σατανικό τρόπο σκαρφιζόμενο τρελές ιδέες, κυρίως πώς δεν θα πληρώσει φόρους, ΕΝΦΙΑ, και ό,τι άλλο μπορεί να κρύψει από την Εφορία. Τελευταίο κόλπο λοιπόν του πανούργου νεοέλληνα είναι τα εικονικά διαζύγια!
Ναι, μη γελάτε παρακαλώ. Τούτος ο άνθρωπος που εάν αφιέρωνε την φαιά ουσία που ξοδεύει για να στήσει κόλπα και κομπίνες σε σωστές ιδέες, θα ξεχώριζε σε πολλά θετικά πράγματα. Έτσι λοιπόν, τα ζευγάρια χωρίζουν στα χαρτιά πότε να ξεφύγουν από τους φόρους, πλειστηριασμούς ακινήτων αλλά και για να εισπράξουν τα κοινωνικά επιδόματα. Είναι ή δεν είναι να θαυμάζεις αυτόν τον νεοέλληνα που σκαρφίζεται τέτοια πράγματα;
-Γι’ αυτό λοιπόν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια τα διαζύγια… Νεοέλληνα καθαρματάκι, τι άλλο θα σκαρφιστείς άραγε για να ξεγελάσεις το δημόσιο;
Γ.Δ.

Στον αστερισμό του καφέ
Τίθεται το ερώτημα. Απλό και σύντομο: Πόσα καταστήματα γρήγορου καφέ έχει η πόλη της Ξάνθης; Η απάντηση δύσκολη και απαιτεί σκέψη. Το take away coffee έχει κερδίσει τους νέους γι’αυτό και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια!  Κάθε γωνιά και coffee shop, coffee corner και σταματημό δεν έχουν τα ονόματα που σκαρφίζονται οι επιχειρηματίες. Μάλιστα στην όλη φιλοσοφία υπάρχει και μια απρόσμενη εξέλιξη. Εγκαταλείφθηκε ο φραπέ και με φανατισμό μπήκαν οι περισσότεροι στην κουλτούρα του εσπρέσο!
Μάλιστα, τόσο πολύ άλλαξε η νοοτροπία, που καφέ δημιουργήθηκαν και σε βενζινάδικα και πρατήρια πώλησης αρτοποιημάτων!
Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και σε μεγάλη έξαρση. Κι όπως όλα που γίνονται μόδα, έχουν ημερομηνία λήξης.
Γ.Δ.

Αρχοντικό Μπλάτσιου επί της οδού Ταξιαρχών
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Φτάνει η ώρα των πολιτών
Μετά τις συνεντεύξεις, τις ομιλίες σε μεγάλα και μικρά ακροατήρια, τις δηλώσεις και τα ταξίδια σε διάφορα σημεία της χώρας κι αφού χρησιμοποίησαν κάθε Μέσο Ενημέρωσης κι αφού τους ακούσαμε στα ντιμπέιτ, σε λίγες ημέρες πέφτει η αυλαία για τους υποψήφιους αρχηγούς. Ότι και όσα είχαν να πουν ελέχθησαν. Τώρα πλέον φτάνει η ώρα των Πολιτών.
Η Κυριακή θα καθορίσει ποιοι θα είναι οι δύο από τους εννέα που θα διεκδικήσουν την αρχηγία της Δημοκρατικής Παράταξης του Κέντρου.  Η δεύτερη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου πάλι Κυριακή. Όσοι λοιπόν εκφράζονται πολιτικά από το Κέντρο, την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, οφείλουν να πάνε να ψηφίσουν και να κάνουν την επιλογή τους.
Γ.Δ.

Σε αναμονή του Ερντογάν
Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7 και 8 Δεκεμβρίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Real.gr, η ημερομηνία της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε δια της διπλωματικής οδού και ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συναντήσεις και κοινές δηλώσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το πρόγραμμα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αποτελεί δε κρίσιμο ερωτηματικό αν ο Τούρκος Πρόεδρος ζητήσει να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς αποτελεί πάγια τακτική του η επίσκεψη σε μειονότητες σε χώρες που επισκέπτεται, όπως έπραξε πχ στην Αλβανία ή τη Σερβία Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται οργισμένο από την απόφαση του Τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την περασμένη Πέμπτη την «Τουρκική Ένωση Θράκης», γεγονός που προκάλεσε την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί μαζί του.
Γ.Δ.

