Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

0

Για τα μάτια του κόσμου

Θύμωσαν στο δήμο Αβδήρων –προεξάρχοντος του δημάρχου βεβαίως- γιατί δεν έγινε αναφορά στο βίντεο που ετοίμασε η Περιφέρεια για το Euronews, ακούστε, ακούστε, διότι ΔΕΝ γινόταν αναφορά στα Άβδηρα, τον Δημόκριτο και τη Βιστονίδα λίμνη.

Ξεχάστηκαν λοιπόν τα ιερά και όσια του δήμου. Αλήθεια; Και γιατί; Μήπως τα θυμήθηκαν αυτά και άλλα πολλά για το θέμα χρόνια τώρα; ΟΧΙ! Άρα, όταν δεν τα θυμούνται αυτοί χιλιάδες ημέρες, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα να ασκούν κριτική σε άλλους γιατί δεν συμπεριέλαβαν αναφορά στα Άβδηρα (τον αρχαιολογικό χώρο) και τον Δημόκριτο. Το δικαίωμα αυτό κύριοι της αυτοδιοίκησης του τόπου, το έχουν αυτοί που πράττουν, έχουν έργο και τότε, ναι, μόνον τότε μπορούν να διαμαρτύρονται. Με απουσία όχι έργου, αλλά απλής αναφοράς για αρχαία Άβδηρα, ανασκαφές, θέατρο, Δημόκριτος, Πρωταγόρας, Βίων και άλλων τέκνων της γης των Αβδήρων, μόνον ως υποκριτικό κρίνεται το σημερινό σας ενδιαφέρον.

Γ.Δ.


Λόγια πικρά

Μου δίνεται η ευκαιρία λοιπόν να σημειώσω και κάτι ακόμη για το θέμα της αμνησίας που υπέστησαν ΟΛΟΙ οι δήμαρχοι που διοίκησαν τον δήμο. Η κύρια ευθύνη βέβαια υπάρχει προς την πλευρά της Εύας Τσακίρη. Η οποία ούσα δήμαρχος επί σειρά ετών, όπως και ο Βασίλης Τσολακίδης, ουδεμία αναφορά έκαναν για τον Δημόκριτο και τους υπόλοιπους. Ενδιαφέρον κάτω του μηδενός. Όλοι τους. Η δε Τσακίρη, παρότι η ίδια Αβδηρίτισσα, ως δήμαρχος ασχολήθηκε με το ΚΑΠΗ Αβδήρων και όχι με το μέλλον, την αξιοποίηση του ιδιαίτερου πλούτου των Αβδήρων.

Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τους επόμενους Τσολακίδη-Τσιτιρίδη. Παρότι Εκπαιδευτικοί, αγνόησαν και αδιαφόρησαν για τα Άβδηρα τελείως.

Χωρίς όραμα, χωρίς ιδέες, χωρίς διάθεση για το μέλλον, για την ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα δύο παγκοσμίως γνωστά ονόματα ΑΒΔΗΡΑ και ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

-Τι κρίμα αλήθεια…

Γ.Δ.


Άποψη του Κόσυνθου και των γεφυρών της Ξάνθης. Η τρίτη γέφυρα, η λεγόμενη σιδηροδρομική, έχει ήδη ανατιναχθεί, τον Απρίλιο του 1941 (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Δεν αρνούμαστε το δικαίωμα ατόμων, φορέων, Συλλόγων, Σωματείων και βουλευτών να έχουν ευαισθησία για το Περιβάλλον και την προστασία του. Εξάλλου δεν έχουν αυτοί μόνοι το δικαίωμα αυτό. Όμως, δεν έχουν κανένα δικαίωμα ΟΛΟΙ αυτοί να έχουν επιλεκτική ευαισθησία. Και εξηγώ. Δράμα και Καβάλα έχουν δεκάδες επιχειρήσεις επεξεργασίας μαρμάρων. Ακόμη και η Θάσος, η ναυαρχίδα του θερινού τουρισμού όπως λένε κάποιοι, έχει πάρα πολλές επιχειρήσεις εξόρυξης μαρμάρων. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο βουλιάζει από τουρίστες. Οι επισκέπτες γνωρίζουν ότι και το μάρμαρο πρέπει να βγει και ο τουρισμός να δουλέψει. Γνωρίζουν ότι αυτά πάνε μαζί και δεν δυσφορούν. Έχουν αποδεχτεί την αναγκαιότητα της εξόρυξης αλλά και του τουρισμού.

Αυτό αρνούνται να το δεχτούν κάποιοι Ξανθιώτες, κυρίως αυτοί μας αφορούν, που με τις διαμαρτυρίες τους και τα ψηφίσματά τους εμποδίζουν την ανάπτυξη στον ορεινό όγκο επιχειρήσεων μαρμάρων. Κι ενώ δίπλα ακριβώς όλα δουλεύουν όμορφα κι ωραία, εδώ μια δράκα οικολογούντων εμποδίζει την εκμετάλλευση, δήθεν ότι θα τρωθεί ο τουρισμός!

Για ποιον τουρισμό μιλούν; Και τι θα εμπόδιζε και τα δύο; Εκείνο που τα εμποδίζει είναι η στενοκεφαλιά μερίδας Ξανθιωτών που παρασύρονται από ξεπερασμένες ιδέες. Πρόσφατα στο παιγνίδι μπήκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας. Που αντιδρούν στο να αξιοποιηθούν τα μάρμαρα της Ξάνθης. Ανάμεσά τους βέβαια βουλευτές από Καβάλα και Δράμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό και μόνον λέει πολλά.

Κρίμα όμως γιατί άλλη μια ευκαιρία για την Ξάνθη χάνεται λόγω άγνοιας και σκοπιμοτήτων.  Όταν το καταλάβουν οι Ξανθιώτες θα είναι αργά. Πέρα δε απ’ όλα τ’ άλλα, θα έχει κυριολεκτικά μείνει χωρίς πληθυσμό η ορεινή περιοχή. Ήδη μετράει ελάχιστους νέους. Για τους οποίους κανένας βουλευτής δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον τους.

Γ.Δ.


Το εμπόριο ελπίδας συνεχίζεται

Έχουν αποθρασυνθεί τελείως οι διακινητές παράνομων μεταναστών. Πρόσφατο και προφανώς όχι τελευταίο κρούσμα, Τούρκος διακινητής που μετέφερε με…λεωφορείο ο αθεόφοβος, 47 μετανάστες. Θρασύτητα που ξεπερνάει κάθε όριο, αρκεί να κάνουν τη «δουλειά» τους, αδιαφορώντας για τους αστυνομικούς ελέγχους. Κι αυτό, γιατί το οικονομικό κέρδος τους είναι μεγάλο. Ο εν λόγω εντοπισμός του διακινητή των 47 παράνομων μεταναστών έγινε στην Εθνική Οδό Ορμενίου-Αρδανίου. Εμπόριο ελπίδας για καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, πολλές φορές μάλιστα με βαρύ τίμημα, μ’ αυτήν την ίδια τη ζωή.

Γ.Δ.


Θλίψη…

Πολλές φορές η  καθημερινότητα σε γεμίζει θλίψη. Προχθές για παράδειγμα, από τη μία, τσακώθηκε ο Καρανίκας με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΛΑΕ, για την Μακρόνησο και από την άλλη, ήταν τα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι (23 Οκτωβρίου 1925).

Την Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, μετά τα σόου της Αμερικής, να κάνει πάρτι στη Μακρόνησο, διεγείροντας την αριστερή του φύση. Μαζεύτηκε λοιπόν, εκεί, ένα τσούρμο «επαναστάτες» με «τιμονιέρη» τον Κατρούγκαλο. Το είδαν αυτό οι άλλοι ξεχασμένοι εξωκοινοβουλευτικοί «αντάρτες»  και θύμωσαν. Και φυσικά, ο Καρανίκας έσπευσε να τους βάλει στη θέση τους.

Πώς γίνεται να έχουν κλωνοποιηθεί τόσοι πολλοί αφελείς και απατεώνες γύρω μας; Πώς διάολο συμβαίνει να κυριαρχούν στη ζωή μας, τόσοι πολλοί «αγωνιστές» της Αριστεράς, Χριστιανοί, καλοπροαίρετοι, ενάρετοι, πατριώτες, παντογνώστες, σίγουροι για τον εαυτό τους, αριβίστες; Είναι δύσκολο να αποδεχθεί κανείς ότι η χώρα έχει κυβερνηθεί από ένα σωρό απίθανους τύπους και πως τώρα, κυβερνιέται από άλλους φαιδρούς τυχοδιώκτες «που απλώνουν τα νταούλια τους εκεί που κρεμούσαν τα άρματά τους οι καπεταναίοι». Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Μακρόνησος, ιστορικά, είναι ένα μνημείο που θυμίζει πως βασανίστηκαν άνθρωποι. Δεν έχει καμία σημασία αν έκαναν λάθος, αν ήταν τραγικοί ή αν το όραμά τους δεν έμοιαζε με το δικό μας. Ήταν ο τόπος όπου βρέθηκαν κάποιοι που εκτέθηκαν και θυσίασαν κάτι από την προσωπική τους ζωή.

Και μαζί με όλα αυτά, η μέρα γέννησης του Χατζιδάκι. Μια επέτειος που μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ το κενό και δραματοποιεί την αντίφαση των δύο κόσμων. Της αξιοπρέπειας των δημιουργών και του ευτελισμού των ελεεινών. Έλα όμως, που ο κόσμος τους πιστεύει ακόμα…

Ζ.Α.


Συμβαίνουν αλλού

Ναι, συμβαίνουν αλλού. Σε δήμους μικρούς και μεγάλους, γνωστούς ή άγνωστους. Οι οποίοι αξιοποιούν τον ήλιο και τον αέρα και κερδίζουν αρκετά χρήματα που διαθέτουν στη συνέχεια προς τους δημότες τους.

Αιολικά πάρκα ιδιωτών αλλά και δήμων, ηλιακή ενέργεια στο κέντρο του ενδιαφέροντος για τη δημιουργία εσόδων. Αποδίδουν στο δήμο το 1,7 των ακαθαρίστων πωλήσεων από τα παραγώμενα μεγαβάτ. Άλλοι δήμοι τοποθετούν δικά τους συστήματα και τα έσοδα πάνε στους δημότες. Αυτά αλλού. Εδώ τίποτε. Κανένα ενδιαφέρον από κανέναν δήμο. Ούτε καν συζήτηση. Το μόνο που υπάρχει είναι το υδροϋλεκτρικό που έφτιαξε ο Αμοιρίδης στον Ξεριά. Στη συνέχεια τίποτε. Κι όμως θα μπορούσαν να γίνουν πολλά κι εδώ.

Γ.Δ.


Δύο πράγματα

«Οικονομολόγος δεν είμαι», έλεγε φίλος προχθές σε συζήτηση με άλλους συμπολίτες. «Όμως σαν επαγγελματίας χρόνια, μπορώ με βεβαιότητα να πω δυο πράγματα που ΔΕΝ κάνουν οι τρανοί και σπουδαγμένοι εγκέφαλοι. Πρώτο και βασικό, να μειώσουν το ποσοστό του φόρου των επιχειρήσεων. Να το κατεβάσουν στο 10-15%. Δεύτερο, να μειωθεί ο ΦΠΑ και να κατεβεί στο 5-10% συνολικά. Η πρότασή μου, συνέχισε ο φίλος, στηρίζεται στην απλή ελληνική πραγματικότητα. Όταν το κράτος βάζει μεγάλους φόρους και υψηλό ΦΠΑ, όλοι σκέφτονται πως θα τους αποφύγουν πληρώνοντας λιγότερα. Όταν όμως η φορολογία είναι χαμηλή (ανθρώπινη), τότε ΟΛΟΙ οι επιχειρηματίες θ’ αποδίδουν και τους κανονικούς φόρους και το παρακρατούμενο ΦΠΑ. Κι έτσι, θα αυξηθεί σημαντικά το εισπραττόμενο ποσό από τις δύο πηγές αυτές».

-Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο φίλος επαγγελματίας έχει απόλυτο δίκιο.

Γ.Δ.


Σε καλή μεριά…

31.000 ευρώ έστειλαν οι Αμερικανοί στο Κέντρο Πολιτισμού για να υλοποιηθούν δράσεις και για την Αμερικανική Γωνιά. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κέντρου μάλιστα εγκρίθηκε η κατανομή ποσών σε κωδικούς ώστε να χρησιμοποιηθούν. Δεν έλειψε βέβαια και το σχόλιο του κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη προς τον κ. Ανταμπούφη που συνέδεσε την αποστολή του εμβάσματος με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ! Μάλιστα επειδή ο κ. Ανταμπούφης ψήφισε όλα τα θέματα πλην την αναμόρφωση του προϋπολογισμού που ψήφισε λευκό, το απέδωσε στην γενικότερη …ευφορία από το ταξίδι του Τσίπρα στην Αμερική, προκαλώντας φυσικά θυμηδία.

Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …