Σχόλια 14/07/17

0
potamaki-1957
Προαλείφεται για τον δήμο Ξάνθης ο Ζαγναφέρης
Στο δήμο Ξάνθης στρέφει το πολιτικό του ενδιαφέρον ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης. Γι αυτό – όπως μαθαίνω – όλο αυτό τον καιρό είναι όλο συναντήσεις με κομματικούς του φίλους, επιχειρώντας να βολιδοσκοπήσει και να διαμορφώσει άποψη για την αποδοχή που θα έχει η υποψηφιότητά του. Προφανώς και η περιφέρεια δεν τον ενδιαφέρει αφού δεν τα κατάφερε να εκλεγεί. Τώρα βέβαια δεν ξέρουμε τι γνώμη θα έχει ο νυν δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος καθώς και οι δυο προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο και ο οποίος όπως μαθαίνω πιστεύει ότι θα κάνει …περίπατο στις επόμενες εκλογές αφού δεν θα έχει τον Θανάση Ξυνίδη απέναντί του. Οι φιλοδοξίες όμως του κ. Ζαγναφέρη όπως και του κ. Δημαρχόπουλου που είναι θεμιτές αφορούν τους ίδιους. Η τοπική κοινωνία θα τους αξιολογήσει με βάση το έργο που έχουν να επιδείξουν ως αντιπεριφερειάρχης ο πρώτος και ως δήμαρχος ο έτερος. Κι εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν και για τους δύο γιατί εδώ που τα λέμε, ποια είναι τα έργα τους;
Ειλικρινά δεν βρίσκω κάτι να αναφέρω…
Μ.Ξ.


Καϊκτσή καυγάς
Ο όρος «καϊκτσή καυγάς» είναι γνωστός στην πιάτσα και τους ανθρώπους της. Και αναφέρεται για ενέργειες και φωνές διαμαρτυρίας για τα μάτια του κόσμου. Βγήκε δε ως όρος από τους βαρκάρηδες που τσακώνονταν μεταξύ τους ποιος θα πάρει τους επιβάτες των καϊκιών-καραβιών για να τους μεταφέρουν έξω στο υποτυπώδες λιμάνι του νησιού. Καυγάδες και φωνές για το «θεαθήναι».
Κατ’ ιδίαν, όταν τελείωνε το πανηγύρι όλοι οι βαρκάρηδες (καϊκτσήδες) μαζί, τα έπιναν όμορφα κι ωραία χαριεντιζόμενοι. Καυγάς για τα μάτια δηλαδή.
Γ.Δ.


Συνεχίζεται στη στεριά
Τώρα ο δήθεν καυγάς συνεχίζεται στη στεριά. Και δεν γίνεται από βαρκάρηδες αλλά από άρχοντες της δημόσιας ζωής! Οι οποίοι τάχα μου τσακώνονται, δήθεν έχουν διαφορές πολιτικές αλλά στο τέλος πάνε για ούζα χαριεντιζόμενοι σαν παλιόφιλοι.
Το φαινόμενο είναι παλιό. Κάνει δηλώσεις ο ένας, απαντάει ο άλλος, ανεβαίνουν οι τόνοι, παρεμβαίνουν οι δημοσιογράφοι, δημιουργείται κόντρα, ανταλλάσσουν λόγια βαριά, δήθεν, και αργότερα, το βραδάκι βρίσκονται όλοι μια παρέα σα να μη συμβαίνει τίποτε.
Φυσικά οι θεατές γελούν ειρωνικά, θαυμάζουν την υποκρισία για τους δήθεν καυγάδες και τις δήθεν διαφορές. Και σίγουρα όλοι καταλαβαίνουν πως για την εξουσία γίνεται όλη η φασαρία.
Για τον δήμο, τη Νομαρχία, για την υποψηφιότητα του βουλευτή. Ο καυγάς είναι «στημένος» και οι καϊκτσήδες γνωστοί.
Γ.Δ.


Δύο Ξανθιώτισσες φωτογραφισμένες στο «ποταμάκι» στο πάρκο. Στο βάθος η πλαγιά του Σαμακώβ. Η φωτογραφία αναφέρει 23-03-1957
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Έρχονται εξελίξεις
Έμπειρος περί τα δημοτικά πράγματα της πόλης φίλος, έλεγε σε παρέα πως η περίοδος που διανύουμε «εγκυμονεί». Και πως η κύηση θα διαρκέσει αρκετά μέχρι να έρθει η ώρα της εμφάνισης του νέου που θα «γεννηθεί». Βέβαια δήλωνε πως ακόμη είναι νωρίς να γίνουν προβλέψεις για το τι ακριβώς θα γεννηθεί και κυρίως ποιοι θα είναι οι γονείς του νεογέννητου.
Η παρέα συμφώνησε όντως ότι έτσι είναι και πως υπάρχει ο χρόνος για να ετοιμαστεί το κάτι νέο, τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων. Μάλιστα διευκρίνισε ο εν λόγω φίλος πως εξελίξεις αναμένονται τόσο στο συντηρητικό χώρο όσο και στον ευρύτερο κεντροαριστερό.
-Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων.
Γ.Δ.


Κλείνει υποκατάστημα Τραπέζης
Οριστική είναι πλέον η απόφαση της Τραπέζης Πειραιώς να σταματήσει τη λειτουργία του υποκαταστήματος εκτός Ξάνθης, στο 1ο χλμ Ξάνθης- Καβάλας.
Πλέον από σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς θα εξυπηρετεί τους πελάτες της από τα καταστήματα Θερμοπυλών, Καραολή και Μεσολογγίου.
Γ.Δ.


Νέο ξεκίνημα
Η αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων Θανάση Ξυνίδη και Ηλία Βασιλούδη από τη δημοτική σκηνή, αναπόφευκτα δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Το κενό εξάλλου πάντα αναπληρώνεται. Έτσι και τώρα. Ήδη ξεκίνησαν νέοι άνθρωποι στο να δημιουργήσουν μια νέα δημοτική κίνηση που θα συμπεριλαμβάνει και μερίδα από τους εναπομείναντες του συνδυασμού Κοινωνία Δημοτών.
Οι εξελίξεις επομένως τρέχουν, τα γεγονότα είναι εδώ, κάτι νέο γεννιέται στα δημοτικά πράγματα της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Είμαστε μια ομορφιά
Ο Έλληνας είναι λάτρης του ωραίου. Εντάξει, όχι πάντα, αλλά σε κάποια ζητήματα, ιδίως για το… ‘’ωραίο φύλο’’. Σε πολλά άλλα θέματα το γούστο μας χωλαίνει. Κι αυτό μεταφέρεται και στην κρατική τηλεόραση. Εκεί βέβαια δεν είναι μόνο θέμα γούστου και αισθητικής, αλλά επίσης πολιτικής και ιδεοληψιών. Αναλαμβάνει λοιπόν η αγαπημένη μας ΕΡΤ, που όλοι τσοντάρουμε από κάτι για την λειτουργία της, χορηγός επικοινωνίας στην έκθεση «Βενεζουέλα, όμορφη χώρα εν κινήσει». Δεν είναι κάτι κωμικό, όσο κι αν φαίνεται. Γιατί οι εικόνες από την Βενεζουέλα τους τελευταίους μήνες έδειχναν μια χώρα εν κινήσει αλλά με την… όπισθεν. Κινούνταν οι διαδηλωτές στους δρόμους και κυνηγιούνταν από το καθεστώς Μαδούρο με ξυλοδαρμούς, χημικά, ακόμη και θανάτους. Μια χώρα σε ακραία φτώχεια με άδεια σούπερ μάρκετ και έναν λαό αγανακτισμένο. Τώρα τι ακριβώς θα παρουσιάζει η έκθεση από αυτή την όμορφη χώρα, δεν ξέρουμε. Ίσως τις φυσικές ομορφιές και την ιστορία της. Το κομμάτι της κίνησης θα είναι λίγο προβληματικό αν αναφέρεται στο σήμερα. Ο θαυμασμός της σημερινής κυβέρνησης για την Βενεζουέλα είναι εγνωσμένος όμως, οπότε και θα τις δοθεί αρκετός χρόνος ραδιοφωνικά, διαδικτυακά και τηλεοπτικά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Σαν όμορφη χώρα που είμαστε ξέρουμε να εκτιμούμε το ωραίο όπου κι αν το βλέπουμε και να το προβάλουμε δεόντως.
Χ.Δ.