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κεντροαριστερά!
Ο πρώην υπουργός οικονομικών επί κυβερνήσεως Κων.Μητσοτάκη, Στέφανος Μάνος, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο καλεί τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή και να ψηφίσουν για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Γράφει ο γνωστός φιλελεύθερος πολιτικός: “Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα ψηφίσω στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου προοδευτικού φορέα. Απόδειξη λαού που ξυπνάει. Οι 9 υποψήφιοι δέχθηκαν να “υπακούσουν” στους κανόνες που θέσπισε Ανεξάρτητη Αρχή υπό τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο. Από μόνο του αυτό είναι αξιοπρόσεκτο γεγονός. Ανταγωνιστές πολιτικοί, προσωπικότητες και κόμματα δέχτηκαν να υποταχθούν εκουσίως σε κανόνες που ορίστηκαν από μια Αρχή που οι ίδιοι υποψήφιοι δημιούργησαν. Είναι ένα καλό ξεκίνημα. Για την ανάδειξη του επικεφαλής δεν καλούνται να ψηφίσουν μόνον οι οπαδοί των υποψηφίων, αλλά όλοι οι Έλληνες πολίτες. Όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές. Είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Έτσι αποφάσισε η Ανεξάρτητη Αρχή σεβόμενη τους Έλληνες πολίτες. Ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοια διαδικασία με τόση προσήλωση στην ακρίβεια. Ως Έλληνας πολίτης αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την Αρχή και τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο για το δικαίωμα ψήφου που μου παραχώρησε. Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου θα ψηφίσω. Το ίδιο ελπίζω να κάνουν όσοι με διαβάζουν. Οι νεώτεροι, αυτοί που ενδεχομένως παρακολουθούν την πολιτική με κυνική προδιάθεση, ή δεν συγκινούνται από τους υποψηφίους, ή βαριούνται να πάνε να ψηφίσουν, ας σκεφθούν αν θα ήταν καλύτερα να μην έχουν δικαίωμα ψήφου. Ο επικεφαλής να επιλεγόταν σε μυστικές συναντήσεις διαφόρων “παραγόντων”. Όλοι να πάμε να ψηφίσουμε. Μαζική συμμετοχή. Απόδειξη λαού που ξυπνάει. Μαζική συμμετοχή και στο εξωτερικό. Για να καθιερωθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Υπάρχουν κέντρα παντού. Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Βερολίνο, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Σύδνεϋ, Παρίσι, Νέα Υόρκη και αλλού.”.

13 γιατροί της Ξάνθης στο πόρισμα του ΕΟΠΥΥ
Το φως βλέπουν προοδευτικά νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των παράνομων συνταγογραφήσεων επιθεμάτων κατακλίσεων και είναι βέβαιο ότι όσο ελέγχεται η υπόθεση από τον ΕΟΠΥΥ θα προκύπτουν και νέα στοιχεία.
Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, γιατροί χρησιμοποιούσαν μια πλαστή φωτογραφία που υποτίθεται ανήκε στο σώμα του ασθενούς, καθώς και αναληθείς γνωματεύσεις για Σακχαρώδη διαβήτη σε πολλούς ασφαλισμένους, προκειμένου να ξεπεράσουν τις δεσμεύσεις που ισχύουν από το 2015 για τη συνταγογράφηση.  Ο  ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως πάνω από 1.000 γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια φωτογραφία.
Σε ό,τι μας αφορά, στο πόρισμα περιλαμβάνοντα: 13 γιατροί από την Ξάνθη, 10 από τη Ροδόπη, 33 από τον Έβρο, 14 από την Καβάλα και 10 από τη Δράμα.
Ε.Δ.

Εσείς κ. Ζαγναφέρη είστε ευχαριστημένος από το σχέδιο του περιφερειάρχης για την Ξάνθη;
Ένα έργο μόνο για την Ξάνθη έχει στο σχεδιασμό του ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος. Πρόκειται γι το πρώτο τμήμα του Κάθετου άξονα Ξάνθης στο Δημάριο και το εντάσσει στην θεματική ενότητα «Διεκδικούμενα έργα». Αυτό και οι αναδασμοί στο Εράσμιο (…νια ήμουν και γέρασα!) και στο Κουτσό. Μια αναφορά για αξιοποίηση γίνεται στα δύο γεωθερμικά πεδία της Ξάνθης και γενική αναφορά σε δρομολόγηση χρηματοδότησης για επιχειρηματική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Περιφέρειας όπου συμπεριλαμβάνονται και οι δικές μας της Ποταμάις  και των Θερμών υποθέτω.  Αυτά είναι τα έργα λοιπόν που πρέπει να περιμένουμε ως νομός Ξάνθης γενικώς και χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα και χωρίς προϋπολογισμό από τη περιφέρεια.
Εσείς κ. Ζαγναφέρη είστε ευχαριστημένος από το σχέδιο του περιφερειάρχης για την Ξάνθη;
Αναμένουμε απάντηση.
Μ.Ξ.

Γιατί δεν κατασκευάστηκε νέο σχολείο στο Δροσερό;
Το ζήτημα της ανεπάρκειας σχολικών αιθουσών στο Δροσερό ξαναήλθε στο προσκήνιο στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Διδασκαλικός σύλλογος Ξάνθης. Να θυμίσουμε ότι επί υπουργού Παιδείας Λοβέρδου που επισκέφτηκε το σχολείο του Δροσερού και ανακοίνωσε εκεί επί τόπου ότι θα παραχωρηθεί οικόπεδο από τον ΟΣΚ στο δήμο για να γίνει νέο σχολείο και να στοιβάζονται τα παιδιά του Δροσερού σε προκάτ. Τώρα μάθαμε ότι παραχωρήθηκε με αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους επιστράφηκε πίσω. Γιατί ο δήμος Ξάνθης δεν κατασκεύασε νέο σχολείο ώστε να μειωθεί και η σχολική διαρροή στο Δροσερό;
Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …