Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα γράφτηκε στο Eurogroup

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα γράφτηκε στο Eurogroup

0
ntaisel-tsak-mosxov

Ούτε δόση, ούτε έκτακτη συνεδρίαση, ούτε χρέος – Μόνο λιτότητα διαρκείας

To χειρότερο για την Ελλάδα σενάριο γράφτηκε προχθές στο Eurogroup καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε συνολική συμφωνία για το χρέος, αλλά ούτε καν έκλεισαν στο ελάχιστο οι διαφορές μεταξύ των δανειστών με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν νέα παζάρια με άγνωστο αποτέλεσμα.

Παρά τις προσπάθειες για διπλωματική ανάλυση του χθεσινού ναυαγίου η ουσία είναι ότι μπαίνουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ελπίδα να υπάρξει στις 15 Ιουνίου μια κάποια πολιτική δήλωση στήριξης της Ελλάδας στο θέμα της απομείωσης του χρέους, αλλά χωρίς αναλυτική περιγραφή των μέτρων.

Το ναυάγιο είχε και άλλα στάδια. Οι δανειστές δεν συμφώνησαν ούτε καν στο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση, κάτι που ήταν δεδομένο μετά την ψήφιση του μνημονίου. Κι αυτό όχι γιατί απομένουν 25 προαπαιτούμενα από τα 140. Αν στις 15 Ιουνίου υπάρξει η συνολική συμφωνία που προανήγγειλε ο Γ. Ντάισελμπλουμ απαιτούνται 3-4 εβδομάδες για να εγκριθεί αυτή από τα εθνικά κοινοβούλια και περίπου 5 εβδομάδες για να περάσει από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, άρα αγγίζουμε το “καυτό” τετραήμερο 17-20 Ιουλίου, όπου πρέπει να πληρωθούν 6,3 δισ ευρώ. Επίσης, υπήρξε διαφωνία και ως προς το να γίνει έκτακτο Eurogroup, κάτι που δείχνει ότι οι δανειστές δεν βιάζονται σε αντίθεση με την Ελλάδα που «καίγεται».

Πλήρης διάσταση απόψεων υπάρχει γενικότερα στο εσωτερικό μέτωπο των δανειστών. Η φράση – κλειδί που θα ακούγεται συνεχώς είναι το “αν χρειαστεί” (if needed), απηχώντας τη γερμανική γραμμή, που λέει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση Χρέους αλλά μεταρρυθμίσεις.

Στο μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε σκληρή λιτότητα, με πλεονάσματα 3,5%, ως το τέλος του 2022, κάτι που ασφαλώς επιτείνει τη λιτότητα στη χώρα.

Πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε ότι «ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου. Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου».

O Ντάισελμπλουμ

Σε δηλώσεις του ο Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά σήμερα δεν καταφέραμε να βρούμε λύση, να γεφυρώσουμε τις διαφορές». Επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπήρξε ούτε καν συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης.

Μοσκοβισί: Εντυπωσιακή η πρόοδος – Ευελπιστούμε σε λύση για το χρέος

Για τεράστια πρόοδο έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε 140 μέτρα, κάτι που κατά τον ίδιο χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακό.

Τα σενάρια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 προκάλεσαν το αδιέξοδο, ενώ η εξέταση του όλου θέματος μετατίθεται για τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει, το πρώτο προσχέδιο προέβλεπε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2022 και 2% από το 2023 ως το 2060 ενώ το δεύτερο προέβλεπε 2,2% πλεόνασμα για το διάστημα 2023 ως το 2060.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι και τα δύο προσχέδια έχουν απορριφθεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν πείστηκε να μπει στη συμφωνία, γιατί δεν λάμβανε τα ανταλλάγματα που ζητούσε για τη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χρέος και το πλεόνασμα, ενώ η Ελλάδα ζητούσε από την πλευρά της να μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα ο διεθνής οργανισμός.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…