Κολυμβητήριο Ξάνθης, αυτός ο ξένος
Κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι η πόλη μας ήταν από τις πρώτες όχι μόνο της περιοχής αλλά και της βόρειας Ελλάδας που είχε κολυμβητήριο. Οι μικρότεροι Ξανθιώτες έτσι όπως πάει το πράγμα δεν θα το θυμούνται. Κοντεύουμε τρία χρόνια που το κολυμβητήριο σφραγίστηκε και αν δεν γινόταν κάποιοι βανδαλισμοί και ατυχήματα μάλλον δεν θα ακούγαμε γι’ αυτό. Γιατί η δημοτική αρχή και οι τεχνικές υπηρεσίες δυόμιση χρόνια τώρα παλεύουν για να πάρουν μια οικοδομική άδεια. Ούτε το Γιοφύρι της Άρτας να θέλαμε να φτιάξουμε. Όλες οι γύρω πόλεις έχουν κολυμβητήρια. Όχι μόνο οι μητροπολιτικές, αλλά ακόμη και οι Φέρες. Εμείς ακόμη κι αν καταφέρουμε να πάρουμε την οικοδομική άδεια, θα χρειαστούμε τουλάχιστον άλλο ενάμιση χρόνο από την Γραμματεία Αθλητισμού για να πάρουμε την άδεια λειτουργίας. Οπότε φαίνεται ότι στην θητεία του κ. Δημαρχόπουλου και της παράταξής του η Ξάνθη δεν θα αποκτήσει κολυμβητήριο. Γιατί παρότι είδαν θετικά την πρόταση της αντιπολίτευσης για δημιουργία μικρότερης κολυμβητικής δεξαμενής σε άλλο σημείο με μικρότερο κόστος και λιγότερο χρόνο ολοκλήρωσης, η πρόταση έμεινε στα συχαρίκια. Τίποτα δεν έγινε. Η μόνιμη απάντηση πάντως σε οποιαδήποτε κωλυσιεργία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης είναι ο φόρτος εργασίας. Συνήθως ακούμε ως δικαιολογία την υποστελέχωση των υπηρεσειών, αλλά αυτό θα παραήταν προκλητικό όταν έχεις τόσους μηχανικούς. Η κα Γκιρτζίκη είπε ότι περίμενε λίγο για να δει ποια από τα ζητήματα και ερωτήματα που έθεσε προς τις τεχνικές υπηρεσίες θα προχωρήσει. Εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, σε συνάντηση που θα έχει με την προϊσταμένη κα Μανά θα δουν μαζί ‘’τις πταίει’’ και δεν προχωρά η διαδικασία.
Χ.Δ.


Οι εξελίξεις στην «Κοινωνία Δημοτών»
Με τους αναπληρωματικούς θα «παίζει» η μείζονα αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο πλέον αφού ένας -ένας από την παλιά φρουρά παραιτείται. Μετά την παραίτηση του Ηλία Βοσιλούδη αναμένεται από μέρα σε μέρα (έως την Δευτέρα σύμφωνα με πληροφορίες )και η ανακοίνωση της παραίτησης του επικεφαλής Θανάση Ξυνίδη. Κι αυτό βέβαια έχει και τα θετικά του και τα αρνητικά του. Είναι θετικό ότι ανανεώνεται η παράταξη και δίνεται η σκυτάλη στην νεώτερη γενιά αλλά είναι αρνητικό το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν την εμπειρία να σηκώσουν το βάρος της αντιπολίτευσης σε μια εποχή μάλιστα που υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις με την δημοτική αρχή. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπουν στο πνεύμα πόσο μάλλον να ασκήσουν καίρια αντιπολίτευση.
Έχω την άποψη ότι καλύτερο για το δήμο Ξάνθης, θα ήταν το σχήμα να εξαντλούσε την θητεία του μ’ αυτή την μορφή. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικός για να γίνονται πειραματισμοί.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …