Σχόλια 03/05/17

0
agios-georgios
Νέα τουριστικά προϊόντα
Η πολύ μεγάλη επιτυχία του Μουσικού Φεστιβάλ που ζήσαμε στην Ξάνθη την προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να μας προβληματίσει για να βγουν μια σειρά συμπεράσματα.
Κατ’ αρχάς το Μουσικό Φεστιβάλ. Τεράστια δουλειά, μεγάλη επιτυχία, πολύ μεγάλη προβολή της Ξάνθης και ανάλογη οικονομική εισφορά στην αγορά και σίγουρα αξίζουν τα συγχαρητήρια σε όλους όσους προσπάθησαν.
Άρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως με αγάπη, πρόγραμμα και εθελοντισμό μπορούν να γίνουν πολλά και με επιτυχία. Κι αυτά μπορούν να είναι ο Αθλητικός τουρισμός, ο Θρησκευτικός και βέβαια ο Πολιτιστικός. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, περαιτέρω οργάνωση και προβολή χρειάζεται και θα’ ρθει και η επιτυχία.
Καρναβάλι, Γιορτές Παλιάς Πόλης, Μουσικό Φεστιβάλ, Γιορτές Νεολαίας, Αγώνες δρόμου, Ποδοσφαιρική Ομάδα, Μοναστήρια, Λίμνες, Ποταμοί. Όλα αυτά είναι κίνητρα για να δώσουν επιπλέον αφορμές για επισκέψεις στον τόπο μας.
Γ.Δ.


Σκόπια
Τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια σίγουρα δεν είναι ασήμαντα και αμελητέα ως γεγονότα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τα ερμηνεύσει κανείς με σοβαρότητα και να δει τι ακριβώς κρύβεται από πίσω.
Η μεθοδική προσπάθεια Αλβανοποίησης των Σκοπίων ήταν η κύρια αντίδραση των υπολοίπων Σκοπιανών. Διότι είναι εμφανέστατες οι προσπάθειες της Αλβανίας να «εισχωρήσει» πολιτικά στα δρώμενα των Σκοπίων χωρίς μάλιστα να κρύβονται και επεκτατικές βλέψεις των Αλβανών σε βάρος των Σκοπίων. Ακριβώς δε για να προλάβει ακόμη πιο δυσάρεστα γεγονότα αφίχθη χθες στα Σκόπια ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Δημιούργημά τους τα Σκόπια, ενδιαφέρονται για την επιβίωση του κρατιδίου. Εάν το καταφέρουν είναι μια άλλη ιστορία.
Γ.Δ.


Από το «Ποτέ» στο «Πάντοτε την Κυριακή»!
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% (!) και προσλήψεις 30.000 εργαζομένων θα προκαλέσει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου – σύμφωνα με τους δανειστές- καθώς θα αυξηθούν τα έσοδα από τις αγορές τουριστών, όπως συμβαίνει και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και απαιτούν να νομοθετηθεί αυτό στο νέο μνημόνιο που έρχεται με τη συμφωνία.
Η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση φώναζε «Ποτέ την Κυριακή» για το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο. Στη δική τους συμφωνία φτάσαμε στο «Πάντα την Κυριακή» και τώρα παλεύουν να επιτύχουν την εξαίρεση των μικρομάγαζων.
Αν συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με την ίδια επιτυχία, βουλιάζοντας την οικονομία, σίγουρα στο μέλλον θα έχουμε καταστήματα ανοιχτά και ανήμερα Εθνικών Εορτών, Πάσχα και Χριστουγέννων…


Το κομψό καμπαναριό του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ξάνθης. Ο ναός οικοδομήθηκε το 1835, το καμπαναριό το έτος 1927. Το σπίτι στη γωνία ανήκε στη δασκάλα πιάνου του Μάνου Χατζιδάκι Αρμένισσα Αλτουνιάν.
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Ο μέσος πολίτης
Η συζήτηση στην παρέα για τον μέσο πολίτη, τον άνθρωπο της μεσαίας τάξης όπως την αποκαλούμε. Ο οποίος τα χρόνια της κρίσης φτωχοποιήθηκε, φορολογήθηκε και εν πολλοίς πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα στην υπάρχουσα οικονομική κρίση.
Το μέσο πολίτη δεν τον εξαγοράζεις. Πρέπει να τον γοητεύσεις, να τον πείσεις, να τον κερδίσεις για να σε ψηφίσει, να’ ρθει μαζί σου. Και ο μέσος πολίτης δεν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες για να του δίνεις ψίχουλα όσο για να συντηρείται στη ζωή.
Ο μέσος πολίτης θέλει ελεύθερο το πεδίο της δημιουργίας, της ελευθερίας στο επιχειρείν, στην δράση και την ανάπτυξη. Δεν περιμένει από το κράτος για να πάρει. Απεναντίας δίνει μέσω της εργασίας του και είναι υπερήφανος γι’ αυτό, αλλά και προσπαθεί για περισσότερη πρόοδο και ανάπτυξη.
Αυτός λοιπόν ο μέσος πολίτης βιώνει μια αρνητική περίοδο εδώ και επτά χρόνια.
Γ.Δ.


Καλλιτεχνικός διευθυντής
Χρόνια τώρα η στήλη υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη –υποχρέωση ο δήμος Ξάνθης ν’ αποκτήσει έναν Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Έναν άνθρωπο με γνώσεις και διάθεση, με ιδέες και φαντασία, έναν νέο με όραμα αλλά και πρακτικό μυαλό, για να έχει την ευθύνη για όλο το πλαίσιο των Καλλιτεχνικών δράσεων του δήμου.
Ένας καλλιτεχνικός μάνατζερ που θα υλοποιεί αλλά και θα ετοιμάζει και το νέο για το μέλλον. Που θα οργανώνει το παρόν, αλλά θα στοχεύει πιο μακριά.
Χρόνια τώρα οι περισσότεροι αποδέχονται την ανάγκη για έναν Καλλιτεχνικό Διευθυντή, κανείς όμως δεν το αποφασίζει. Γιατί άραγε;
Γ.Δ.


Ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις
Επειδή αρκετοί αναπαρήγαγαν τοπικά την είδηση έναρξης των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων από χθες και αρκετοί αναγνώστες μας αναρωτήθηκαν αν κάτι τέτοιο ισχύει, διευκρινίζουμε ότι οι συγκεκριμένες εκπτώσεις αφορούν αρκετές περιοχές της χώρας όχι όμως την Ξάνθη και την Θράκη γενικότερα. Στην περιοχή μας οι Εμπορικοί Σύλλογοι σε συνεννόηση με τους κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες έχουν αποφασίσει από τον Μάρτιο να πραγματοποιούν τις ενδιάμεσες εκπτώσεις εντός του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου, αντί του Μαΐου και του Νοεμβρίου. Έτσι και οι Κυριακές κατά τις οποίες τα καταστήματα προαιρετικά μπορούν να λειτουργήσουν μεταφέρονται εντός των περιόδων αυτών. Οι περίφημες Κυριακές των ανοιχτών καταστημάτων συμπεριλήφθηκαν και στην πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, να σχολιάζει ότι ναι μεν η κυβέρνηση διαφωνούσε με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ωστόσο πρόκειται για μέτρο εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Βέβαια, χρειάζεται πολλά άλλα η ελληνική οικονομία για να εκσυγχρονιστεί και όχι απλά να ανοίγουν κάποιες Κυριακές τα καταστήματα. Όταν πρέπει όμως να δικαιολογήσεις μια συμφωνία με αρκετά επώδυνα για την τσέπη μας μέτρα, κάπως πρέπει να ‘’χρυσώσεις το χάπι’’. Οι καταστηματάρχες της περιοχής μας, πάντως, είναι εξ αρχής αντίθετοι στο ‘’ανοιχτά την Κυριακή’’, γιατί και όσες φορές το επιχείρησαν δεν είδαν καμιά διαφορά στο ταμείο τους.
Χ.Δ.


Ανοιχτά υπέρ Τσίπρα ο Ιβάν Σαββίδης
Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε τελικά στην Βουλή με 149 ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης και 97 ψήφους ‘’κατά’’ από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιούργησε νέα δεδομένα για τις επιχειρήσεις. Μπορεί να ήταν ‘’φωτογραφική’’, όπως τόνισαν αντιδρώντας έντονα από την αντιπολίτευση, για την ΣΕΚΑΠ και το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ από το 2008, όμως θεωρείται ότι δημιουργεί ευνοϊκότερο κλίμα σε πιθανούς ιδιώτες επενδυτές. Η τροπολογία βέβαια αναφέρεται σε πρόστιμα που καταλογίζονται σε φορείς του Δημοσίου προς ιδιωτικοποίηση, ακόμα και για “εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας”, τα οποία δεν επιβαρύνουν τον υποψήφιο επενδυτή, αν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού δεν του είχε γνωστοποιηθεί η παράβαση. Το πρόστιμο του 2008 είχε επιβληθεί όταν μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ ήταν η Αγροτική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος. Η εταιρεία πέρασε το 2013 στον έλεγχο του Ιβάν Σαββίδη. Δεν έχουμε μάθει, βέβαια, αν θα πληρώσουν αυτή την τεράστια οφειλή οι πρώην μέτοχοι ή θα διαγραφεί επιβαρύνοντας τον δημόσιο προϋπολογισμό. Αυτό ζήτησε και η αντιπολίτευση, ώστε να υπάρχει συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος. Η κυβέρνηση το αρνήθηκε και η ΣΕΚΑΠ πανηγυρίζει. Πάντως ο Ιβάν Σαββίδης σε συνέντευξή του τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, παρομοιάζοντάς τον με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συμβουλεύοντας τους Έλληνες να κρατηθούν από τον Τσίπρα, καθώς είναι προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος. Λογικό ίσως αφού μέσα στον Μάιο, κατά τον ίδιο, περιμένει να πάρει ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια.
Χ.Δ.


Καλά τα νέα για τον νεαρό που έπεσε από την οροφή του Κολυμβητηρίου
Καλά τα νέα για τον 16χρονο νεαρό που είχε το σοβαρό ατύχημα στο Κολυμβητήριο της Ξάνθης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας οι γιατροί στο Νοσοκομείο Καβάλας όπου νοσηλεύεται διέκοψαν την καταστολή και ο οργανισμός του παιδιού ανταποκρίθηκε πολύ καλά και οι γιατροί είναι πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία της υγείας του. Ανάσα ανακούφισης για την οικογένειά του πρωτίστως αλλά και όλη της τοπική κοινωνία που αγωνιούσε για τον νεαρό και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για αιμοδοσία.
Ευχόμαστε γρήγορα να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του και στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης – όπως δεσμεύτηκε- να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις για το Κολυμβητήριο και για την φύλαξη όλων των δημοτικών ακινήτων.
Μ.Ξ.


«Ώρα Αποφάσεων», το νέο κόμμα Διαμαντοπούλου – Ραγκούση – Φλωρίδη
Ξεκίνησε ως μια κίνηση από τους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη. Οργάνωσαν μάλιστα και αρκετές πολιτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Τώρα η Κίνηση «Ώρα Αποφάσεων» μετατρέπεται σε πολιτικό φορέα μετά από απόφαση των τριών ιδρυτικών μελών. Όρισαν μάλιστα και το ιδρυτικό τους συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Τον ίδιο μήνα που θα κάνει συνέδριο και το ΠΑΣΟΚ. Άλλο ένα κόμμα που προσδιορίζεται στον κεντρώο χώρο και την στιγμή που επιχειρείται η ενοποίηση του χώρου της κεντροαριστεράς με το εγχείρημα της ΔΗΣΥ.
Στο χωριό μου λένε: Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει…»!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …