Σχόλια 23/08/17

0
koyrema-1937
Καλή συνέχεια
«Με τις πρώτες σταγόνες της βροχής (τον Αύγουστο) πεθαίνει το καλοκαίρι» μας λέει ο ποιητής. Και εν μέρει έχει και δίκιο. Ήδη η βροχή της Δευτέρας και η συννεφιά της Τρίτης αυτό προδικάζουν. Βέβαια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο Σεπτέμβρης αλλά και ο Οκτώβρης θα έχουν τις ζέστες τους και τις επισκέψεις στις παραλίες από αρκετούς. Αρκετοί βέβαια θα ετοιμάζονται για τον επερχόμενο χειμώνα.
Θα μου πείτε πως είναι νωρίς, πως ακόμη έχουμε Αύγουστο μπροστά μας και γλυκύτατο Σεπτέμβρη. Θα συμφωνήσω λέγοντας πως το φθινόπωρο έχει τη δική του ομορφιά, κυρίως στο βουνό.
Ευχές πάντως για «καλό χειμώνα» από τώρα δεν θα σας δώσω. Καλή συνέχεια θα σας ευχηθώ όμως, για όλους.
Γ.Δ.


Αντετοκούμπο
Για κάποιους ανεγκέφαλους ο Αντετοκούμπο ως αθλητής και άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να τραυματιστεί. Δεν έχει δικαίωμα να τιμήσει το συμβόλαιό του με την ομάδα που αγωνίζεται. Είναι υπεράνω και τα θυσιάζει όλα για να παίξει με την Εθνική μπάσκετ.
Κι από κει που τον αποθέωναν μέχρι τα ουράνια, τώρα τον βρίζουν χυδαία. Τώρα δεν είναι Έλληνας, τώρα είναι προδότης κι αχάριστος.
Πρόκειται για μια χαρακτηριστική ελληνική περίπτωση. Από το ωσαννά στο σταύρωσον αυτόν, έτσι αμέσως, άκριτα και παράλογα. Κρίμα, διότι ο νεαρός Αντετοκούμπο μόνον αξιοπρέπεια και σοβαρότητα έδειξε.
Γ.Δ.


Συνεργασία Πυροσβεστικής-Δασαρχείο
Οι πρόσφατες κι όχι τελευταίες πυρκαγιές στα δάση της χώρας, ανέδειξαν μια σειρά από αδυναμίες που κάθε χρόνο εμφανίζονται, χωρίς βέβαια και να λύνονται.
Έτσι, αποψιλώνεται η χώρα από το πράσινο και υφίσταται τις συνέπειες. Αιτίες κάθε χρόνο για τις πυρκαγιές ακούγονται πολλές. Άλλοι μιλούν για παλαιά αεροπλάνα, άλλοι για λίγα, άλλοι για μειωμένο προσωπικό και εξοπλισμό, ακούει κανείς διάφορες απόψεις. Από τις πιο λογικές έως τις πλέον απίθανες, ενώ η κοινή γνώμη μένει με την απορία εάν τιμωρείται κανείς όταν συλλαμβάνεται για εμπρησμό.
Γ.Δ.


Ξύρισμα σε στρατόπεδο της Ξάνθης. Ημερομηνία πίσω από τη φωτογραφία 18-5-37/ κλάσις 1932


Συνεργασία ΙΙ
Κι ενώ φουντώνουν συνήθως οι συζητήσεις και οι αναλύσεις και αποδόσεις ευθυνών μεταξύ των κομμάτων, κανείς δεν θίγει ένα υπαρκτό θέμα, αυτό του παραγκωνισμού της Δασικής Υπηρεσίας και των Τοπικών Δασαρχείων.
Τουλάχιστον για τις φωτιές στα δάση, θα έπρεπε να υπάρχει και η συνεργασία και η άποψη των δασικών που γνωρίζουν τα δάση, την χλωρίδα, το ορεινό των περιοχών και τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής.
Αντ’ αυτής της συνεργασίας που σίγουρα θ’απέδιδε καρπούς, υπάρχει ο παραμερισμός και η αγνόηση των δασικών υπαλλήλων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία γνωρίζει άριστα από κατασβέσεις στις αστικές περιοχές. Στα δάση όμως υστερεί. Κι εκεί απαιτείται χωρίς εγωισμούς, να ζητηθεί η βοήθεια και συνδρομή των δασικών υπαλλήλων. Κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται.
Γ.Δ.


Χρωστάς; Ρύθμιση και διαγραφή
Έχει γίνει κανόνας πλέον και συνεχίζεται σε όλες τις περιπτώσεις των χρεών. Την φορά αυτή επεκτάθηκε και για χρέη προς δήμους. Αυξάνονται οι δόσεις, διαγράφονται τα πρόστιμα και η ζωή συνεχίζεται. Δηλαδή, επιβραβεύεται ο κακοπληρωτής και μουντζώνεται ο συνεπής δημότης και πολίτης.
Λύσεις προσωρινές, μπαλώματα σε μια κοινωνία με ένα εκατομμύριο και ανέργους, με νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Κι αντί μόνιμων και σοβαρών λύσεων, επιλέγονται τα τερτίπια δόσεων, ρυθμίσεων, διαγραφών. Αντί για δουλειές και αξιοπρέπεια, επιλέγεται η μιζέρια, η προσωρινότητα, η κοροϊδία.
Γ.Δ.


Δεν ξεκίνησε στην Ξάνθη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός
Όπως είναι γνωστό άνοιξε από τον Ιούλιο η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) και είναι στη διάθεση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων προκειμένου να ενταχθούν στην διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος αλλά και του προβλήματος που υπάρχει στις επιχειρήσεις είναι ότι την πρώτη ώρα έγιναν 300 αιτήσεις πανελλαδικά και έπεσε το σύστημα!. Να σημειώσουμε ότι έχουν οριστεί 2 μεσολαβήτριες δικηγόροι για την Ξάνθη που θα αναλαμβάνουν τις υποθέσεις από την ΕΓΔΙΧ για την διεκπεραίωση της διαδικασίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν τους έχει προταθεί καμιά υπόθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει αιτήσεις από επιχειρήσεις της Ξάνθης αλλά ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους από την ΕΓΔΙΧ ώστε στην συνέχεια να ανατεθούν στις μεσολαβήτριες. Αντίθετα στην Καβάλα ήδη 2 υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε αντίστοιχους διαμεσολαβητές και προχωρά η διαδικασία. Να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο έχει σκοπό να παράσχει μια ευκαιρία στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους χωρίς να μπλέκουν με τα δικαστήρια και τις τράπεζες και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη. Αρκεί βέβαια να μην έχει πολύ γραφειοκρατία και να προχωρά η διαδικασία γιατί διαφορετικά δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Μ.Ξ.


Τα της ΔΗΣΥ
Σε κεντρικό επίπεδο γίνονται διάφορες κινήσεις στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όπως έχει ανακοινωθεί μετά το συνέδριο το επόμενο βήμα είναι η εκλογή προέδρου του νέου φορέα που στοχεύει στην ένωση του χώρου της κεντροαριστεράς. Ήδη εκτός από την πρόεδρο που ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αλλά το συζητάει και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν κεντρικά στην Ξάνθη δεν …κινείται φύλλο σε σχέση με το χώρο. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι πώς και με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή αυτών που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ αφού ως γνωστόν απαρτίζεται από πολλά κόμματα και ενώσεις. Μην ξεχνάμε ότι ενιαίος ήταν ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και …σφάζονταν μεταξύ τους οι σύντροφοι! Θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν αν για παράδειγμα στο ψηφοδέλτιο επιλεγούν υποψήφιοι από άλλους χώρους και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ;
Μ.Ξ.


Του… -ισμού το κάγκελο!
Κομμουνισμός, σταλινισμός, φασισμός και όλα τα εις –ισμός, που θα έλεγε και ο Ζήκος από την ταινία «της κακομοίρας», έχουν αναλυθεί αυτές τις μέρες με αφορμή την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να παραστεί σε συνέδριο στην Εσθονία για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων. Ο υπουργός θεώρησε ατυχή την εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού/σταλινισμού και κάπου εκεί ξεκίνησε μια απαρίθμηση θυμάτων από το κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς. Πόσα πτώματα άφησε πίσω του ο Χίτλερ, πόσα ο Στάλιν κ.ο.κ. με πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν τουλάχιστον ανιστόρητες παρατηρήσεις, όπως ότι 400.000 Έλληνες πέθαναν από τον Χίτλερ, ενώ οι νεκροί από τον Στάλιν ήταν… 0. Κάποιοι που θέλουν να τηρούν ίσες αποστάσεις ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να μας πολώνει το παρελθόν και θα πρέπει να το αφήσουμε πίσω. Ο Τσώρτσιλ είχε πει πως όσο πιο πολύ πίσω πάμε στο παρελθόν, τόσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούμε να δούμε. Και δεν ήταν ο μόνος. Μέχρι και σήμερα άνθρωποι υποφέρουν έγκλειστοι ή θανατώνονται από κομμουνιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα σε σύγχρονα γκουλάκ. Κάποιοι επιμένουν ότι αυτό δεν είναι κομμουνισμός, ο οποίος ενίοτε είναι άγιος και λειτουργικός και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχεδόν κάθε πλήρως κομμουνιστική κυβέρνηση που κράτησε στην εξουσία για περισσότερα από μερικά χρόνια κατέληξε να δολοφονήσει ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της (συνήθως 1-2% ). Ακόμη και η σχετικά μετριοπαθής κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας -που θεωρείται γενικά το λιγότερο καταπιεστικό κομμουνιστικό καθεστώς- σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπων. Από τα τρία κύματα διωγμών πάντως κατά των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, μόνο ο Στάλιν εξόντωσε 38.000 Έλληνες. Γιατί η ιστορία είναι αμείλικτη.
Χ.Δ.


Εκπομπές για την… πίεση
Πολλοί άνθρωποι της τρίτης ηλικίας πάσχουν από υπέρταση, γι’ αυτό και παίρνουν τα γνωστά ‘’χάπια της πιέσεως’’. Αυτές οι ηλικίες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα να μην εκνευρίζονται, γιατί αυτό έχει ως επακόλουθο η πίεση να χτυπάει κόκκινο και να πηγαίνουν στα υπογλώσσια για πιο δραστικά μέτρα. Με αυτό το σκεπτικό κάποιες εκπομπές ή και γενικότερα κάποιοι πολιτικοί θα πρέπει να είναι απαγορευμένο θέαμα για τους συνανθρώπους μας αυτούς. Σε χθεσινή πρωινή εκπομπή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Αυλωνίτου ανέβασε πολλών την πίεση. Από καφενεία πάνω στον δρόμο των οποίων οι θαμώνες παρακολουθούσαν τις δηλώσεις της για μη περικοπή συντάξεων, για χαμηλότερες εισφορές στους περισσότερους επαγγελματίες, για μη ύπαρξη κατασχέσεων και άλλα διάφορα ευφάνταστα, ακούστηκαν αρκετά… ‘’γαλλικά’’. Δεν είναι εύκολο να συγκρατηθείς και να μην ξεστομίσεις βαριές κουβέντες όταν το πορτοφόλι σου και η καρδούλα σου ξέρει τι περνάς για να βγάλεις τον κάθε μήνα, και έρχεται η εν λόγω κυρία, μεταξύ πολλών άλλων ‘’μαργαριταριών’’ που πέταξε, να σε βγάλει τρελό και να σου παρουσιάσει ένα παράλληλο σύμπαν. Ελληνικό όμως κι αυτό. Είναι πιθανό να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα πολλοί εκ των πολιτευομένων, αλλά είναι πιο βέβαιο οτι προκειμένου να υπερασπιστούν το κόμμα τους και να αποδείξουν ότι το μαύρο είναι άσπρο, γίνονται απίστευτα κυνικοί και χωρίς ίχνος ντροπής. Αν έχετε πίεση, λοιπόν, μακριά ή τουλάχιστον με τα χάπια σας κοντά, για να προλάβετε παν ενδεχόμενο.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …