Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αποσύρθηκε η τροπολογία για την «ΤΕΞ»

Αποσύρθηκε η τροπολογία για την «ΤΕΞ»

0
tex

Πίεση από ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΔΗΣΥ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καντονής είπε πως θα την επαναφέρει μετά 10 μέρες

«Επιφυλάσσομαι μέχρι να δούμε τι θα γίνει», λέει στο «Ε», ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της «ΤΕΞ» Α. Καρά

Αποσύρθηκε η επίμαχη τροπολογία: «Συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», που ταυτίστηκε με την επονομαζόμενη «Τουρκική Ένωσης Ξάνθης». Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής μετά την πίεση που δέχτηκε από τον κυβερνητικό εταίρο ΑΝΕΛ όπως επίσης και την ΝΔ και ΔΗΣΥ την απέσυρε με το αιτιολογικό «να δοθεί χρόνος να την μελετήσουν όσοι διαφωνούν και θα την επαναφέρει μετά από δέκα ημέρες», όπως είπε.

Πίεση από ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΔΗΣΥ – Θα επανέλθει μετά 10 μέρες

«Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κ. Περάκη, ότι αναβλήθηκε σήμερα (την Τρίτη) η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων – αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε επισπεύσει αυτή την τροπολογία», είπε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε: «Δίνεται εκείνο το χρονικό περιθώριο και στα κόμματα της συγκυβέρνησης και στα άλλα κόμματα, να ενημερωθούν καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη». Να σημειώσουμε πως ο εισηγητής των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλος έκανε έκκληση στον κ. Κοντονή να δώσει χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας έως δέκα ημερών και να έρθουν άμεσα σε ψηφοφορία στο επόμενο νομοσχέδιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης κάλεσε τη ΝΔ να λέει καθαρά τις απόψεις της για θέματα σοβαρά, αντί να κρύβεται πίσω από ζητήματα διαδικασίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός, αναφερόμενος στην τροπολογία που σχετίζεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του δικαστηρίου του Στρασβούργου, είχε υπογραμμίσει ότι η προωθούμενη διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν και δεν υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

«Επομένως, όλες αυτές οι γελοιότητες και οι ερμηνείες που ακούστηκαν, είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο», είπε ο κ. Κοντονής και υπογράμμισε πως η ΝΔ ανοίγει θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Ουδέν σχόλιο προς το παρόν από τον δικηγόρο και πρώην πρόεδρο της «ΤΕΞ» Α. Καρά

Κληθείς από το «Ε» να τοποθετηθεί ο δικηγόρος της Ένωσης και πρόεδρός της παλαιότερα κ. Αχμέτ Καρά επιφυλάχθηκε: «Προς το παρόν δεν θέλω να πω τίποτε. Επιφυλάσσομαι μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Τότε θα μιλήσω…».

ΝΟΔΕ Ξάνθης: «Η ΝΔ δεν θα συνηγορήσει στη κατάλυση της έννομης τάξης»

Η ΝΟΔΕ Ξάνθης πριν την συζήτηση στην Βουλή προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την τροπολογία, που αφορά την τροποποίηση του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συνηγορήσει στην κατάλυση της έννομης τάξης, μέσω της ανατροπής αιτιολογημένων αποφάσεων του ανωτάτου δικαστηρίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας, θα θέσει ενώπιον των ευθυνών του τον αρμόδιο υπουργό και θα ζητήσει να ενημερωθεί, για ποιο λόγο κατατέθηκε η εν λόγω τροπολογία χωρίς να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση».

Σημειώνουμε πως κατά της τροπολογίας αποφάσισε να τεθεί και η πλευρά των ΑΝΕΛ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εντός Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις στον Κοινωνικό Τουρισμό

Έως τέλος Ιουνίου θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την επιταγή τους οι δικαιούχοι του 2023 &nbs…